Kulturrevolution på Handelsbanken

Handelsbanken Investment Banking är på väg att distansera sig ytterligare från moderbanken, Handelsbanken. En bolagisering för att separera aktiehandeln från huvudbanken och kontorsrörelsen är inte aktuell. Men det finns planer på att utse en egen styrelse med externa ledamöter och knyta nyckelpersoner genom partnerskap.

Ledningen arbetar också på att ta fram en modell för partnerskap. Och nytt namn blir Handelsbanken Securities från och med årsskiftet.

”Vi måste stärka vårt varumärke. Omvärlden uppfattar fortfarande oss på investment banking som en del av kontorsrörelsen. Regionbankerna har egna styrelser och vi skulle kunna ha något liknande”, säger Kjell Ormegard, ansvarig för Handelsbanken Investmentbanking.

Däremot är det inte aktuellt att ta steget fullt ut och bolagisera investment banken i stil med Enskilda, ägt av SEB, och Nordea Securities, dotterbolag till Nordea. Med en bolagisering skulle Handelsbanken förlora fördelen av att ha en av Europas starkaste banker i ryggen.

Beskedet från Kjell Ormegard kommer bara några veckor efter det att Handelsbankens nye VD Lars O Grönstedt överraskat marknaden med att deklarera en storsatsning på affärsområdet. Nu vill Kjell Ormegard öppna dörren även för att knyta nyckelpersoner i form av partnerskap, ett gigantiskt steg för en bank som valt pensionssparande via Oktogonen istället för att betala bonuspengar till bortskämda mäklare och analytiker.

”Någon form av partnerskap behövs även för oss. Utmaningen är att hitta en modell där personal kan gå in och ur systemet utan att det skapar interna spänningar och att ägaren i slutändan tappar värde”, säger Kjell Ormegard.

Men går inte allt det här på tvärs med Handelsbankskulturen?

”Det är inte det som är frågan. På Handelsbanken har den affärsansvarige en stor frihet så länge han eller hon levererar rimlig avkastning. Det viktiga för oss är att den högsta chefen – Lars O – nu säger att han vill satsa på vårt affärsområde. Då innebär det också att hela kontorsnätet följer med. Så gör man på Handelsbanken, men bara så länge det gynnar alla”, säger Kjell Ormegard,

”Av fjolårets intäkter från investment banking på närmare 3 miljarder kronor hamnade en miljard kronor hos regionbankerna och deras kontor”.

Tidpunkten kunde kanske varit bättre vald. Enligt Kjell Ormegard är det tredje kvartalet i år det sämsta som han upplevt under sina 20 år i branschen.

”Men hittills under det första halvåret har vi klarat oss bättre än konkurrenterna. Våra huvudkonkurrenter har en kostnadsnivå som ligger kanske dubbelt så högt som vårt. De måste dra ner nu medan det räcker för oss att vara försiktiga. Eftersom vi utgör en så lite del av banken gör det dessutom inte något om vi inte tjänar så mycket pengar under en begränsad period”, säger Kjell Ormegard.

Handelsbanken Investment Banking har flyttat fram sina positioner de senaste åren. Tittar man på hela Norden, exklusive Danmark, är Handelsbanken med en marknadsandel på cirka 7 procent trea efter Enskilda och Carnegie. Bakom framgången ligger bland annat en tidig satsning på olika derivatprodukter som warrants och aktieindexobligationer liksom återköp av aktier, marknader som banken dominerar totalt.

Mindre känt är att Handelsbanken de senaste året varit näst störst på börsintroduktioner efter Carnegie. Även här ska positionen förstärkas ytterligare.

”Vi har samarbeten med fyra andra banker i Europa och Nordamerika. Vi kan slussa olika affärer till varandra. Därmed kan vi fungera som ett alternativ till de stora globala investmentbankerna”, säger Kjell Ormegard. Partners finns i USA och Kanada, Italien, Frankrike samt Tyskland.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från VECKANS FÖRETAG