Kursras kostar Volvo miljarder
I fredags vinstvarnade den brittiska busstillverkaren Henlys för att vinsten under årets fjärde kvartal inte kommer att leva upp till förväntningarna. Orsaken är bland annat att det kanadensiska dotterbolaget Prevost mött en dålig efterfrågan under slutet av året. Aktien rasade 12 procent på Londonbörsen och Volvo, som äger 10 procent av Henlys, fick se ännu en investering tappa i värde.
Henlys hade annars under hösten återhämtat en del av förra årets kursnedgång och tillhör trots fredagens ras inte Volvos sämsta investeringar. Jämfört med det värde som Volvo har i sina böcker har aktierna tappat knappt 25 procent vilket är småpotatis jämfört med tyska Deutz som gått kräftgång på börsen under två års tid.
Volvo tecknade ett samarbetsavtal med dieselmotortillverkaren Deutz i oktober 1998. Avtalet gör Deutz till huvudleverantör av små- och medelstora dieselmotorer till Volvo och i samband med att avtalet slöts köpte Volvo 10,5 procent av aktierna i bolaget för knappt 700 Mkr. Idag har värdet på aktierna fallit med över 70 procent.
Mest pengar har Volvo ändå förlorat på sina Scania-aktier, drygt 4 miljarder kronor. Volvo äger efter sitt misslyckade uppköpsförsök av Scania 1999 fortfarande drygt 90 miljoner aktier i bolaget. I snitt har Volvo betalat 266 kronor för de aktierna och Scanias aktiekurs står idag i 220 kronor.
Också Mitsubishi har kostat Volvo en hel del pengar. De båda bolagen kom 1999 överens om ett samarbete inom bussar och lastbilar och i samband med det köpte Volvo 5 procent av aktierna i Mitsubishi Motors. För det betalade Volvo drygt 2,3 miljarder kronor. Sedan dess har Mitsubishis aktie åkt berg och dalbana på Tokyobörsen och i dagsläget betingar aktierna ett marknadsvärde på knappt 1,3 miljarder kronor.
På hemmaplan har Volvo lyckats något bättre. Investeringen i bilförsäljaren Bilia är faktiskt den enda i ett börsnoterat bolag som stigit i värde för Volvo. Ungefär 90 Mkr har bolaget tjänat på sina Bilia-aktier.
Totalt sett skiljer det ändå drygt 5,6 miljarder kronor mellan det bokförda värdet av Volvos investeringar och det värde som aktierna betingar på marknaden. Någon nedskrivning av de bokförda värdena tycks trots det inte vara på gång.
”Det vill jag inte kommentera före bokslutsrapporten, men det här är anläggningstillgångar som ur ett redovisningsmässigt perspektiv bara ska skrivas ned om värdenedgången kan anses bestående. I fallet med Deutz, till exempel, så är det en del i ett samarbete som kommer att generera övervärden för Volvo. I Scania-aktiernas fall blir det ett resonemang kring vilket avyttringsvärde som aktierna har”, säger Fredrik Brunell, ansvarig för investerarrelationer på Volvo.
Volvo har tidigare sagt att bolaget inte räknar med att behöva göra någon förlust på sina Scania-aktier när de säljs. EU-kommissionen har gett Volvo tre år på sig att hitta en köpare.
Volvos aktieaffärer
Företag Bokfört värde Marknadsvärde Differens Scania 24 224 Mkr 20 162 Mkr -4 062 Mkr Mitsubishi 2 343 Mkr 1 276 Mkr -1 067 Mkr Deutz 670 Mkr 184 Mkr -486 Mkr Henlys 524 Mkr 399 Mkr -125 Mkr Bilia 596 Mkr 685 Mkr +89 Mkr
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.