Kullagerjättens VD: Kinesisk vindkraft pressar tillväxten

SKF levererade en sjunkande omsättning i andra kvartalet. Med neddragningar i Tyskland, vindproblem i Kina och ökad regionalisering menar VD Rickard Gustafson att bolaget är på rätt väg: "Vi har varit duktiga på att hantera kostnader under kvartalet", säger han till Affärsvärlden.
Kullagerjättens VD: Kinesisk vindkraft pressar tillväxten - skf vd
Rickard Gustafson är VD på kullagerjätten SKF. Foto: Pressbild

Kullagerbolaget SKF rapporterar en sjunkande omsättning i andra kvartalet på 25,5 mdr kr, vilket är 5,6% lägre än samma period förra året. Rörelseresultatet blev 2, 4 mdr kr, vilket var under analytikernas förväntningar på 3,1 mdr kr.

Börsen reagerade negativt och handlade ned aktien med 3%.

Kinesisk vindkraft ett sänke

Trots att den organiska tillväxten sjunker med nästan 7% anser VD Rickard Gustafson att dagens rapport är stark. Bland annat eftersom SKF lyckas behålla den justerade rörelsemarginalen på 13%.

“Och för våra viktiga industriaffärer förbättras den till och med till över 16% vilket jag tycker är ett styrkebesked”, säger Rickard Gustafson till Affärsvärlden och nämner de viktigaste faktorerna:

“Vi fattar våra beslut närmare kund, vi är snabbare i vår omställning, vi har en bra framdrift i pris och mix vad gäller hur vi omstrukturerar vår portfölj. Och vi har varit duktiga på att hantera kostnader under kvartalet samtidigt som vi skapar och investerar i regionala försörjningskedjor och tillverkningskapacitet runt om i världen.”

Apropå den organiska tillväxten. Vilka marknader är det som är mest utmanade med tanke på att den minskat 7%?

“Den största nedgången i absoluta termer har vi i Kina och Nordostasien som är nere med tvåsiffriga tal, minus 12% ungefär. Det är drivet av en industrivertikal och det är vindkraft i Kina. Skulle vi exkludera vindkraft så skulle vi redovisa ett oförändrat organiskt tillväxt, runt nollan skulle vi ligga på i Asien då.”

Har några konkurrenter valts istället för er eller står investeringarna i vindkraft still i Kina?

Det är en kombination av många saker. Tidigare har vind haft väldigt tydliga incitament från den kinesiska staten, incitament som inte finns längre vilket dragit ner aktivitetsnivån en del i marknaden”, säger Rickard Gustafson.

Det andra skälet handlar mer om det geopolitiska läget.

“På grund av geopolitiska utmaningar och försvarsmässig säkerhetspolitisk anledning väljer man att inte bygga vindkraftverk i vissa havsbaserade vindkraftverkområden som man tidigare planerat”, säger Rickard Gustafson och fortsätter:

“Sen är det också så att lönsamheten i vindindustrin i Kina är ganska pressad, vilket gör att man nog frestad att kanske bjuda in andra leverantörer som kanske kan tillhandahålla en produkt till ett lägre pris än vad vi kan göra med den kvalitet som vi eftersträvar. Så det är en kombination av många saker”, säger SKF:s VD som också poängterar att verksamheten i Kina istället skiftar fokus på annan tung industri.

Bottnat i Amerika

Rikard Gustafson berättar att det också varit negativ organisk tillväxt i Europa (-6%) under kvartalet där konjunkturen fortsätter trycka ned efterfrågan och även i Amerika har det varit en nedgång på -5%.

“Konjunkturen har inte vänt men det har bottnat i Amerika”, säger han.

Ännu mer innovation

I VD-ordet till rapporten lyfter Rickard Gustafson fram att SKF ska ta fram ännu fler innovationer. Över 90% av SKF:s FoU-projekt är inriktade på segment med hög tillväxt. På Affärsvärldens fråga om vilka innovationer som nyligen lanserats lyfter VD:n fram en ny sorts delade lager, split bearing, som går att ta isär vilket gör det enklare att komma åt och göra underhåll i trånga utrymmen.

Den typen av delade lager skapar också bättre säkerhet för personal som jobbar med  underhållsarbete. Sedan har SKF också lanserat en ny plattform för super precision bearing som används för avancerade tunna lager.

“Ett tredje exempel är en ny produkt både vad gäller sensorer och smörjning kring hjulhus på tåg som skapar både bättre underhållsmöjligheter för operatörerna men också betydligt mindre ljud”, säger Rickard Gustafson.

Neddragning i Tyskland

SKF genomgår en regionalisering där målet är att produkterna för de europeiska kunderna ska tillverkas i Europa och samma procedur för de asiatiska samt amerikanska marknaderna. Detta innebär att det gjorts stora neddragningar i Tyskland.

“I Europa blir det att vi nyinvesterar mindre i nya fabriker. Däremot investerar vi väldigt mycket i Europa i en ny maskinpark med modern robotisering, automatisering av maskinparken och så konsoliderar vi verksamheten. Tyskland har vi automatiserat hårt så därför behöver vi färre medarbetare där. Vi har flyttat ut en del av deras kapacitet till Indien och Kina och delvis också i andra delar i Europa”, säger Rickard Gustafson.

Utreder rysk lista

I början av juni kom nyheten att SKF och flera andra stora svenska industribolag blivit uppkallade till Utrikesdepartementet (UD). Ett brev från EU-kommissionen hade anlänt till UD som innehöll uppgifter från ryska tullmyndigheter där bland annat SKF ska ha exporterat sanktionerade varor till Ryssland.

“En stor del av vår försäljning sker inte direkt från oss utan går via distributörer. Med distributörerna har vi väldigt tydliga avtal där de förbinder sig att följa de regler som vi dikterar och där framgår väldigt tydligt att försäljning till Ryssland och Vitryssland inte är acceptabelt”, säger Rickard Gustafson och fortsätter:

“Nu fick vi den här listan, som kom från ryska myndigheter vilket man då kan ifrågasätta vilket intresse de har att skicka en sådan lista till EU, och vad är sanningshalten i en sådan lista. Därmed inte sagt att vi ignorerar det utan vi tar det på största allvar och har noterat att det finns några namn på den här listan som är namn på distributörer som vi samarbetar med. Vi vet inte om de har brutit mot reglerna och det håller vi nu på att undersöka”, säger SKF:s VD.

Han poängterar att det i listan inte framgår när försäljningarna har skett och att det kan vara så att en del produkter sålts till Ryssland redan innan den fullskaliga ryska invasionen av Ukraina som inleddes i februari 2022.

“Skulle vi finna något fall där våra distributörer har brutit mot vårt avtal, då kommer det samarbetet att avslutas med omedelbar verkan”, säger Rickard Gustafson.

SKF, Mkr Q2-2024 Konsensus Förändring mot konsensus Q2-2023 Förändring
Nettoomsättning 25 606 25 630 -0,1% 27 123 -5,6%
Organisk försäljningstillväxt, procent -6,6 7,9
Rörelseresultat 2 489 3 115 -20,1% 3 213 -22,5%
Rörelsemarginal 9,7% 12,2% 11,8%
Justerat rörelseresultat 3 324 3 354 -0,9% 3 614 -8,0%
Justerad rörelsemarginal 13,0% 13,1% 13,3%
Resultat före skatt 2 112 2 830 -25,4%
Justerat resultat per aktie, kronor 5,19 5,36 -3,2%

Konsensusdata från Modular Finance

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Kareby Finans