Kulturbyggaren

Rejlers koncernchef Eva Nygren är tryggheten själv. Det kan behövas när hon ska försöka dubbla teknikkonsultens omsättning.

Det var våren 2012 och Eva Nygren var på väg till sin andra arbetsdag som vd för teknikkonsulten Rejlers. Hon talade i telefon när hon klev av tunnelbanan i Kristineberg i Stockholm. Kvar på tåget blev hennes svarta läderportfölj med anställningskontraktet, bonusavtalet och företagskreditkortet tillsammans med koden i ett osprättat kuvert.

Väl på kontoret förstod Eva Nygren vad som hänt, kastade sig på telefonen till SL och gick tillbaka till tåget. Men ingen portfölj. Personnummer, adress, hemtelefonnummer, löneuppgifter. Allt fanns där och hon såg framför sig hur någon som sett hur mycket hon tjänade bröt sig in i hennes lägenhet.

Dessutom var det pinsamt att ställa till med ståhej inför den röstmässigt största ägaren, nyblivna ordföranden och tidigare koncernchefen Peter Rejler.

– Jag såg Peters ansiktsuttryck, säger Eva Nygren.

De hade redan haft några missförstånd. När Peter Rejler några månader tidigare sökte henne på teknikkonsulten Sweco, där hon var Sverigechef, hade han hamnat hos hennes finansdirektör och namne, Eva Nygren.

När den rätta Eva Nygren och Peter Rejler väl träffades på Wienerkonditoriet i korsningen Biblioteksgatan och Mäster Samuelsgatan i Stockholm trodde hon att det handlade om att sälja det börsnoterade familjeföretaget Rejlers till Sweco. I själva verket tänkte han hoppa av koncernchefsrollen och ge den till henne.

– Det tog inte så lång tid att tacka ja.

Mer räddhågsna individer hade kanske funderat både en och två gånger. Peter Rejlers farfar Gunnar startade bolaget i en villa på Tegnérgatan i Växjö år 1942. Sedan dess har konsulten bara haft en utomstående vd, då Peter Rejlers far Jan på 1990-talet gick från toppchefsposten till ordförandestolen. Men ledarduon drog inte jämnt och vd:n åkt ut. I stället vände sig Jan Rejler till sin son, som då jobbade på verkstadskoncernen Cardo, och skolade in honom i företaget.

– Jag gillar att säga ja, säger Eva Nygren.

Dessutom säger hon sig ha en grundtrygghet som gör att hon alltid tror att saker ordnar sig.

– Jag åker väldigt ofta på möten och när jag sitter på flyget tänker jag: Vart var det jag skulle? Har jag adressen? Kommer en bil och möter? Jag vet vem jag ska träffa, men inte resten.

Numera skriver hennes assistent upp alla detaljer åt henne. Även portföljproblemen är lösta. Efter tre veckor kom läderpjäsen tillrätta, helt intakt med energimellanmål och allt.

Sina första tio månader på Rejlers har Eva Nygren bland annat ägnat åt att bygga en ny struktur för det expanderande företaget. Teknikkonsultens mål är en lek med året 2015. År 2015 ska bolaget ha minst 2015 anställda och öka omsättningen till minst 2015 miljoner kronor till år 2015. När Eva Nygren började låg omsättningen på 1,15 miljarder kronor.

Expansionen ska ske till hälften genom organisk tillväxt och till hälften genom uppköp. Rejlers är rätt lågt belånat och skulle kunna köpa något stort, men Eva Nygren uttrycker sig försiktigt.

– Man ska aldrig säga aldrig. Vi har en klar och tydlig strategi att växa inom de områden där vi redan är stark, säger hon på umemål, med ”stark” utan ”a” på slutet.

Det största området är energi och det nästa största industri. Bolaget sköter framför allt el och energi i sina projekt. Rejlers är bland annat med i utvecklingen av nya berg-och-dalbanan på Liseberg i Göteborg och Norra länken i Stockholm. I Finland projekterar bolagets konsulter ventilation och energieffektiva lösningar i lyxkryssare.

Även om efterfrågan, enligt Eva Nygren, är stark kan det bli tufft att nästan dubbla omsättningen med bibehållen lönsamhet. Rejlers måste omsätta 1 miljon kronor per konsult och år, vilket betyder att priset måste upp.

– Många kunder försöker pressa ner priset. Normalt sett brukar man göra en indexuppräkning vid årsskiftet, men det är riktigt tufft ute på marknaden.

Eva Nygren har dock stuckit ut hakan och ökat målet för rörelsemarginalen från 8 procent till 10 procent.

– Den underliggande verksamheten ser bra ut och det här är en signal vi vill skicka. Dessutom har vi varit och naggat på 10 procent genom att passera 8 procent ett antal år. Vi måste ha ett nytt mål att sträva mot.

Den nya strukturen innebär en ny organisation. Hon går ifrån en matrisorganisation där en anställd kan ha flera chefer till en organisation där de anställda har en chef. Dessutom inför hon nya stödfunktioner, som en kommunikationsdirektör.

– Vi hade inte verktygen som stödjer en stor organisation. Vi hade 16 hemsidor. Vi hade många bolag i bolaget. Vårt intranät fungerade inte i Finland. Vi hade svårt att kommunicera inom bolaget.

Att hon hämtat både kommunikationsdirektören Rebecka Oxelström och finansdirektören Eva Nygren (hon med samma namn) från Sweco har inte varit populärt hos hennes förra arbetsgivare. Att hon själv slutade sågs inte som ett svek eftersom Rejlers, som är ett nischat bolag, inte är en nära konkurrent till det betydligt större och bredare Sweco. Nygren fick en ordentlig avtackning och ett silverarmband från Georg Jensen. Men att hon hämtat toppchefer därifrån har inte setts med blida ögon.

Kommunikation tycker vd Eva Nygren är viktigt eftersom hon vill bygga varumärket.

– När jag berättade att jag skulle börja på Rejlers visste ingen, till exempel hårfrisörskan och tand­hygienisten, vad det var för bolag. Vissa säger: De behöver inte veta, det räcker om kunderna vet. Men jag ser alla som presumtiva kunder och medarbetare. Hårfrisörskans man kan vara en kund.

– Vi måste bli synligare med det vi gör. Förut har vi blivit kända som ett bolag där koncernchefen tränar.

Peter Rejler har så mycket träningsgrejor och andra saker att han har eget rum medan Eva Nygren sitter i öppet landskap med ledningsgruppen. Förre vd:n gjorde sig känd i näringslivet när han i Dagens Industri utmanade börs-vd:ar på vilken sport som helst. Han har bland annat förlorat i storslalom mot Skistars vd Mats Årjes och vunnit över New Wave Groups Torsten Jansson i tennis och styrkelyft, men förlorat i pingis mot densamme.

Peter Rejler är en träningsfantast och har lockat personer till bolaget som gillar Iron Man, Klassikern, Marcialonga, Vasaloppet och triathlon. I Rejlers kök sitter en tavla där bolagets värdeord står: Pålitlig, Framgångsrik, Personlig, Hälsosam.

Eva Nygren gillar mest vanlig motion. Nu på vintern åker hon skidor varje helg i Umeå och går på gym minst en gång i veckan i Stockholm.

– Jag står för en annan tradition, den välmående, lite halvfeta.

Dessutom medger hon att hon är en tävlingsmänniska som tittar på klockan när hon åker skidor eller cyklar tremilarundor. Men hon betonar att må bra framför att jaga tider.

Relationen till Peter Rejler är god, hävdar hon.

– Från båda håll har det varit en situation som vi inte är vana vid. Peter är van att köra på sitt sätt och jag är inte van vid att familjen är lika involverad som Rejlers. Samtidigt är jag en rätt prestigelös person. Det gäller att ha en bra och tydlig kommunikation med familjen där man stämmer av och är överens.

Den tidigare nämnda grundtryggheten kommer ur familjen och släkten. Eva Nygren är född i Umeå med en pappa som var långtradarchaufför och en mamma som var redovisningsekonom på Lantmännen. När hon var 16 år fick hennes far en stroke, som ledde till afasi och att han inte kunde arbeta. Hon och hennes bröder fick jobba extra. När Eva Nygren ville köpa nya slalomskidor stoppade hon almanackor i kuvert till bönderna under ett jullov.

– Att ta ansvar har stärkt oss.

Eva Nygrens mamma, som fyller 82 år snart, jobbar fortfarande ideellt inom Afasi­förbundet. Mamman har köpt en Iphone 5 och använder läsplattor och dator. Hon klarar sig bra trots en mager pension.

– Hon har alltid varit ekonomisk och tagit till vara vad naturen har att erbjuda. Jag fattar ibland inte hur hon orkat. Jag har aldrig ätit halvfabrikat hemma och jag har fostrat mina barn att inte heller äta halvfabrikat.

Eva Nygren säger att hon ärvt förmågan från sin mamma att se att något gott kan komma ur det mesta. Själv tyckte Eva Nygren tidigt om att bestämma.

– Jag är mellanbarn med två bröder och på min pappas sida fanns 16 pojkar bland kusinerna. Jag är uppvuxen med pojkar. Jag hade skola och styrde och ställde med dem. Det är helt naturligt för mig med en mansdominerad värld.

Hon gick på tekniskt gymnasium, för att hon gillade kemi, och pluggade sedan till arkitekt på Chalmers i Göteborg eftersom en kompis flyttat dit. I Göteborg jobbade hon extra med att städa trappor i ett landshövdingehus på lördagar.

Väl tillbaka i Umeå, där hennes pojkvän och blivande man Björn väntat på henne, jobbade hon som arkitekt. Paret fick tidigt två barn.

Tillsammans med sin man som är byggnadsingenjör, ett grannpar som båda är byggnadsingenjörer och sin svärfar som var arkitekt ritade de ett parhus i ljusgrått trä med flack takvinkel och utan foder runt fönstren. Där bor hon och hennes man fortfarande.

När barnen var i tonåren fick Eva Nygren erbjudande om att lämna sitt jobb som chef för Swecos 20 arkitekter i Umeå för att bli Sverigechef för Teknikkonsultens 425 arkitekter. Hon började veckopendla till en lägenhet i centrala Stockholm.

– Mina barn har fått ta rätt mycket ansvar. Det präglar även mitt ledarskap. Jag ger ansvar och mandat. Jag litar på mina medarbetare.

När Eva Nygren kom till Sweco i Stockholm 1 januari 1999 var den tekniska konsulten relativt nybildad. De människor hon mötte presenterade sig med sitt namn och tillade saker som ”före detta Berghs arkitekter”, ”före detta Svenska Rum”. Hon insåg att hon stod inför integrationsproblem.

– Man måste bygga ett företag som de som jobbar här är stolta över, tänkte jag.

Hon gick till sin ännu mer nyanställda chef och sade att hon ville samla alla arkitekterna, som jobbade runtom i Sverige, för att skapa en vi-anda.

– Om du lovar att vi kan titta varandra i ögonen när vi dricker luciakaffe får du göra det här, sa han och poängterade att hon måste hålla budgeten.

Eva Nygren spenderade några miljoner på en konferensresa på Finlandsbåten. Alla 23 kontor skulle bland annat göra en presentation av sig själva på tre, fyra minuter – utan powerpoint.

– Det blev en show utan like. En del sjöng, en del ritade. Jag fick ståpäls bara av känslan att stå där och se Europas största samlade kunskap om arkitektur.

Eva Nygren återkommer flera gånger till vikten av att skapa en kultur.

– Det är min fulla övertygelse att medarbetare som mår bra och känner lust att göra det de ska göra blir lönsamma. I ett företag som bygger på medarbetarna och deras kunskap handlar det om att bry sig om och se till att man ser varandra som en familj – och det gäller inte bara familjeägda företag.

Men också storleken är av betydelse för att en teknikkonsult ska kunna locka de bästa med stora prestigeuppdrag.

– De triggas av spännande projekt och vi har börjat få den storleken nu.

Arkitekt från Chalmers

Ålder: 57 år.

Familj: Man i Umeå, två vuxna barn och en sonson.

Tjänar: 2,4 miljoner kronor i grundlön.

Bor: Parhus i Umeå, lägenhet i Stockholm ”Det är det bästa av två världar. I Umeå bor jag nära naturen, nära staden och nära flyget. I Stockholm bor jag mitt i staden, nära centralen.” Dessutom har familjen en fjällstuga i Hemavan.

Utbildning: Arkitekt från Chalmers.

Karriär: Arkitekt i Umeå, chef för Swecos arkitekter, chef för Sweco Sverige, vd för Rejlers.

Uppdrag: Styrelseledamot i det finländska börsbolaget Uponor, som sysslar med VVS- och inomhusklimatsystem samt rörsystem för infrastruktur. Föreslagen som styrelseledamot i bostadsbyggaren JM.

Synen på träning: ”Att må bra.” Här skiljer hon sig från sin ordförande och huvudägare Peter Rejler som kör stenhårt och har utmanat alla börsvd:ar i vilken idrott som helst.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Spotlight Stock Market