Kul om det inte vore så korkat
KRÖNIKA. Exakt vad som pågår är oklart, men mycket tyder på att de ständiga prisrekorden i bitcoin har blivit självförsörjande. Nya pengar strömmar in, spekulanter vill inte gå miste om chansen att tjäna en hacka, det leder till ökad efterfrågan och nya toppnoteringar – vilket ökar intresset ytterligare, och valutan bara stiger och stiger.
Media har inte varit sena att hänga på och genom att hårdbevaka spektaklet har intresset ökat ytterligare. Det kan därför vara värt att ta ett steg tillbaka och fundera var detta märkliga fenomen har sin grund. Läs Lotta Dinkelspiels reportage på sidan 14, där hon söker sig tillbaka till kryptovalutans rötter samt de oväntade effekterna av det största svindleriet som hittills drabbat valutan.
En tillgångsbubbla definieras av att investerarna köper på en förhoppning om en framtida uppgång, inte på fundamentala värden. Så är onekligen fallet med bitcoin, med den inte helt oviktiga skillnaden att det inte finns något fundamentalt värde alls på valutan. Kan det som i grund och botten är värdelöst vara en bubbla?
Allt detta hade varit fascinerande och tämligen ofarligt om det inte vore för den mest korkade aspekten på bitcoin: uppskattningsvis går det nu åt lika mycket energi som hela Danmark gör av med för att hantera transaktionerna och skapa nya bitcoin.
Metoo på Stureplan
Nu kommer finansbranschens #metoo-uppgörelse med sexuella trakasserier och sexuellt maktmissbruk? Det var väl ingen som trodde att branschen var befriad från den typen av avarter.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.