Kvällsöppet på börsen på måndag

På måndag drar kvällshandeln på Stockholmsbörsen igång och slutar inte förrän klockan 20. Hungriga placerare får två och en halv timme till att shoppa aktier och optioner på. OM räknar med att tjäna mer pengar medan fondkommissionärerna är mer tveksamma. Oavsett hur det blir är det ett stort experiment som drar igång på måndag.

Från och med måndag har alla placerare möjlighet att köpa och sälja aktier och derivat två och en halv timma längre när Stockholmsbörsen förlänger öppettiderna från 17.30 till 20.00 på vardagar. På halvdagar kommer börsen att ha öppet till 17.30.

Simon Nathanson, tillförordnad börschef, har du någon målsättning för hur mycket handeln kommer att öka när ni förlänger öppethållandet från åtta till tio och en halv timma?

”Vi har inte gått ut med några siffror. Vi gör inga prognoser på det sättet. Men vi är övertygade om att det kommer att leda till ökad handel. Jag känner att det här är åt rätt håll med den teknik vi har och med internets utveckling. Ju längre andra marknader har öppet ju mer positivt är det. Så det är klart att man vill handla de svenska aktierna längre. Det är en trend.”

Vilka placerare tror du kommer att handla mest på kvällarna och vad kommer att vara populärast? Aktier eller derivat som optioner och terminer? ”Till en början tror jag det kommer att vara en större andel privatkunder och aktier som kommer att öka mest. Privatkunder handlar aktier i större grad än aktiederivat.”

Vilka erfarenheter drog ni efter de förlängda öppettiderna förra gången hösten 1999? Då ökade ni med en halvtimme både på morgonen och på kvällen. ”Vi ser att volymerna har ökat successivt. Vi har bra volymer både på morgonen och på kvällen.”

Tror du de längre öppettiderna ger förändrade handelsmönster t ex att de som genomförde affärer på eftermiddagen gör det på kvällen istället? ”Till viss del tror jag det blir det så. I vilket fall så kan man göra fler affärer. Jag tror inte man bara kommer att flytta affärer.”

Har det knorrats från banker och fondkommissionärerna att de behöver hålla kvar personal på kvällarna och därför får ökade kostnader? ”Jag tycker det har varit delade åsikter om det. Jag tror att många är av åsikten att trenden är att öppettiderna förlängs. Frågan har varit i vilken omfattning och på vilket sätt. Vissa tycker vi ska förlänga till klockan 22. Vissa tycker inte det. Andra säger att det kanske räckte med 17.30. För oss är det viktigast att det blir lönsamt för alla parter, oss, fondkommissionärer och banker.”

Hur tror du bankerna och fondkommissionärerna kommer att serva sina kunder? ”Frågan är om man ska ha fullt öppet med analys eller bara köra internetmäkleri. Där tror jag medlemmarna kommer att agera på olika sätt.”

Kan det var aktuellt att öppna börsen tidigare än idag? Ett skäl skulle kunna vara att ta en större andel av handeln i Nokia från Helsingforsbörsen, den drar ju igång en halvtimme tidigare d v s klockan nio svensk tid? ”Vi ska ta en sak i taget. Vi ska utvärdera de längre öppettiderna. Vi ska se vad vi ska göra och på vilket sätt. Finns det behov av att öppna tidigare?”

Tidigare var målsättningen att i juni ha öppet till klockan 22.00. Nu ska ni först utvärdera de längre öppettiderna. Vad är bakgrunden till det? ”Huvudskälet är att det funnits olika åsikter bland banker och fondkommissionärer. Då har vi gjort bedömningen att det bästa är att se hur det går. Sedan finns det olika sätt att förlänga öppettiderna. Nu förlänger vi med fullt officiell handel. Det kan också bli fråga om en eftermarknad.”

Du menar som Offex den planerade ”bankbörsen”? ”Ja just det.”

Kan det till och med bli frågan om att dra tillbaka de längre öppettiderna? ”Det ser jag som en hypotetisk fråga.”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.