Kronkursen stärks

Förhoppningar om en uppgörelse mellan Grekland och långivarna inför måndagens extrainsatta eurogruppsmöte har lyft sentimentet på finansmarknaderna i början av veckan. Statspappersräntorna har sjunkit i södra Europa, inte minst i Grekland, samtidigt som de tyska och svenska trevar något uppåt.

Bland valutorna har kronan stärkts, samtidigt som euron gynnas.

Under måndagen träffas euroländernas regeringsföreträdare igen för att diskutera Grekland, efter torsdagens möte som slutade med hårda ord och få framsteg. Greklands regering uppges ha lämnat ett nytt förslag inför dagens möte.

“Detaljerna i förslaget är inte kända, men EU-kommissionen uppger att förslaget är en bra grund för vidare framsteg vid toppmötet”, noterar banken DNB.

EU:s ekonomikommissionär Pierre Moscovici säger att det är möjligt att en överenskommelse med Grekland kan nås vid mötet. Enligt det grekiska regeringskansliet har förslaget diskuterats per telefon med ledare i Tyskland, Frankrike och EU-kommissionen.

Greklands finansminister Yanis Varoufakis säger till Reuters att man är på väg mot en uppgörelse. Det har förbättrat marknadssentimentet, uppger Barclays Capital.

Europeiska centralbanken höjde på fredagen återigen taket i nödlånefaciliteten ELA för grekiska banker. Mer och mer kapital lämnar Grekland, konstaterar DZ Bank. Vissa analytiker uppger att det inte handlar om en bankrusning eftersom det skulle ta upp till en månad för grekiska banker att använda slut sina säkerheter om utflödet fortsätter i nuvarande takt, men däremot handlar det om en “bank-joggning”, resoneras det.

Trots att få framgångar väntades inför torsdagens eurogruppsmöte trodde flera ekonomiska experter att den grekiska regeringen och landets internationella långivare kommer att enas kring en uppgörelse i närtid så att Grekland kan betala sina skulder och vara kvar inom eurosamarbetet.

“Sannolikheten för en grexit har ökat, men jag tror de kan komma överens”, sade Peter de Keyzer, chefekonom på banken BNP Paribas Fortis, till SIX News i förra veckan.

Zsolt Darvas, ekonomisk-politisk expert på tankesmedjan Bruegel i Bryssel, tror också på en uppgörelse.

“Jag väntar mig mycket drama, men till slut tror jag att förnuftet kommer att segra och att vi får en uppgörelse som gör att Grekland kan betala sina skulder de kommande månaderna”, sade Dravas till SIX.

Bland övriga nyheter kan noteras att den japanska centralbanken i fredags lämnade penningpolitiken oförändrad. Centralbanken beslutade samtidigt att minska antalet penningpolitiska direktionsmöten från 14 per år till 8 per år med start år 2016.

USA-räntorna har sammanfattningsvis sjunkit sedan den svenska penningmarknadens stängning på torsdagseftermiddagen. Räntenedgången har kommit i spåren av fortsatt osäkerhet kring Greklands framtid i eurozonen, oväntat låga inflationssiffror från USA i torsdags och centralbanken Federal Reserves duvaktiga besked i onsdags som pressade ned räntorna rejält i USA och omvärlden samt fick dollarn på fall.

I eftermiddag håller Riksbanken ett direktionssammanträde, men på sistone har bedömare svängt i riktning mot att inte förvänta sig ytterligare lättnader mellan de penningpolitiska mötena, sedan inflationsstatistiken tidigare i månaden överraskat på uppsidan.

Vid 16-tiden väntas ett preliminärt konsumentförtroendeindex för eurozonen. Samtidigt släpps USA-statistik över försäljningen av befintliga hus under maj månad.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.