Kvalitet ska kosta

Serieförvärvande mjukvarubolaget Vitec har nära fördubblats sedan köprådet i våras. Ändå framstår aktien inte som helt fullvärderad.

KÖP Ett av 2019 års mest lyckade Affärsvärlden-case är mjukvarubolaget Vitec. Sedan köprådet i slutet av mars, i nummer 12/2019, är avkastningen hela 90 procent. Och sedan det upprepade köprådet i nummer 36/2019 är aktien upp nära 32 procent.

Den starka kursutvecklingen ska ses i ljuset av att Vitec har fortsatt att utvecklats starkt under årets nio första månader. När periodens omsättning ökat med 18 procent och ebita-resultatet med 24 procent så handlar uppvärderingen desto mer om att allt fler investerare upptäckt Vitecs kvaliteter och börjat prissätta dessa mer rimligt.

Som serieförvärvare av små nischade mjukvarubolag till låga multiplar är Vitec på många sätt ett mer attraktivt alternativ till de populära serieförvärvarna inom mer cykliska branschsegment. Vitecs historik är urstark, med långsiktig tillväxt kring 20 procent per år och ett rörelseresultat som sedan millennieskiftet bara backat under fyra enstaka år, och då med blott 5–12 procent.

Bolagets utveckling på slutet talar för att stabiliteten förbättrats ytterligare. Dels via diversifiering i Norden, där Sverige gått från 80 procent av omsättningen 2013 till 31 procent i år, och dels via en fortsatt ökning av andelen repetitiva intäkter, vilka under tredje kvartalet ökade till över 80 procent för första gången, upp från 70 procent 2013.

Till detta ska adderas att den finansiella risken är begränsad, med en nettoskuld/ebitda-kvot som vid årsskiftet lär vara nere kring 1,2 gånger. Och då har Vitec under innevarande år genomfört fyra förvärv, vilka tillsammans tillför knappt 140 miljoner kronor i omsättning, eller knappt 14 procents förvärvad tillväxt räknat på Vitecs omsättning i fjol.

Det är också ett gott tecken att grundarduon, vd Lars Stenlund samt Olof Sandberg, valt att inte avyttra några aktier under året, trots innehav som numera är värda dryga 280 respektive knappa 250 miljoner.

När aktier huvudsakligen drivs av multipelexpansion till för bolaget rekordhöga värderingsnivåer är det ändå lätt att börja fingra på säljknappen. Efter en närmast vertikal kursresa på slutet finns såklart en kortsiktig rekylrisk i aktien. Och givet den uppskruvade värderingen skulle en tillfällig svacka, med ett eller ett par svaga kvartal, säkert kunna sänka aktien med 20–25 procent.

Mot det ska ställas att det ur ett mer långsiktigt och fundamentalt perspektiv är svårare att argumentera för att Vitec-aktien är direkt dyr. Ett bolag som över tid ökar vinsten med mer än dubbla börsens takt med lägre volatilitet på nedsidan förtjänar en rejäl premievärdering.

Räknat på 15 procents årlig tillväxt 2020 och 2021, inte alls orimligt givet Vitecs imponerande historik, samt en oförändrad ebita-marginal, möjligen konservativt givet bolagets trend med stärkt lönsamhet, så handlas aktien till ev/ebita på cirka 20 respektive 17 för 2020 och 2021.

Affärsvärlden vacklar mellan att taktiskt säkra vinsten, i hopp om att kunna stiga på efter en rekyl, eller att behålla köprådet då Vitec som högkvalitativt tillväxtbolag faktiskt inte ser dyrt ut.

Med viss tvekan landar vi i att ta fasta på bolagets kvaliteter och att uppvärderingen trots allt inte varit extrem. Långsiktiga behåller aktien, men opportunister kan säkra vinsten vid vår ettåriga riktkurs på 200 kronor, vilket ungefär motsvarar ev/ebita 20 respektive p/e 25 på prognosen för 2021. Buy quality, cry once, som man brukar säga.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.