Genomgång: EQT-lönerna krossar ersättningarna på Carnegie och ABG

Internationella private equity-firmor hade betydligt högre ersättning per anställd jämfört med investmentbankerna 2021, visar en sammanställning gjord av Financial Times. Afv:s test på hemmaplan ger i stort sett samma resultat.
Genomgång: EQT-lönerna krossar ersättningarna på Carnegie och ABG - sdlx29r6MKHMew_NormalPreview
Personalkostnaden per anställd i EQT uppgick 2021 till 5,4 miljoner kronor. Här syns Christian Sinding (tv), VD i EQT och Caspar Callerström, operativ chef.

”De ledande private equity-firmorna avsatte mer än dubbelt så mycket i ersättning per anställd under 2021 jämfört med de ledande investmentbankerna”, skriver Financial Times i en artikel från mitten av februari.

FT har räknat på private equity-bolagens personalkostnader samt ersättning i form av carried interest, alltså den del av en fonds överavkastning som går till investeringsrådgivarna. Här är hälften ”unrealised carried interest”, det vill säga pengar som inte betalas ut under perioden, skriver FT. I investmentbankerna har FT räknat in löner och bonusar.

Listan toppas av private equity-bolaget KKR med cirka 1 600 anställda, där kostnaden per anställd var motsvarande drygt 23 miljoner kronor. Därefter följer Blackstone och Carlyle på nivåer kring 20 miljoner per anställd.

Stora investmentbanker som Goldman Sachs, JP Morgan och Morgan Stanley ligger betydligt lägre, knappa 4 miljoner, men här handlar det också om betydligt större organisationer. Goldman Sachs har till exempel 43 900 anställda mot Blackstones 3 800. Men även den investmentbank som har högst personalkostnader, Evercore Partners, ligger klart under PE-firmorna, med knappt 9 miljoner per anställd. Evercore är med 1800 anställda också storleksmässigt jämförbar med PE-firmorna.

Skifte av makt och pengar

FT driver tesen att resultaten understryker ett skifte av makt och pengar till det mindre reglerade hörnet av Wall Street. Hur ser det då ut på Stureplan? Underlaget för 2021 är betydligt tunnare på hemmaplan. Det går dock att jämföra bolag som kommit med bokslut – noterade nordiska investmentbanken ABG Sundal Collier, private equity-jätten EQT samt onoterade investmentbanken Carnegie.

ABGSC hade under 2021 personalkostnader på motsvarande drygt 1,6 miljarder svenska kronor. Utslaget på investmentbankens 310 anställda i fjol ger det en kostnad på cirka 5,2 miljoner per anställd. Klart över 2020 då motsvarande siffra var knappt 3,7 miljoner kronor. Med en grov kalkyl där kostnaden delas med 1,5 (rensat för sociala avgifter) skulle det ge en snittlön inklusive bonusar på 3,5 miljoner per anställd 2021.

Investmentbanken Carnegies nyligen släppta bokslut för 2021 visar personalkostnader på i genomsnitt 4,3 miljoner kronor per anställd, även här kraftigt upp från snittet 3,1 miljoner under 2020.

EQT hade under 2021 personalkostnader på närmare 4,6 miljarder kronor, vilket utslaget på ett snittantal anställda på 850 ger 5,4 miljoner i kostnad per anställd, alltså något över ABGSC. I det ingår dock inte anställdas eventuella intäkter från carried interest.

EQT toppar löneligan

Personalkostnad per anställd 2021, miljoner kronor.

EQT 5,4*
ABGSC 5,2
Carnegie 4,3

Källa: Bokslut, Afv bearbetning. *Exklusive carried interest.

10 miljarder i carried interest

EQT redovisade för 2021 carried interest och investeringsintäkter på nästan 5,7 miljarder kronor, ett rejält lyft från 1,6 miljarder 2020. Fördelningen av carried interest mellan EQT-koncernen och de anställda som är Investment Advisory Professionals är ungefär 35% respektive 65%.

Det skulle innebära att andelen för investeringsrådgivarna inom EQT var värd motsvarande drygt 10 miljarder 2021. EQT har knappt 300 Investment Advisory Professionals vilket ger ett snitt på drygt 30 miljoner kronor i personliga inkomster tack vare, men inte igenom, EQT-koncernen.

Detta är alltså till stor del orealiserad carried interest, pengar som inte betalas ut under perioden men som åsidosatts för framtida utbetalningar. Det är oklart i vilken mån detta ska tas upp som inkomst för investeringsrådgivarna 2021 eftersom reglerna skiljer sig från EQT-koncernen som följer redovisningsprinciperna i IFRS 15.

Om man trots dessa förbehåll fördelar summan som FT räknat, det vill säga på alla anställda, blir snittet drygt 10 miljoner. Inklusive personalkostnader skulle de anställda i EQT då grovt räknat hamna närmare 15 miljoner i snitt, alltså inte riktigt i nivå med PE-bolagen som toppar Financial Times lista men långt över investmentbankerna.

Vill man ha fler bevis för att private equity är ett attraktivare hörn av Stureplan än investmentbanker toppade EQT Partners den löneliga för 2020 som Creditsafe redovisade i december förra året med 3,1 miljoner kronor, Nordea Investment Managent var där trea med 1,8 miljoner.

Varje EQT-medarbetare värd 350 miljoner

Financial Times har även jämfört hur de anställda värderas på börsen i private equity respektive investmentbolagen. Private equity, som ju i sin karaktär är investmentbolag med få anställda i relation till portföljen, har inte oväntat betydligt högre värden per anställd. Blackstones anställda värderas i snitt till 360 miljoner kronor, EQT är inte långt efter med 350 miljoner. Bland investmentbankerna värderas varje anställd på Goldman Sachs till 25 miljoner kronor, medan motsvarande på ABGSC är runt hälften, 13 miljoner kronor.

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Annons från Santander