Kronkursen faller
Kronan har fortsatt gårdagens depreciering som kom efter beskedet om Riksbankens delegeringsbeslut om möjligheten till valutainterventioner.
“Det är tydligt att vi nu är mycket nära en intervention och några ytterligare varningar behöver Riksbanken inte ge innan man börjar sälja kronor. Exakt var toleransgränsen för kronstyrka går idag vet nog bara Stefan Ingves men någonstans mellan 9,00 och 9,10 mot euron känns rimligt”, kommenterar Johan Javeus, chefsstrateg vid SEB, som tror att Riksbanken direkt efter en intervention skulle skicka ut ett pressmeddelande om att man har intervenerat.
Bland övriga valutor har dollarn stärkts successivt och noteras nu vid den starkaste nivån mot euron på en månad. Dollarn fick under förmiddagen stöd av oväntat låga inflationstal från EMU, ett utfall som gårdagens tyska KPI redan skvallrat om. Konsumentpriserna i EMU var preliminärt upp 0,2 i årstakt under december, mot en förväntat ökning om +0,3 procent.
Europeiska centralbanken lär inte tycka om dagens siffror, skriver Nordea. Ytterligare stimulanser från ECB är inte affärsbankens huvudscenario, men möjligheten kan enligt Nordea inte uteslutas.
“Medan januarimötet mest troligt kommer bli avvaktande, skulle mötet i mars kunna bli mer intressant”, skriver affärsbanken.
Tysk arbetslöshet inkom som väntat vid 6,3 procent i december, oförändrat från novembers utfall – vilket var det lägsta på 24 år.
“De gynnsamma förhållandena på arbetsmarknaden fortsatte vid slutet av året”, kommenterade den tyska arbetsmarknadsorganet BA.
Från Kina har det kommit signaler om att myndigheterna agerar på både valutamarknaden och aktiemarknaden samt genom att tillhandahålla likviditet till det finansiella systemet, vilket dock ändå inte hjälpte hela vägen fram.
“Rörelserna i aktiemarknaden pekar på att investerarna fortsatt är nervösa kring läget i den kinesiska ekonomin och många analytiker har pekat på att landet står inför strukturella problem som inte enbart kan lösas med finanspolitiska eller penningpolitiska stimulanser”, skriver BK Asset Management i ett marknadsbrev.
Den Kina-drivna börsoron är dock inte särskilt oroande för USA-ekonomin, anser Federal Reserve-ledamoten Loretta Mester.
“Underliggande fundamenta för USA-ekonomin förblir mycket sunda. Det kommer att finnas volatilitet på marknaderna – det är finansmarknadernas natur”, sade hon i en intervju med Bloomberg News.
Även Fed-ledamot John Williams sade att han inte är alltför bekymrad över utvecklingen i Kina eftersom den är en del av en “pågående process”.
Tisdagen är tunn på amerikansk statistik, men under den för svenskt vidkommande lediga onsdagen meddelas ADP:s sysselsättningsrapport, USA:s handelsbalans, industriorder och inköpschefsindex för tjänstesektorn.
nullnull
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.