Kronofogden jagar Ilija Batljan: ”Jobbar dag och natt för att betala”

Ilija Batljans ägarbolag har det senaste året haft över 20 ärenden hos Kronofogden. Städfirmor, elbolag och en affärspartner har behövt ta myndighetens hjälp för att kräva 47 Mkr från SBB:s grundare och huvudägare. "Det är ingen hemlighet att vi har drabbats jättehårt", säger Ilija Batljan till Afv.
Kronofogden jagar Ilija Batljan: ”Jobbar dag och natt för att betala” - Ilija Batljan
Ilija Batljan. Foto: Stina Stjernkvist /TT/Kronofogden

Sedan maj 2023 har Ilija Batljan Invest AB haft totalt 24 ärenden som hamnat hos Kronofogden. De som krävt betalning är bland annat Finansinspektionen, Euroclear, fastighetsdriftsbolag, Sparbanken Rekarne i Eskilstuna, Stena Recycling, städfirmor, energibolag och ett konsultbolag.

Merparten av ärendena är avslutade hos myndigheten. Det enda pågående är ett krav från solenergibolaget El Av Sol Sverige AB på 57 317 kronor som renderat ett betalningsföreläggande.

Kravet från Stena Recycling, på 1 135 kr, resulterade i ett utslag från Kronofogden.

Det totala beloppet för de 24 ärendena är 47 miljoner kronor. Merparten av den totala summan var ett krav från konsultbolaget Kvigos.

“Jobbar dag och natt”

På sms säger Batljan till Afv att han inte har tid för en intervju, men skriver också:

“Det är ingen hemlighet att vi har drabbats jättehårt av de senaste årens räntehöjningar och stora värdefall. Detta har lett till en utmanade finansiell situation för bolaget.”

Han fortsätter:

“Därför jobbar vi dag och natt för att kunna betala alla skulder och räkningar och hittills har vi klarat det.”

Ilija Batljan äger merparten sina SBB-aktier via Ilija Batljan Invest AB. Börsbolaget är också är den främsta tillgången. Sedan holdingbolaget sålt två fastigheter under 2024 har bolaget enbart en fastighet kvar i portföljen, enligt senaste kvartalsrapporten. Totala tillgångar uppgår till runt 2,8 mdr kr varav SBB-aktierna är värda idag 747 Mkr . Skulder uppgår till 1,4 mdr kr varav ett obligationslån utgör 1,3 mdr kr. Samtidigt uppgick de kortfristiga skulderna till 260 Mkr.

Bolagets likvida medel var 3,5 Mkr vid utgången av första kvartalet 2024, ner från 20 Mkr vid årsskiftet.

SBB-grundaren är idag tf VD för Public Property Invest som är noterade i Oslo.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.