SSAB
Kursrusning för stålaktier – SSAB i topp: ”Konjunkturen har vänt”
”Fler och fler tecken pekar på att det nu vänt för stålbolagen. Allt fler har rapporterat att de varit slutsålda för både januari, februari och nu också mars och det resulterar naturligtvis i prishöjningar”, säger Christian Kopfer, analytiker på Handelsbanken, till Affärsvärlden.
SSAB bäst i klassen
Stålindustrin har haft det tufft under perioden 2020 till 2024 med pressade kurser och när det nu vänder upp för industrin stiger också de pressade kurserna brant. Bäst hittills i år har det enligt Affärsvärldens sammanställning gått för SSAB. Aktien är upp 29% i år.
”SSAB med sin starka specialstålrörelse gör bra ifrån sig”, konstaterar Christian Kopfer.
Men även volymtillverkare som ArcelorMittal, US Steel och ThyssenKrupp slår börsindex med råge. ArcelorMittal är upp 24% i år och US Steel har lyft 20% efter uppköpsbud från både Nippon Steel och Cleveland-Cliffs.
Kurslyftet för ThyssenKrupp är också delvis orsakad av uppköpsrykten. Den tjeckiske miljardären Daniel Kretinsky har preliminärt övertagit 20% av bolaget, som är det störst på stål i Tyskland. Förhandlingar pågår om att han också ska ta över ytterligare 30%.
Tysklands näst största stålbolag, Salzgitter, är också föremål för ett uppköpsbud. Kursen har anpassat sig till budet på 18,5 euro per aktie och ligger nu strax över budnivån, så marknaden verkar räkna med en budhöjning.
Mer protektionism i Europa
Utöver vändningen i stålkonjunkturen ser Christian Kopfer ytterligare en orsak till att börskurserna nu stärks.
”Europa blir alltmer protektionistiskt för att skydda sig mot prisdumpning från Kina”, säger han.
”Jag ser inget problem med skydd mot orättvis prisdumping”, fortsätter han.
Också för de amerikanska bolagen hjälper nu ökad protektionism till att dra upp kurserna. Men det handlar också om att konjunktur och efterfrågan börjar se mycket bättre ut.
Fossilfritt orosmoment
Ett orosmoment för stålbolagen som också lagt sig som en en våt filt över deras aktiekurser har varit den pågående omställningen till fossilfritt stål. För stora bolag som SSAB och ThyssenKrupp handlar det om investeringar i storleksklassen 50 mdr kr.
SSAB, Salzgitter och österrikiska Voestalpine har kommit längst i omställningen, medan ThyssenKrupp hoppas klara omställningen med hjälp av Daniel Kretinsky.
Läs också: Stålaktier rusar efter bud på SSAB-konkurrent – detta talar för överreaktion
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.