Kylslagen aktie sommartid
SÄLJ Bland börsens ”säsongsaktier” intar Beijer Ref en ställning som påminner om skidanläggningsföretaget Skistar. Beijer Ref har sina starkaste försäljningsmånader under den varma årstiden. Skistars situationen är omvänd – Dalaföretaget drar in intäkterna under fyra–fem vintermånader.
De båda bolagens aktier är också varandras motpoler. Skistars aktie brukar gå bäst i början av maj och fram till säsongsstarten i fjällen i november. Beijer-aktiens sämsta tid är nu under högsäsong, från 15 maj och fram till slutet av augusti.
En genomgång av kursutvecklingen i Malmöföretaget visar att snittavkastningen under perioden 15 maj till 20 juni under åren 2007–2017 slutade på minus 0,4 procent. Under sju av de elva åren gav aktien ett minus (se tabell).
Den som behöll aktien i drygt två månader, till 20 juli, fick upp avkastningen till snittsiffran 2,4 procent och för den som behöll aktierna i tre månader avkastade Beijer Ref 1,3 procent. I båda dessa exempel slutade 4 av de 11 åren negativt.
Men den verkliga vinnaren köpte aktier i kylföretaget mot slutet av sommaren, kring 20 augusti, för att sedan behålla dem fram till mitten av maj året därpå. Bara vid ett tillfälle, under perioden augusti 2007 till maj 2008, har Beijer Ref-aktien avkastat negativt. Snittet är fina 24 procents uppgång.
Operativt talar inget för att Beijer Refs framgångssaga skulle vara på väg att ta slut. Tvärtom pekar utvecklingen under det första kvartalet mot nya rekordsiffror. Försäljningen ser under helåret 2018 ut att för första gången någonsin hamna över 10 miljarder kronor. Den steg under kvartalet med 18 procent, varav 13 procent organiskt till 2,6 miljarder kronor. Rörelseresultatet nådde 172 miljoner kronor, en uppgång med 61 procent från första kvartalet 2018.
– Samtliga regioner visar tvåsiffrig omsättningsökning och resultatet är vårt bästa första kvartal någonsin, skrev vd:n och tillika storägaren Per Bertland i rapporten.
Bolaget skördar frukterna av att nya spelregler gällande miljöfarliga köldmedier, som används i allt från luftkonditioneringsanläggningar till frysdiskar i butiker, håller på att införas i Europa och i världen. Nyordningen har skapat en bristsituation på godkända medier samtidigt som de här kemikalierna har åsatts betydande prishöjningar.
– De nya produkterna går att få tag på. Men det är fortfarande stor efterfrågan på de gamla produkterna, säger Per Bertland.
Myndigheterna i Sverige driver branschen framför sig och är avogt inställda till företag som söker dispens. För bara några dagar sedan fick Svenska Värmepumpsföreningen nej när branschen sökte tillstånd att använda så kallade HFC-köldmedier vid sidan av det nya kvotsystemet under en begränsad tid.
Branschen anses, medger verket, ha hamnat i en utsatt situation och skriver att den prisökning på köldmedier som branschen upplevt det senaste året ligger i linje med (den nya, reds anm) förordningens syfte.
Beijer Ref har stora marknadsandelar på de flesta håll i världen, utom i Nord och Sydamerika, där branschkollegan Carrier dominerar. Carrier är tillverkare och samtidigt 40-procentig delägare, i Beijer Ref. Under det senaste halvåret har spekulationer tilltagit om att Beijer Ref är på väg att göra en strukturaffär med konkurrenter i branschen. En sådan manöver är inräknad i börsvärdet som numer uppgår till över 17 miljarder kronor.
Vd Per Bertland har för sin del uppfattningen klar:
– Som jag har sagt i 20 år. Aktien kommer aldrig upp i dess rätta värde.
Affärsvärlden är försiktigare. Aktien, som varit en favorit i flera år, handlas till 31 respektive 28 gånger vinsten för 2018 respektive 2019. Samtidigt är direktavkastningen bara 1,3 procent, och insynsköparna lyser med sin frånvaro i FI:s register.
Den som hängt med i uppgången gör bäst i att tacka för kaffet. Men bolaget är välskött. Sälj och köp tillbaka på nivåer under 109 kronor.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.