KRÖNIKA: Snart får pessimisterna rätt

Affärsvärlden tror att aktiekurserna snart slutar stiga ochpresenterar här de fyra största hoten mot en fortsatt uppgång.

Under de senaste månaderna har västvärldens finansmarknaderpräglats av stor optimism inför framtiden. Efter ett mycket gottbörsår under 1996 har börserna fortsatt uppåt även i år.Börserna i USA och på flera av de europeiska marknaderna stigitmed mellan 5 och 15 procent sedan årsskiftet.

Men aktiemarknaderna målar upp en överdrivet ljus och rosenrödbild av framtiden. Idag ser vi att tillväxten är svagare änväntat, och hotet om högre räntor hänger hela tiden övervärldens börser.

Denna hotbild, som stundtals skrämde finansmarknaderna underförra året, finns i högsta grad kvar. I flera fall har dendessutom blivit tydligare på senare tid. Därför kanaktiemarknaderna snart tvingas korrigera den överoptimism somhar lagts in i börskurserna.

Visst är framtiden okänd, men pessimisterna har fått alltstarkare argument. De fyra händelser, som om de inträffar gerstörst negativ påverkan på Stockholmsbörsen, är:

1. Europeiskt sammanbrott. Tillväxten i de europeiskaekonomierna har hittills inte lyckats ta riktig fart. Om denekonomiska uppgången fördröjs kommer detta att ge företagenlägre vinster än väntat. Detta är i sig ett hot mot nuvarandevärderingar av de europeiska börserna, eftersom det troligenkommer att bidra till nedrevideringar av vinstprognoserna. Menden svaga tillväxten betyder också att både Tyskland ochFrankrike kan få svårt att uppfylla budgetkriterierna enligtMaastricht-avtalet. Och därmed är genomförandet av den monetäraunionen EMU i fara. Om tyskarna får styra kommer EMU troligenatt skjutas upp några år. Men om Frankrike istället kräverlättnader i budgetvillkoren finns det risk att EMU inte blir avalls. Resultatet av detta blir en valutaflykt till hårdvalutorsom D-marken, på bekostnad av valutor som franska francen ochden svenska kronan.

Effekten på perifera marknader som Stockholmsbörsen kan dessutombli ännu allvarligare. De lägre räntorna i Europa har nämligenhöjt riskbenägenheten hos placerarna, som därför har sökt sigtill marknader som exempelvis Stockholmsbörsen.

2. Ränteuppgång i USA. Hittills har USA lyckats att kryssa sigfram mellan överhettningstendenser och konjunktursvackor. Men nubörjar den ekonomiska tillväxten att nå treprocentsgränsen. Omden fortsätter i samma takt, exempelvis därför att den inhemskaefterfrågan börjar stiga, så kan USA:s centralbank FederalReserve komma att höja styrräntan.

Hittills har USA-börsen agerat som om detta hot i praktiken äruteslutet. Men om styrräntan höjs med säg 1-2 procentenheter såkommer börserna över hela världen att sänkas.

3. Svalare IT-bransch. Kursuppgångarna i bolag inom IT-branschen(data, telefoni, mjukvaror, med mera) beror framför allt påförväntad tillväxt i framtiden, och i mindre grad på befintligaresultatprognoser. Aktiemarknaderna har därför trissat uppförväntningarna på IT-bolagens tillväxt.

Men kritiker hävdar att tillväxten inom informationsteknologiinte kommer att bli lika stor i framtiden som den är nu. En avanledningarna är att de senaste årens satsningar på IT–investeringar har gjort dem till redan ansenliga utgiftsposterinom företagen. Därmed kan inte efterfrågan växa i samma taktsom den har gjort hittills.

Om denna spekulation sprider sig på börserna kommer kurserna attrasa i flera av de IT-företag som på senare månader värderatsupp. Amerikanska NASDAQ, som är den börs som är tyngst iteknikaktier, lär falla mest. Detta drar med sig övrigateknikintensiva börser, däribland Sverige.

4. Nytt ras i Japan. De strukturella problemen i Japanfortsätter. Ännu fler bankkonkurser i kombination med ökadarbetslöshet lär sätta press på regeringen. Om Tokyobörsenfortsätter att falla så förvärras den politiska oron. Dettasmittar av sig på de internationella finansmarknaderna. I ettförsök att skapa stabilitet i landet kan regeringen dessutomkomma att starta en rad offentliga investeringar. Men dessaåtgärder kommer troligen att leda till högre inflation och, förförsta gången på flera år, högre räntor.

Då faller obligationspriserna, vilket snabbt smittar av sig påden amerikanska obligationsmarknaden. I nästa steg påverkasaktiekurserna (se punkt två ovan).

Alla dessa fyra händelser är sannolika. Dessutom finns fleraandra orosmoln vid horisonten. Snart kommer en av de fyra, ellernågon annan övergripande negativ händelse, och då gäller det attredan ha sålt sina aktier.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.