KUNG SUNE ROCKAR PÅ

SKF fortsätter den goda vanan att presentera delårsrapporter som slår analytikerna på fingrarna. Trots att aktiekursen ligger på historiska toppnivåer finns det anledning att hoppas på en fortsatt uppgång. IBS är på väg att få tillbaka marknadens förtroende efter tidigare års vinstvarningar och brustna löften.

En gång i tiden var kullagertillverkaren SKF ett av de tråkigaste bolag man kunde tänka sig. 1999 räknade man snabbt på ena handens tumme alla som satt vid lunchborden kring Stureplan och rådde kompisarna att satsa aktiesparandet i SKF.

Men under Sune Carlssons ledning har kullagerbolaget från Götet utvecklats till en riktigt fin investering. Under det kyliga börsåret 2001 hörde SKF till den exklusiva skara som trotsade snålblåsten och bjöd sina aktieägare på positiv avkastning. Och hittills i år har kursen klättrat med drygt 25 procent.

SKF har också skaffat sig den goda vanan att leverera delårsrapporter som spöar analytikerkårens förväntningar och torsdagens kvartalsrapport var inget undantag. Vinsten under årets första tre månader landade på 761 miljoner kronor vilket visserligen var 30 miljoner lägre än samma period förra året, men ändå klart slog analytikernas snittprognos på 660 miljoner. Aktieägarna kunde gotta sig åt att aktien drog iväg till en ny toppnotering på 255 kronor betalt under dagen.

Nu är givetvis 10.000-kronorsfrågan om det är dags att lätta på sitt SKF-innehav eller sitta kvar och hoppas på en fortsatt resa uppåt. Carlsson & Co har lagt ned stor möda på att jaga kostnader i organisationen vilket också gett utdelning i form av högre marginaler. Det är meningen att kostnadsjakten ska fortsätta även i år och närmast på tur för bantning står stålbolaget Ovako Steel. Därmed är grunden lagd för en fortsatt vinstförbättring även under 2002.

Till saken hör att SKF lyckats lyfta vinsten under en lång period då konjunkturen varit allt annat än hjälpsam mot det av tradition cykliska bolaget. Bolaget självt är försiktigt i sina prognoser men ger sammantaget ändå en försiktigt positiv bedömning av marknadsutsikterna. De flesta andra prognoser pekar också mot att konjunkturläget ska förbättras under det andra halvåret i år vilket borde göra att SKF får ytterligare snurr på verksamheten.

Verkstadsbolag av SKF:s typ brukar normalt inte belönas med de stora p/e-multiplarna men ett p/e-tal på strax under 14 beräknat på årets prognosticerade vinst känns inte som ett för högt pris för marknadsledaren. Det finns all anledning att hoppas på en fortsatt uppgång i SKF-aktien.

**Välförtjänt kurslyft i IBS IBS-aktien fick ett välförtjänt lyft i slutet av veckan, på en annars svag börs. Onsdagskvällens rapport visade att affärssystemleverantören tacklar den svåra marknadssituationen på ett bra sätt. Svagheten i marknaden underströks för övrigt att branschdominanten SAP på torsdagen. SAP visade i kvartalsrapporten på ett häftigt fall i licensförsäljningen, närmare 16 procent, samtidigt som vinsten för jämförbara enheter sjönk. Det är uppenbart att tysken får allt svårare att växa och nödsatsningen på tillväxt hos riktigt, riktigt små bolag känns tveksam. Det mest positiva i rapporten från IBS var inte att analytikernas förväntan om ett resultat före skatt på -10 miljoner kronor överträffades. Det var att IBS årsmål om 1-2 procent i vinstmarginal vidhölls, och att det nu känns trovärdigt. Trovärdighet är nyckeln för att IBS ska kunna klättra vidare på börsen. Efter en rad vinstvarningar och brustna löften 99-2000 är det viktigt att aktiemarknaden åter vågar lita på IBS-ledningens prognoser, för att inte säga en definitiv nödvändighet. Förutsatt att IBS uppnår prognosen handlas aktien till ett p/e-tal på 25-30 i skrivande stund. Det är en intressant och relativt låg värdering. Intentia prissätts lite högre och på IFS är det svårt att applicera en p/e-talsvärdering över huvud taget, i varje fall 2002. Intentia släpper sin kvartalsrapport nu på onsdag och IFS den 13 maj. FV har tidigare varnat för besvikelser, särskilt vad gäller IFS-rapporten. Intentia bedöms gör en förlust före skatt på ungefär 25 miljoner kronor och IFS en förlust på nära nog det dubbla.

Erik Aronsson

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.