Kulinariska Kroatien

I Kroatien blandas en unik skärgård med vingårdar, lavendelfält, olivlundar och exotiska fiskstånd. Platinum åkte dit på vin- och matresa.

Allt fler har upptäckt öriket i Adriatiska havet utanför Kroatiens västkust och landet har blivit ett populärt semesterresmål. Mindre känt är att Kroatien också bjuder på spännande kulinariska upplevelser. Platinum började i norra Kroatien, i Istrien, och besökte flera små, charmiga, medeltida kuststäder, däribland Rovinj, Porec och Pula. Flera av städerna har romerska arenor eller andra antika lämningar att skåda. Världens minsta stad Hum med bara 17 invånare är också väl värt ett besök.

Överallt finns fiskmarknader där den matlagningsroade kan botanisera bland nyfångade sardiner, branziner (havsabborrar) musslor och skaldjur. Även på de många restaurangerna går det att frossa i pinfärsk fisk. Carpaccio på rå fisk, fisk­soppor eller grillade hela fiskar serverade med färska örter, citron och olivolja. De torra och smakrika lokala vinerna smakar härligt till. Ett måste är att besöka en av landets många vinbarer, där går att njuta av mängder av lokalt producerade viner.

Efter bytouren tog vi oss ut till vingårdarna. Vid flera tillfällen bodde vi på lantgårdar, som kallas Agroturizam. De tar emot gäster och erbjuder gårds­producerad mat och egna viner. Flera av de vackert belägna gårdarna ordnar trevliga måltider om man bokar i förväg. Maten är ofta tillagad i den öppna spisen och består av soppa, charkuterier, ostar, hemgjorda korvar och surkål. Har man tur kan man även få tryffelmåltider under senhösten och vintersäsongen. Den som vill hyra hus eller bo på hotell har också ett stort utbud att välja från i olika prisklasser.

De kustnära odlingarna sträcker sig från Istrien i norr till Dalmatien i söder samt området Kvarner. I Istrien och intilliggande Slavonien görs i huvudsak torra, friska och fruktiga, eleganta vita viner med toner av vita persikor, akaciablommor och lite bittermandel i eftersmaken. De mest kända druvorna för vitt vin är malvazija och graševina, eller welschriesling, som de också kallas. I Zagorje i närheten av Zagreb odlas även druvor till mousserande vin. Det mousserande Tomac är delikat och i det skålade vårt svenska kungapar vid statsbesöket i Kroatien 2013. (tomac.hr)

På Degrassi i Savudrija, nära Buje i Istrien, görs vita viner av internationell klass på malvazija, moscato, chardonnay, viognier och sauvignon blanc. Flera röda viner är också producerade där, bland annat på teran, cabernet sauvignon, cabernet franc, petit verdot, merlot, pinot noir. (degrassi.hr).

Längre söderut, i Dalmatien och ute på de vackra öarna, finns en mångfald av viner och stilar. På den vackra vingården Kabola i Momjan finns ett litet vinmuseum där de erbjuder intressanta guidade turer av gårdens sommelierer. Vinerna är ekologiskt gjorda på malvazija och teran men också cabernet sauvignon, merlot och kabola. På gården produceras också en utmärkt söt vit momjan muscat. (kabola.hr)

I Momjan ligger också Kozlovi? som gör traditionella viner med modern teknik och experimenterar med lagring på olika typer av fat, gjorda på akacia, fläderträ och ek. Där produceras utmärkt torr vit malvazija, röd teran, söt muscat momjan och sorbus, ett sent skördat och nektarlikt vin. Kozlovi gör också egen olivolja och destillat. (kozlovic.hr)

Vi besökte även Ivica Matoševi?, en ung vinmakare i Istrien som gör utsökta viner på malvazija, i ren och blommig stil, en läcker persikoliknande frukt med smöriga toner av toast och ek. Matoševi? gör också chardonnayvin i chablisliknande stil och spännande röda viner. (matosevic.com)

Avsluta semestern med att åka till Split, Kroatiens näst största stad. Gamla stan domineras av den romerska kejsaren Diocletianus imponerande palats och utanför kusten ligger Kroatiens vackra skärgård. Med snabbåtar eller färjor går det att ta sig ut till flera av öarna för bad och upptäcktsfärder, däribland Brac, Hvar och Vis. Njut också av den intilliggande shoppinggatan Marmontova och strandpromenaden Riva. Där ligger kaféer, barer och glassbarer på rad.

Av: Ia Orre

Köp med hem

Viner.

Traditionell maraschinolikör gjord på körsbär från Zadar med anor från 1500-talet.

Istra-Bitter – en örtbaserad bitter aperitif.

Rakija, ett druvdestillat smaksatt med kryddor och örter.

God choklad från dalmatiska Solin utanför Split med mandel, nötter och andra smaker.

Lavendel, charkuterier och lokala ostar.

Flyg och hyr bil

Flyg till Split, Zagreb, Rijeka/Krk med SAS, Ryan Air, Austrian Airlines, Norwegian eller ta båten från Venedig som tar knappt tre timmar. Hyr bil, segelbåt eller cykel, åk runt och bo på små hotell och lantgårdar. Här finns också fina möjligheter till fotvandring.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Spotlight Stock Market
Annons från AMF