Kronofogdens andra chans

En tidigare dömd entreprenör jagas av Skatteverket för att ha undanhållit skatt på 100 miljoner kronor hänförliga till försäljningen av sitt företag till riskkapitalbolaget Litorina kapital.

I januari 2009 avslöjade Affärsvärlden att riskkapitalbolaget Litorina Kapital inte hade gjort en tillräckligt omfattande ekonomisk, finansiell och personell granskning (due diligence) inför köpet av säkerhetsföretaget Securia.

Flera topprankade advokat- och konsultbyråer, som Vinge, Setterwalls, KPMG och Applied Value assisterade riskkapitalbolaget vid köpet. Ändå var det ingen som upptäckte att de två grundarna i Securia tidigare var dömda för grov kriminell verksamhet. En av männen, 47 år gammal, var exempelvis dömd för medhjälp i ett uppmärksammat våldsbrott nära Stockholm år 1991.

Riskkapitalföretaget gick in som 40-procentig huvudägare i Securia, sommaren 2007. Köpeskillingen offentliggjorts aldrig men i årsredovisningar anges värdet på Securia, som senare bytte namn till My Safety, vid tidpunkten till 245 miljoner kronor.

Den 47-årige mannen figurerar nu i en färsk dom i Förvaltningsrätten i Stockholm. Bakgrunden till myndigheternas fortsatta intresse för mannen är just det faktum att han sålde säkerhetsföretaget Securia och fick betalt i omgångar 2007 och 2009.

Enligt myndigheterna har han inte betalat vinstskatt vid försäljningen och har, enligt Kronofogdens utsöknings- och indrivningsdatabas, därför skatteskulder på 94,7 miljoner kronor.

Normalt preskriberas skatteskulder efter fem år. Men Skatteverket ansåg, när ansökan om att förlänga preskriptionstiden skickades in, att mannen, bland annat genom att bo utomlands, försvårat för myndigheterna när de, bland annat genom på-plats-besök, försökt driva in skulderna.

Förvaltningsrätten går i sin dom från 29 maj i år på Skatteverkets linje och förlänger preskriptionstiden fem år. Det betyder att myndigheten har fram till utgången av år 2022 på sig att hitta och beslagta tillgångar.

Rätten motiverar i domen sitt beslut med att mannen inte har haft en känd hemvist ”under en stor del av indrivningsperioden”.        

Från juli 2016 har mannen varit folkbokförd på en boxadress i Stockholm.

”Förvaltningsrätten finner att de adresser som NN (namnet anonymiserat) varit folkbokförd på mellan juni 2015 och juli 2016 inte har svarat mot verkliga förhållanden.”

Skatteverket tror heller inte på mannen när denne hävdar att han inte har några utmätningsbara tillgångar.

Enligt myndigheten köpte han bland annat en fastighet i en skidort i Frankrike 25 september 2007 för 385 000 euro, cirka 4 miljoner kronor.

Affarsvärlden har sökt mannens juridiska ombud, advokat Stephane Pleijel, för en kommentar och för att få ett svar på frågan om domen ska överklagas.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.