FN
Läckt klimatrapport visar: Världsekonomin i riskzonen
Det 127 sidor långa dokumentet som Bloomberg tagit del av uppges vara det mest omfattande som FN sammanställt angående den globala uppvärmningen.
Ordet risk nämns 350 gånger i rapporten som varnar för de skador som uppstår med den stigande medeltemperaturen. Det mesta är känt sedan tidigare. Vattennivån blir allt högre, glaciärerna smälter och värmeböljorna blir fler.
Det som skiljer den här miljörapporten från de flesta andra är att den är utformad för att lagstiftare ska förstå hur problemet ska kunna tacklas.
Sammanlagt har 800 vetenskapsmän deltagit i framtagandet av rapporten som enligt Bloomberg är den bästa vetenskapliga och ekonomiska analysen hittills. Analysen ska hjälpa beslutsfattare i FN:s 190 medlemsstater att komma överens om gemensamma mål för att minska klimatförändringarna.
Utredningen slår fast att det krävs akuta hjälpinsatser för att minska förbrukningen av fossila bränslen. Här framgår också att om hjälpaktionerna skjuts på framtiden kommer det enbart att leda till ökade kostnader. Om klimatarbetet dröjer till år 2030 ökar exempelvis kostnaderna med 44 procent. Att överge kärnkraften skulle samtidigt resultera i kostnadsökningar på 6 procent.
FN-rapporten förordar en övre gräns för temperaturökningen till 2 grader (Celsius) över den medeltemperatur som rådde när industrialiseringen tog fart 1880. Om det målet ska kunna infrias beräknar forskarna att den globala konsumtionen drabbas negativt och faller med 1,7 procent till år 2030 och med 3,4 procent fram till 2050.
Den färdiga rapporten presenteras den 2 november 2014 i Köpenhamn.
nullnull
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.