Låg omsättning och nedgång
Internationella vinstvarningar och rapporter pressade både finanssektorn och telekombolag.
Börsindex öppnade brant ned i kölvattnet av att ett flertal amerikanska bolag kommit med rapportbesvikelser efter de amerikanska börsernas stängning på måndagen. Brittiska Vodafone rapporterade på morgonen och sänkte samtidigt sin omsättningsprognos för helåret.
– Flera rapporterande bolag är kraftigt ned. Ericsson kom in som väntat så det är en ganska hård dom. Bakom nedgången ligger vinstvarningen från Vodafone som sänker telekomsektorn i hela Europa, säger en aktiestrateg till Nyhetsbyrån Direkt.
När börsen stängde var OMXS30-index 2,6 procent ned till noteringen 863,5. Omsättningen uppgick till måttliga 18,7 miljarder kronor.
– Det är ganska intressant att omsättningen inte är högre när Ericsson rapporterar. Troligen är det många som håller kapital utanför marknaden, säger den aktiestrateg Nyhetsbyrån Direkt talat med.
Ericsson redovisade ett justerade resultatet före skatt som var 6,8 procent över än analytikernas snittprognos, men aktien backade ändå 11,1 procent till 66:80 kronor.
– Både Apple, Texas Instruments och Vodafone har lämnat svaga rapporter, och det pressar sektorn. Det var inget fel på Ericssons rapport men bolaget valde fel dag. Sedan måste vi vara medvetna om att Ericssons aktie stigit med nästan 20 procent den senaste veckan. Hedgefonder som köpte på sig ordentligt inför rapporten dumpar ut idag, säger en analytiker till Nyhetsbyrån Direkt.
Nordea och Handelsbanken backade 3,6 procent till 85:90 kronor respektive 5,1 procent till 149 kronor efter sina rapporter. Nordea drog ned vinstprognosen för helåret men lämnade ändå en prognos som ligger relativt högt jämfört med marknadens förväntningar inför rapporten.
– Att Nordea blivit mer försiktig i tonen i sina utsikter för helåret är en logisk följd av utvecklingen på marknaderna. Den justerade prognosen innehåller inte någon dramatik, säger en analytiker.
Handelsbanken pressades av större kreditförluster än väntat.
– Jämfört med andra banker är det inte kreditförlusterna så höga men just eftersom det är Handelsbanken så handlar det om ett trendskifte, säger en analytiker.
Autoliv backade 8,8 procent till 248 kronor sedan bolaget rapporterat och sänkt prognosen både för rörelsemarginalen och för tillväxten. Fallet i aktien tilltog ordentligt sedan handeln i aktien öppnat i USA.
Bland Stenbecksbolagen var Millicom ned 16,9 procent till 489:50 kronor efter en svag rapport medan MTG kom in bättre än väntat och steg 2,3 procent till 340 kronor. Huvudägaren Kinnevik förlorade 9,5 procent till 95 kronor.
Gunnebo Industrier rusade 50,8 procent till 181 kronor. Riskkapitalbolaget Segulah lade ett bud på bolaget värt 185 kronor per aktie.
nullnullnullnull
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.