Kvinnorna som ärver makten

Nu flyttar kvinnorna fram sina positioner i de tunga ägarkretsarna. Sofia Schörling, Cristina Stenbeck och Carolina Dybeck är några av de arvtagerskor som nu avancerar in i styrelserummen - och de är långt mer än enbart "pappas prinsessor".

Parallellt med att debatten om andelen kvinnor i börsföretagens styrelser både tagit fart och börjat ge ordentligt resultat de senaste månaderna har en förskjutning av makten kunnat skönjas i de tyngsta av maktkretsar, landets tunga ägarfamiljer.

I såväl klassiska maktfamiljer som mer anonyma familjeföretag har det de senaste åren dykt upp döttrar i de styrelserum som traditionellt varit förbehållna familjernas söner.
När det nyligen meddelades att Sofia Schörling, dotter till finansmannen Melker Schörling, till våren tar plats i styrelsen för vårdbolaget Attendo, blev hon ytterligare en i raden av kvinnliga företrädare för en ny ägargeneration. Förändringen betecknas som något av ett “trendbrott” i forskningen om maktens gång i familjeföretagen.

På lika villkor i dag
– Cristina Stenbeck är ett typexempel på det som är det stora trendbrottet när det gäller kvinnors roller i familjeföretag, säger Annelie Karlsson Stider, vd för Family Business Network och forskare på Handelshögskolan i Stockholm.

– Förr gick makten bara till döttrarna om det inte fanns några söner. Ibland valdes till och med döttrarnas män in i styrelserna innan de själva kunde komma på tal. I dag är kvinnorna kompetenta nog att vara ledare även i “konkurrens” med bröder eller andra manliga släktingar.

Och den som tror att den nya generationen kvinnliga ägare är “pappas prinsessor”, i dess mest bortskämda bemärkelse, bedrar sig. Nämnda Cristina Stenbeck har, sedan hon i höstas började jobba i koncernen, hållit stenhårt tempo. Flera av de arvtagerskor Affärsvärlden talar med vittnar om att den ärvda maktens bevisbörda är tung och att de därför gärna skaffar sig egna yrkesmässiga plattformar vid sidan av familjens ägande. Carolina Dybeck, 30 år och finanschef inom låskoncernen Assa Abloy, med ansvar för Centraleuropa, är ett typexempel på det senare när hon i veckan tar plats i styrelsen för Hagströmer & Qviberg där hennes familj är storägare.

Vill stå på egna ben
– Jag har alltid försökt stå på egna ben, och jag tror faktiskt inte att jag hade fått det här uppdraget om jag inte hade visat att jag kan prestera på egen hand, säger hon.

– I mitt fall är det inte heller så att jag kommer att få behålla uppdraget “no matter what”. Mats (Qviberg, styrelsens ordförande) har väl aldrig gjort sig känd för välgörenhet i det avseendet. Det är nog som på alla jobb; har man har bra idéer får man gehör.

På sikt kan ytterligare styrelseuppdrag komma att bli aktuella då familjen även är storägare i flera företag i H&Q-sfären samt i svenska elektroniktillverkaren Note.

– Om familjens ägande i bolagen fortsätter skulle det vara intressant, men inte just nu då jag bor och arbetar i Tyskland och dessutom ansvarar för en rätt komplex region. Ska man kunna tillföra något i styrelser krävs det ju att man har tid att sätta av för dem också.

“Tufft att ärva makt”
Anna Parkander, 25 år och suppleant i styrelsen för Strålfors där hon är fjärde generationens ägare, är även hon operativ utanför familjeföretaget. Efter att ha vuxit upp och utbildat sig i England arbetar hon nu i Sverige som inköpare i livsmedelskoncernen ICA Ahold.

– Att ärva makt är aldrig lätt, säger hon. Folk bildar sig en uppfattning som en utifrån vad de hör eller tror och det kan kännas ganska tufft. Det blir lite fel turordning om man blir bedömd innan man börjat visa vad man går för.

– Det känns väldigt bra att vara med i styrelsen och jag vill vara involverad i bolaget eftersom det är så väsentligt för familjen, men det känns viktigt att få göra mina alldeles egna erfarenheter också, säger Anna Parkander.

Även om många av arvtagerskorna fortfarande har ett bra tag kvar tills de börjar agera på allvar, är det ingen tvekan om att de kommer att stå för nya impulser och ett nytt tänkande i sina respektive maktbolag.

Men frågan om vilken som är tyngst av karriärmakten och ägarmakten, i bemärkelsen med vilken man kan åstadkomma mest, kan inte besvaras än, menar Annelie Karlsson Stider.

– De kvinnor som kommer in på ägarmandat synliggör en annan maktgrupp än enbart sig själva, en maktbas som det aldrig går att negligera i styrelserna. Därmed finns det åtminstone en förhoppning om att de här kvinnorna kan komma runt den “gisslansituation” som kvinnor annars lätt hamnar i när de är i minoritet i styrelser. På det sättet kan arvtagerskorna komma att addera en helt ny dimension till diskussionen om kvinnors makt i näringslivet.Carolina Dybeck,
30 år, dotter till Sten Dybeck. Väljs i veckan in som styrelseledamot i
H & Q där familjen är storägare. Gör parallellt karriär som finanschef inom Assa Abloy

Jenny Lindén, 31 år, dotter till finansmannen Ulf G Lindén och ledamot i färgjätten Beckers som är en av hörnstenarna i familjens företag Lindéngruppen.

Sofia Schörling, 24 år, dotter till Melker Schörling och blivande styrelseledamot i vårdbolaget Attendo. Utbildad grafisk formgivare och läser till civilekonom.

Caroline Mörner Berg, 35 år, dotter till Antonia Ax:son Johnson. Styrelseledamot i Axel Johnson Inc, vars huvudverksamhet finns i Nordamerika där hon bor.

Cristina Stenbeck, 25 år, dotter till Jan Stenbeck. Sitter som suppleant i maktbolaget Invik, i styrelsen för Metro. Väntas ta plats i fler sfärbolagsstyrelser.

Alexandra Mörner, 37 år, dotter till Antonia Ax:son Johnson, sitter i styrelsen för ett av Axel Johnson-koncernens dotterbolag Axcom.

Victoria Svanberg, 34 år, arvtagerska i familjen Ander-imperiet som ger ut Nya Wermlandstidningen. I bolaget sedan början av 1990-talet.

Anna Parkander, 25 år. Arvtagerska till, och styrelsesuppleant i börsnoterade Strålfors. Arbetar till vardags som inköpare i ICA Ahold.

Annika Bootsman Kleberg, 37 år, dotter till redardrottningen Margareta Wallenius Kleberg. Sitter i styrelsen för familjens maktbolag Soya.

Lovisa Hamrin, 30 år, arvtagerska till tidnings- och industrikoncernen Herenco, som bland annat ger ut Jönköpingsposten. Sitter i styrelsen.

Louise Lundberg, 23 år. Dotter till fastighetskungen Fredrik Lundberg. Nästa namn på väg in en tung ägarstyrelse?

Helena Tidstrand, 35 år, arvtagare till postorderkungen Clas Ohlson och delägare i företaget. Kan de närmaste åren väntas ta plats i styrelsen

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från AMF
Annons från AMF