Kronofogden förbereder utmätning hos Northvolt

Kronofogden uppges förbereda för en utmätning hos svenska batteritillverkaren Northvolt. "Vi kommenterar inte andra företag som vidtar åtgärder på eget ansvar", säger kommunikationschefen Matti Kataja till Afv.
Kronofogden förbereder utmätning hos Northvolt - WEB_INRIKES
Foto: Anders Wiklund / TT

DN skriver att Kronofogden har 88 ärenden som kretsar kring Northvolt och dess koncernbolag. Sammanlagt rör det sig om över 90 miljoner kronor.

Över hälften rör Northvolt Ett i Skellefteå och moderbolaget Northvolt AB. Skellefteå har 42 nya pågående ärenden, enligt en handläggare på Kronofogden i Skellefteå som Affärsvärlden har pratat med. Moderbolaget har 19.

Två skulder som rör andra bolag i koncernen ska även ha fastställts av myndigheten, som nu förbereder sig för utmätning.

“Vi ska göra en utredning nu för att se om det finns något att utmäta därifrån helt enkelt”, säger en av Kronofogdens handläggare till DN.

“V

På Northvolt är man fåordig.

En fastställd skuld ger fordringsägarna rätten att lämna över ärendet till Kronofogden för verkställighet. Från att ärendet hamnar för verkställighet har bolaget tre veckor på sig att betala.

“Vi gör inga åtgärder innan skulden har förfallit till betalning. Så vi har inte påbörjat någon kartläggning av tillgångarna. De har till den 7 oktober att lösa skulden”, säger Sami Lundqvist, sektionschef verkställighet Luleå/Skellefteå på Kronofogden, till Affärsvärlden.

Northvolt befinner sig i en ansträngd finansiell situation och söker efter nytt kapital på marknaden.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.