Kvantkungen prickade rätt på meme-aktier – dog bara dagar innan rallyt

En enkel teckning av en man som lutar sig framåt fick aktien i GameStop och andra så kallade meme-aktier att rusa i början av veckan. Hedgefonden Renaissance Technologies hade några månader tidigare köpt en miljon aktier i just GameStop. Men fondens grundare, börslegenden Jim Simons, fick inte uppleva den kraftiga uppgången.
Kvantkungen prickade rätt på meme-aktier – dog bara dagar innan rallyt - James Simons
Hedgefond-legendaren Jim Simons köpte meme-aktier innan rusningen, men dog förra fredagen och hann inte uppleva rusningen. Foto: TT/AP Photo

I veckan fick pandemins amerikanska börsfenomen nytt liv efter att en av förgrundsgestalterna från det så kallade “GameStop-upproret” återkommit på sociala medier.

GameStop (GME) steg oväntat och starkt på New York-börsen med början under måndagen för att toppa på 400%. GameStop är egentligen en kämpande amerikansk butikskedja för datorspel, men blev en symbol för det subkulturella fenomenet “meme-aktier” under den galna aktiehandeln vintern 2020-21.

Uppgången var högst sannolikt en följd av att en tuschteckning lades upp på medieplattformen X. Bilden, som helt saknar skriftliga kommentarer, föreställer en man med en spelkontroll i händerna som böjer sig framåt. Den blev snabbt viral och sågs på kort tid av tiotals miljoner användare.

Likheter med 2021 …

Men hur kan en tecknad bild på en gamer bidra till häftiga kursrörelser i en aktie?

För att förstå det måste man veta att den som lade upp bilden var den sociala medier-profilen Keith Gill, mer känd under sina alias “Roaring Kitty” eller “DeepFuckingValue”. Det var han som ledde det så kallade GameStop-upproret, när hans följare på sociala medieplattformar som Twitter och Reddit drev på en massrörelse av investeringar GameStop-aktien. Syftet var att sänka de stora hedgefonder som blankat aktien. Fondernas beteende grundade sig i en tro på att butikskedjan för dataspel inte skulle överleva nedstängningen under pandemin.

Keith Gill, även känd som Roaring Kitty. Foto: Youtube

“GameStop-upproret” inträffade i januari 2021. Måndagens bild var Keith Gills första inlägg på sociala medier efter att i princip inte setts till sedan dess. Och det räckte för att få aktiva på Reddits subgroup WallStreetBets att vakna till liv:

GameStop-aktien hade sedan januari i år pendlat mellan runt 11-17 dollar, men steg på måndagen raskt till 36 dollar. Den hittills högsta nivån –  65 dollar – nåddes under tisdagen, vilket var en uppgång på mer än 400%. Sedan dess har aktiekursen gått tillbaka för att de första timmarna under fredagen handlas runt 22 dollar på New York-börsen.

Uppgången i början på veckan drog även med sig andra memeaktier, som det verkar enbart för att de klassas som just meme-aktier av investerare på sociala medier, däribland biografkedjan AMC och hörlurstillverkaren KOSS. Just AMC var mitt uppe i en nyemission när rallyt inträffade. Syftet var att ta in medel för att betala av en del av sina lån i förtid. Under rallyt lyckades AMC på tisdagen sälja aktier 250 miljoner dollar för 3,45 dollar per aktie.

… och skillnader

Det förra “GameStop-upproret” började som en reaktion på hedgefondernas blankningar mot GameStop. Då blev ett antal av hedgefonderna de stora förlorarna. Men den här gången ser det ut som att en hedgefond faktiskt lyckats pricka in uppgången i just GameStop, AMC och KOSS.

Enligt Renaissance Technologies (RenTec) rapport om sitt innehav till den amerikanska tillsynsmyndigheten SEC ägde fonden drygt en miljon aktier i GameStop den 31 mars, då till ett värde av ca 13 miljoner dollar. Innehavet i AMC var vid samma tid ännu större, 8,7 miljoner aktier sammanlagt värt cirka 278,5 miljoner dollar, medan antalet aktier i KOSS i var vid samma tidpunkt värt i jämförelse blygsamma 1,3 miljoner dollar. RenTech har dessutom gjort stora investeringar i de tre aktierna så sent som under första kvartalet i år: Innehaven i AMC och KOSS har dubblerats sedan årsskiftet, och när det gäller GameStop har hela innehavet förvärvats under 2024.

Men grundaren av, och hjärnan bakom, Renaissance Technologies, Jim Simons, fick aldrig uppleva veckans rally på fondens investeringar i meme-aktier. Han avled 86 år gammal endast ett par dagar före, fredagen den 10 maj 2024.

Jim Simons var en legend på Wall Street. Smeknamnet “Kvant-kungen” förvärvade han genom sitt nya sätt att investera genom kvantitativ handel med banbrytande matematiska modeller och algoritmer.

“Vi anställer fysiker, matematiker, astronomer och datavetare och de vet vanligtvis ingenting om ekonomi”, berättade Simons vid en konferens i New York 2007. “Vi har inte anställt från Wall Street alls”.

Simons kunskaper kom från studier i matematik på MIT och Berkeley och inte minst tiden som kodknäckare för bland annat den amerikanska underrättelsetjänsten NSA. Han var helt enkelt van vid att arbeta med stora mängder data och hitta mönster.

Jim Simons /TT

Med en nettoförmögenhet som uppskattas till 31 miljarder dollar av Forbes blev Simons också en framstående filantrop och gav bort miljarder dollar under sin livstid för att stödja medicinsk och vetenskaplig forskning, undervisning och demokratiska kandidater.

Vid en ceremoni för ett pris i matematik 2022 sammanfattade Jim Simons sitt liv:

”Jag räknade mycket. Jag tjänade mycket pengar. Och jag gav bort nästan allt.”

Meme-aktier

GameStop Corp (“GameStop” eller “GME”) och flera andra aktier upplevde en dramatisk ökning av sin aktiekurs i januari 2021 när hausseartade känslor hos enskilda investerare fyllde sociala medier. När företagens aktiekurser sköt i höjden till nya toppar följde ökad uppmärksamhet och deras aktier blev kända som “meme-aktier”. Sedan, när slutet av januari närmade sig, förbjöd flera nätmäklare tillfälligt viss aktivitet i vissa av dessa aktier och optioner.

Källa: The U.S. Securities and Exchange Commission (SEC), rapport om 2021

 

Termerna du måste känna till som investerare i meme-aktier

Investerare som spenderar tid på forum som WallStreetBets har utvecklat ett särskilt ordförråd:

  • ATH: Förkortning av “all-time high.”
  • BT(F)D: Förkortning av “buy the (f——) dip”, det vill säga att aktien är lågt värderad och det är dags att köpa.
  • Diamond hands 💎🤲 : Att hålla kvar sitt ägande i aktien oavsett vad som händer med kursen.
  • Paper hands 🧻: Det omvända beteendet jämfört med “diamond hands”, ofta nedsättande.
  • Hold the line: Uppmaning att hålla i med ”diamond hands” när aktiekursen är volatil.
  • Tendies 🐓 🤑: Slang för chicken tenders, bitar av friterad kyckling som säljs av snabbmatskedjor. “Tendies” betyder här vinster som görs i handel med meme-aktier.
  • To the moon 🚀🌙: När en aktie stiger kraftigt, potentiellt utan någon övre gräns.
  • Apes 🦍🍌: Medlemmar i meme aktie-samhället. Enligt uppgift en referens till filmen ”Apornas planet: (r)evolution” från 2011. Även som Apes Together Strong, ibland med en gorilla emoji. Om ”aporna” jobbar ihop blir de tillräckligt starka att hålla stånd mot hedgefonder som satsat på att aktien ska gå ner.
  • Stonks 📈: En ironisk felstavning av ”Stocks”.

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Annons från SPOTLIGHT STOCK MARKET