Kungen av Malmö hetast på kyla

Mitt i kreditkrisen slog klassiska Malmöföretaget G&L Beijer till med ett miljardköp. Storägaren och vd:n Joen Magnusson rattar nu ett börs-bolag som är lika stort som Trelleborg.

Det har blivit alltmer sällsynt med storaffärer på börsen allteftersom krisen har tagit strupgrepp på näringslivet. Men den 29 januari gjorde ett svenskt börsbolag en riktig storaffär. Och det var inte någon räddningsaktion eller krisplan som sattes i verket, utan en offensiv storaffär där ett av den svenska industrihistoriens klassiska bolag förenade sig med en nästan lika klassisk verksamhet från USA.

Industrikoncernen G&L Beijer köpte nämligen amerikanska Carrier Corporations kylgrossistverksamhet Carrier ARW (Aircondition & Refrigeration Wholesales) i Europa och Sydafrika för en miljard kronor.

Eftersom G&L Beijer betalade med egna aktier blir Carrier Corporation storägare i det svenska bolaget med en ägarandel på 41,5 procent av kapitalet och 33,3 procent av rösterna. Carrier har sitt säte i Connecticut och vann sin plats i historieböckerna när det uppfann luftkonditioneringen i början på 1900-talet.

Men G&L Beijer kommer att styras från Malmö även framöver. 36,6 procent av rösterna finns hos en trio i ledningen, inklusive vd Joen Magnusson – en av hjärnorna bakom köpet.

–?Affären har karaktär av ett samgående, men vi sitter i förarsätet, säger Joen Magnusson.

–?Vi hade fört samtal ett tag och så småningom tände Carrier på idén. ARW var en sidoverksamhet i en stor tillverkande koncern och tog mycket kraft.

Nu är företaget en del av kärnverksamheten. Vi satsar till 100 procent på detta.

Han förklarar att upprinnelsen till affären var förvärvet av danska Danfoss kylgrossistverksamhet 2004. En ökad närvaro i flera europeiska länder gav mersmak.

–?Kan vi göra en sådan affär en gång, kan vi göra den en andra gång, konstaterar Joen Magnusson.

Det japanska tempelträdet Ginko spirar mot översta våningen. Det ståtliga barrträdet står sedan många år stadigt bland kullerstenarna på innergården vid Norra Vallgatan 70 i Malmö. Här gick kajkanten vid Malmös ursprungliga hamn. Och här började den svenska industrialismen. Bröderna Gottfried och Lorens Beijer bidrog genom att dra i gång handel med råvaror 1866. G&L Beijer är ursprunget till alla företag med namnet Beijer, varav tre finns på Stockholmsbörsen. Beijer Electronics knoppades av så sent som år 2000, medan Anders Walls Beijer Alma härstammar från firmans Stockholmsverksamhet som grundar­duons halvbror Waldemar drev.

–?Ja, vi är bland de mest anrika företagen i Malmö, säger Joen Magnusson.

Han är stolt som en far trots att han kom in i bolaget först 1993. Han tog över rodret i och med att investmentbolaget Skrinet, som Magnusson då var vd för, blev huvudägare i G&L Beijer. Detta var mitt under förra finanskrisen och flera av bolagen i det konglomerat som G&L Beijer då bestod av gjorde stora förluster.

–?Vi hade fastigheter i London och allt möjligt. Det var en utmaning att få struktur i detta. Jag koncentrerade verksamheten och minskade skuldsättningen, berättar Joen Magnusson.

Handelsbolagen gick bäst och under en tioårsperiod bantades företagsportföljen ner till hälften samtidigt som vinsterna tickade uppåt. Runt millennieskiftet hade G&L Beijer åter kommit närmare sitt ursprung och återfått identiteten som handels- och servicebolag.

I dag består företaget av två affärsområden. Beijer Ref samlar ett stort antal dotterbolag inom kylteknik och Beijer Tech är en grossist- och handelsrörelse som säljer insatsvaror, maskiner och anläggningar till tillverknings- och verkstadsindustrierna.

Beijer Ref utgör över 80 procent av omsättningen och det är här tillväxten finns. I och med affären med Carrier Corporation är G&L Beijer Europas i särklass största kylgrossist. Titeln ”Nordens största” erövrades redan 1998 då en dansk företagsgrupp med bland andra nuvarande styrelseordföranden Peter Jessen Jürgensens eget bolag fusionerades in i G&L Beijer.

Kopplingen till Danmark stärktes senare av Danfossaffären som påbörjade den europeiska expansionen.

–?Vi insåg att det fanns mer likheter än olikheter på marknaderna. Vår typiske kund, en lokal kylmontör, ser ungefär likadan ut överallt. Det finns alltså tusentals nya potentiella kunder i många länder. Det är det som är så spännande, säger Joen Magnusson.

Carrier ARW kompletterar geografiskt, men även produktutbudet breddas med affären. De var före samgåendet knappt konkurrenter till G&L Beijer som nu kan täcka tidigare vita fläckar i södra Europa. Dessutom sträcker sig verksamheten till Sydafrika och Namibia, vilket är intressant ur ett riskspridningsperspektiv.

Kylbranschen är säsongsbetonad. Och på södra halvklotet är det sommar när det är vinter i norr. I varma länder är behovet av kyla stort och behoven i utvecklingsländerna ökar med förbättrat välstånd.

–?Affären med Carrier stärkte upp balansräkningen rejält. De företag vi tittar på i framtiden kommer inte att ligga i närområdet, utan snarare utanför Europa, säger Joen Magnusson.

Carrieraffären ökar i ett slag omsättningen från drygt 3 till cirka 6 miljarder kronor under 2009. Soliditeten stiger från 39 till 46,5 procent och skuldsättningsgraden faller från 0,8 till 0,4. Synergieffekter beräknas spara in 100 miljoner kronor inom ett par år, framför allt inom inköp.

Och affären har hälsats med glädje av börsen. Kursen är upp 20 procent i år och G&L Beijer är nu lika stort, sett till börsvärde, som Trelleborg, några mil längre söderut i Skåne. Det beror dock till stor del på Trelleborgs miserabla kursutveckling det senaste året. Fast även mätt på längre sikt går pilarna åt olika håll. Magnusson har höjt börskursen på sin firma med runt 200 procent på fem år. Under samma period har Trelleborg rasat med 70 procent.

Det viktiga för Joen Magnusson är att G&L Beijer sitter kvar i förarsätet, trots Carrier Corporations ägande. Amerikanerna får också två styrelseplatser. Magnusson påpekar att en motivering till Carrier Corporations beslut om avknoppning var att slippa managementansvaret i en sidoverksamhet.

Och de två nya styrelsemedlemmarna Phillippe Delpech och William Striebe väntas kunna hjälpa till med att hitta rätt produkter och leverantörer respektive nya globala företagsförvärv.

Koncernen har nu runt 1?800 anställda. Men huvudkontoret i Malmö har bara sex anställda – ett av börsens minsta. Nu utökas det med en person för att ta hand om skattkistan, treasuryfunktionen.

Joen Magnusson, ordföranden Peter Jessen Jürgensen och ytterligare några personer i ledningen blev huvudägare 2002 när de köpte aktier från Jan Hain, vars släkt kom in i bolaget redan under Gottfried och Lorens Beijers tid.

–?Detta är ett fint och välskött bolag tack vare en konsekvent genomförd affärsidé. Det är en stor fördel med en stark ägarkoncentration och att de stora ägarna är verksamma, säger G&L Beijers ekonomichef Jonas Lindqvist.

Känslan av familjeföretag sitter i väggarna i de pampiga lokalerna på Norra Vallgatan. Och inget behöver dras i långbänk i det lilla huvudkontoret.

–?Vill Joen mig något är jag hos honom på 20 sekunder, förklarar Johnny Svensson, den ende anställde på ”G&L Beijers reklamavdelning” som det står ingraverat i en mässingsskylt utanför hans ateljé under takstolarna till 1500-talshuset.

”Reklamavdelningen” har just lämnat årsredovisningen för 2008 till tryck. För övrigt är det Erik Pensers storebor Jan, bosatt i London, som sedan många år sköter G&L Beijers översättningar från svenska till engelska.

Det gångna året kallar G&L Beijers ledning själva för ”det bästa hittills”. Omsättningen ökade med 7 procent och rörelseresultatet steg 13 procent till drygt 336 miljoner kronor.

”Den ekonomiska aktiviteten på den europeiska marknaden planade ut på en hög nivå under de tre första kvartalen 2008”, konstaterar årsredovisningen, som också målar upp orosmoln för innevarande år: ”Under det fjärde kvartalet minskade aktiviteten på marknaden till följd av den kraftiga inbromsningen i världsekonomin.”

–?Vi har historiskt varit motståndskraftiga i konjunkturnedgångar. Men givetvis är vi inte oberörda. Andra kvartalet är normalt vårt starkaste och då får vi se hur mycket konjunkturen påverkar, säger Joen Magnusson.

Marknaden för kylgrossister är generellt relativt stabil. En stor del av försäljningen sker på eftermarknaden i form av reservdelar. Och som G&L Beijers ekonomichef uttrycker det:

–?När det är goda tider äter folk oxfilé, är det sämre tider äter de fläskkotletter. Båda varorna måste kylas.

Han påpekar dessutom att andelen kylda varor i livsmedelsbutikerna har ökat och därmed efterfrågan på kylprodukter. Nya miljökrav gynnar också, då branschen tvingas byta gammal teknologi mot ny.

Joen Magnusson beskriver företagskulturen som ”lokalt lönsamhetstänkande” och han vill att varje vd ska känna sig lika ansvarig som en ägare. Detaljstyrning är inget han är road av.

–?Det blir inte bättre där ute av centrala staber. Vi har ett väluppbyggt ekonomisystem för uppföljning och deltar i verksamheten genom styrelsearbete. Den stora friheten ger ett positivt gensvar i organisationen, anser Joen Magnusson som till viss del sägs ha tagit med sig denna filosofi från sin tid på Skrinet.

Ett bevis på att denna metod fungerar anser han är att många chefer stannar kvar i bolaget länge. Han är kanske själv ett exempel med sina drygt 15 år i firman.

–?Nej, kontinuitet saknas i alla fall inte, säger han.

***

Namn: Joen Karl Gustaf Magnusson

Ålder: 57 år

Bor: Malmö

Familj: Fru, tre döttrar och två barnbarn

Utbildning: Civilekonom i Lund

Karriär: Teglund Marketing AB, Statskonsult AB, vd Skrinet AB,

vd G&L Beijer

Aktier i G&L Beijer: Drygt 600?000 aktier värda cirka 78 miljoner kronor.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.