Krönika: Sluta fåna er om 3G och TV

Häromdagen stötte jag på ännu en av de där 3G-mupparna som envisas med att vi kommer att se på video och titta på TV i våra telefoner. Vilka stenar kryper de fram under? Det är dags att gå igenom vad 3G verkligen ger oss för kapacitet.

Radiofrekvenser är, precis som vilken naturresurs som helst, tämligen ändliga. Detta gäller även för det frekvensutrymme som 3G-bolagen fått sig tilldelade. Och nu får ni hänga med på lite grundläggande termer.

Var och en av operatörerna har fått sig tilldelat två gånger 15 MHz. Egentligen handlar det om tre stycken 5 MHz-kanaler, eftersom varje kanal använder 5 MHz för upplänken och 5 MHz för nedlänken. Upplänken är det som används när du frågar efter något, motsvarande när du knappar in en internetadress. Nedlänken är det som transporteras till dig, motsvarande en webbsida.

Dessutom har varje operatör dessutom fått 5 MHz TDD, vilket är en kanal som kan utnyttjas för både upp- och nedgående trafik, men den tekniken ligger efter och finns inte på marknaden idag.

I realiteten förfogar varje operatör därför bara över 15 MHz för transport av innehåll till dig, fördelat på tre kanaler. I teorin motsvarar en kanal en transportkapacitet av information på 2 mbit/sekund, vilket räcker för en videokanal. I praktiken faller dock kapaciteten till 6-700 kbit/sekund, vilket innebär en lite sämre bild.

Om du kan utnyttja alla tre kanalerna på en gång kan du dock även i praktiken få en helt okej videoöverföring. Problemet är bara att du då ensam utnyttjar hela operatörens sammanlagda kapacitet.

Nu kan emellertid samma frekvensutrymme utnyttjas samtidigt i samtliga operatörens basstationer, vilket gör att det inte är riktigt så illa. Men den som tror på TV i mobilen är fortfarande långt ifrån sanningen.

En basstation kan ha tre antenner riktade åt olika håll, vilket innebär att varje basstation samtidigt kan utnyttja frekvensutrymmet 3 gånger. Det innebär totalt cirka 2 mbit/sekund per kanal. Multiplicera det med tre kanaler så får vi en total kapacitet på 6 mbit/sekund per basstation.

Det är inte så illa. Ett företag kan klara sig på bra mycket mindre än så för sin datatrafik, men så snart så kallad streaming media kommer in i bilden ökar kapacitetskraven dramatiskt. Och det är ju precis det som 3G-bolagen trycker fram i sina visioner.

Ovanstående innebär att tre personer per basstation samtidigt kan titta på TV i sina mobiler. Accepterar man en sämre bild ökar den siffran till 9. Att lyssna på musik med bra kvalitet kräver en kapacitet på 64 kbit/sekund, vilket skulle göra det möjligt för nästan 100 personer att lyssna på musik samtidigt.

Men då går det inte att göra något annat i den basstationen, exempelvis ringa eller skicka e-post. Det vill operatörerna knappast slösa sin dyrbara kapacitet på.

Kontentan är egentligen väldigt, väldigt enkel. 3G funkar inte för TV, videokonferenser eller nedladdning av större mängder ljud, oavsett prissättning. Tyngre multimediapresentationer blir problematiskt. Däremot blir det möjligt att surfa, skicka mindre videoklipp, lite filer etc.

Och oavsett vad operatörerna säger kommer det heller aldrig att bli möjligt. Om fem år kan 3G-nätet eventuellt tilldelas ytterligare 190 Mhz, det vill säga drygt lika mycket till.

Om det delas ut till existerande operatörer kanske någon enklare form av videokonferens eventuellt kan bli möjlig. Kostnaden för att förtäta nätet med motsvarande mängd nya basstationer är ju förbjudande hög. Post- och Telestyrelsen flaggar dock redan för att det utrymmet kan gå till nya operatörer om konkurrensen kräver det.

De applikationer som kommer att finnas i 3G-näten är med andra ord sådana som ser till att vi inte slår i frekvenstaket. Så är det i GSM-nätet och så blir det i 3G-nätet. Och till de applikationerna hör inte video, eller något annat som kräver mycket kapacitet.

Enda hoppet för video i 3G-näten är att Sverige slår in på den väg som Italien verkar vara på spåret mot. Där talar man nu om en möjlighet för operatörer att köpa frekvensutrymme av varandra. Det skulle innebära att kanske en eller två operatörer kan köpa på sig så mycket kapacitet att just de kan erbjuda bättre tjänster i sina nät.

Men det örat lyssnar sannolikt knappast regeringen på. Det skulle ju innebära att vi återigen skulle få monopol.

Det finns därför inte en människa, av kvinna född, som kan få mig att tro på 3G-bolagens uppblåst idiotiska videovisioner. Så nästa gång ni ser en bild av en telefon som visar video, skratta högt och gå i andra riktningen.

PS. Jag tar gärna emot tips på vad 3G-nätet ska användas till. Maila mig på johan@ekonomi24.se. Bra tips publiceras. DS.

Johan Jörgensen

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.