”Kunskap, inte ålder, ska avgöra”
Lagom tills avtalsrörelsen drar i gång på allvar blottläggs ytterligare en oenighet mellan Almega ITA, som organiserar it-arbetsgivare
och fackförbundet SIF där en betydande del av medlemmarna arbetar i it-branschen.
Konflikten gäller lönesättningen för äldre personer samt personer som jobbat länge på ett och samma företag.
– Det är ett problem att den gamla industriella synen på lönesättning hänger kvar. Alla ska hackas upp i åldersgrupper, eller efter hur länge man jobbat, säger Anne-Marie Fransson på Almega ITA.
Det synsättet leder fel, menar hon.
– Det är prestationen som skall belönas och en slentrianmässig lönerevision ger ofta äldre personer hög lön, vilket inte alltid är motiverat.
– Det är det gamla sättet att tänka, “ju längre man jobbade desto bättre blir man”. Men på till exempel it-företag är det tydligt att den som jobbat länge inte behöver ha den kompetens som efterfrågas av marknaden, säger Anne-Marie Fransson.
Mari-Ann Krantz gör en annan bedömning.
– Jag uppfattar verkligen inte att man sätter lön efter hur lång anställningstid någon har, eller hur länge man har jobbat på arbetsplatsen.
Det är snarare precis tvärtom, menar hon.
– Jag kan höra ibland att de som är äldre tycker att de har erfarenhet och kunskaper som de unga inte har, och de tycker – med all rätt – att de ska ha högre lön.
Anne-Marie Fransson och Marie-Anne Krantz säger sig vara eniga i sak: Ålder är inte en faktor som ska ha någon betydelse för vilken lön en person är värd. Det är i stället de kriterier som företaget anför som ska ligga till grund för lönesättningen, som prestationsförmåga, kundkontakter et cetera.
– Det faktum att det skiljer i ålder mellan två personer är inget som ska ligga till grund för att den äldre ska ha högre lön. Men vid en helhetsbedömning är det ofta så att en person med högre ålder har fått mer yrkeserfarenhet, eller livserfarenhet och därför bör ha högre lön, säger Mari-Ann Krantz.
Anne-Marie Fransson anser att det saknas kriterier för hur lönerna ska sättas på många it-företag.
– Det är kriterier som behövs för att man ska gå ifrån det här, då har man något att utgå från och referera till, säger hon.
– Frågar du vem som helst så säger de att åldern är en viktig faktor för vilken lön man får. Det synsättet hämmar tillväxten för företagen eftersom de då inte kan premiera de som presterar bäst tillräckligt mycket.
Det håller inte Mari-Ann Krantz med om.
– Det är helt främmande för mig med tarifflöner, säger hon.
– Generellt sett så finns det kriterier för hur SIF-medlemmarnas löner ska sättas och dessa efterlevs.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.