Intervju Teknik
Kvantaktier rusar på Wall Street: ”Folk tror att det här är nästa AI”
"Aktierna går som skållade råttor. Folk tror att det här är nästa AI", säger GP Bullhounds techförvaltare Inge Heydorn till Afv.
I måndags publicerade Google vad som beskrivs som ett genombrott för kvantdatorer. Bolagets kvantdatorchip Willow utförde på under fem minuter en beräkning som skulle ta en av dagens snabbaste superdatorer 10 kvadriljoner år att utföra, det vill säga 10 000 000 000 000 000 000 000 000 år.
Världens rikaste person Elon Musk kommenterade nyheten med ett “Wow” på plattformen X, vilket kan ha bidragit till det kursrally som följde. Under veckan har Googles moderbolag Alphabet rusat tvåsiffrigt och adderat cirka 250 mdr dollar i börsvärde, skriver Wall Street Journal.
Flera mindre aktörer som som är verksamma inom kvantteknik har gått starkt på börsen under en längre period. På tre månader är Rigetti Computing upp 600%, medan IonQ och D-Wave Quantum båda har rusat nära 300%.
“Alla de här går ju som raketer. Men om vi ska hålla oss till verkligheten är det ingen som kan uppvisa några finansiella mål och det finns inga direkta intäkter att ta på”, säger GP Bullhounds techförvaltare Inge Heydorn till Affärsvärlden.
Löste decennielångt problem
Kvantdatorer har studerats i ungefär tre decennier och syftet är att ersätta klassiska datorer för att lösa visa typer av komplexa problem, som kräver en enorm beräkningskapacitet. Enligt bedömare skulle det kunna vara användbart inom områden som vetenskap, medicin och finans. De enheter som används i kvantberäkningar kallas för qubits, som är kraftfulla men instabila.
”Vanligtvis är det så att ju fler qubits du använder, desto fler fel uppstår,” skriver Hartmut Neven, grundare av Google Quantum AI, i ett blogginlägg.
Han hävdar att Willow kan minska felen ”exponentiellt” när antalet qubits ökar, vilket ”löser en nyckelutmaning inom kvantfelkorrigering som fältet har försökt lösa i nästan 30 år”.
Flera experter beskriver det också som en viktig milstolpe, men betonar att många problem kvarstår och att en kommersiellt gångbar produkt fortfarande ligger flera år bort. Winfried Hensinger, professor i kvantteknologi, säger till CNBC att kvantdatorer kommer behöva ”miljontals qubits” för att lösa viktiga industriella problem. Willow har 105 qubits.
“Skjut brett”
Techförvaltaren Inge Heydorn tror att tekniken förr eller senare kommer att slå igenom, men inte bli lika stor som AI. Han pekar bland annat på att användningsområdet inte är lika brett. Och ur ett investeringsperspektiv sitter han än så länge stilla i båten.
“Vi tittar ju väldigt mycket på saker som vi själva kan räkna på och förstå. Just nu är det svårt att sia om vem som kommer att tjäna pengar på det här och hur.”
För den som ändå vill spekulera i området är hans rekommendation att “skjuta brett”, och köpa lite smått i många bolag istället för att gå “all in” i ett bolag.
“Det enda vi vet just är att det kommer krävas enorma kostnader för att utveckla produkterna. Men har du inga intäkter blir det tufft. Många av de bolag som finns idag kommer inte att överleva, och någon blir ett stjärnskott.”
Enligt Heydorns bedömning är det i dagsläget IBM som har ledartröjan inom kvantteknik, men han räknar med att de andra techjättarna kommer ta upp kampen.
“Det blir ett race i kapital. Har du pengarna kan du köpa forskarna och spendera utan att det blir en alltför stor lucka på nedersta raden”, säger han.
Läs mer:
Förvaltarna: Man måste vara taktisk med Nvidia – köp de här AI-aktierna istället
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.