Kursras ger köpläge
KÖP Man skulle kunna misstänka att Martin Tivéus har funderat över vad han gett sig in på den senaste tiden. Han tillträdde vd-posten på omsorgsbolaget Attendo, med knappt 80 procent av verksamheten inom äldreomsorg, i september 2018, och sedan dess har det inte funnits mycket att glädjas åt. Aktien har fallit stadigt i takt med att negativa nyheter droppat in och börsvärdet har nästan halverats. Martin Tivéus står minus 6,4 miljarder kronor gentemot aktieägarna.
Tivéus ärvde en strategi från förre vd:n, tillika Attendos starke man, Henrik Borelius. Den går ut på att bygga 20 000 nya lägenheter i äldreboenden i främst Sverige och Finland under tio år (80 procent av verksamheten drivs i egen regi) för att därigenom kunna växa i takt med en åldrande befolkning. Antalet personer över 85 år i Norden beräknas under perioden öka med 50 procent. Kursfallet har till stor del hängt samman med att Martin Tivéus varit mycket tydlig med att den snabba tillväxttakten sänker Attendos vinstmarginal inte bara 2018 utan även 2019 och 2020. Det behövs därför ingen avancerad konspirationsteori för att dra slutsatsen att aktiens nedgång delvis är självframkallad. Bäst att plocka fram garderobsliken direkt, lyfta fram negativa konsekvenser av beslut fattade av förre vd:n, sänka förväntningarna och starta från botten.
Vinstmarginalförsämringen kan knappast heller ha kommit som en överraskning för Martin Tivéus. Han liknar den nuvarande tillväxttakten på 2 000 lägenheter med att starta ett hotell i veckan, och varken hotell eller äldreboenden är lönsamma eller fullbelagda i början.
Men om pressade vinstmarginaler ingått i Tivéus kalkyl gäller det knappast det andra aktiesänket – problemen i Finland. Förra veckan vinstvarnades om ökade kostnader på 200 miljoner kronor för investeringar som ska höja kvaliteten i Attendos finska äldreboenden. Åtgärden följer på diverse problem i Finland, bland annat fick Attendo ett tillstånd indraget på grund av för låg bemanning.
Attendo har under en lång rad år uppvisat en stabilitet både i organisk tillväxt och i ebita-marginalen på runt 10 procent. Tillsammans med förvärv har det fått rörelseresultatet att öka med runt 8–9 procent per år. Trenden bröts under 2018, då den justerade rörelsemarginalen föll till 7,7 procent. Det förklaras inte bara av lägre beläggningsgrad, till följd av den snabba expansionen, utan också av högre driftskostnader och ökade avsättningar för avveckling av verksamheter. I år måste alltså ytterligare 200 miljoner plöjas ned i Finland för att säkra kvalitetsnivån. Det senare väcker frågor om bolagets styrning och ledningens förmåga att långsiktigt effektivisera verksamheten utan att tumma på kvaliteten, något som är helt avgörande eftersom priserna är svårpåverkbara och lär bli ännu mer pressade.
Affärsvärlden räknar med att Attendo kan ha en tillväxt runt 7 procent de kommande åren. Förutsatt att vinstmarginalen börjar vända uppåt igen 2020 handlas aktien då på p/e 13. För ett konjunkturokänsligt bolag med stark marknadsposition och goda långsiktiga tillväxtmöjligheter är det attraktivt. Trots frågetecken kring Attendos styrning bedömer Affärsvärlden därför att kursfallet har skapat ett köptillfälle.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.