Krönika: Oseriös debatt skadar HUI

Att svarta hushåll i USA är rikare än svenska är en sanning med modifikation. Slutsatsen från Handelns utredningsinstitut, som fick stort genomslag i Dagens Nyheter, är snarast ett utslag för rubrikhunger än ett försök till seriös tillväxtdebatt. Konsekvensen blir att HUI:s trovärdighet skadas.

Det är sällan som prognosmakare försöker skada sin egen trovärdighet. Men när Handels utredningsinstituts (HUI:s) VD Fredrik Bergström och chefekonom Robert Gidehag förklarar att ”Svenskar [är] fattigare än svarta i USA” på Dagens Nyheters debattsida den 4 maj gör de just det.

I debattartikeln skriver de att Sverige hade varit den fattigaste delstaten om vi hade varit en del av USA. Det svenska medianhushållet tjänar 50 procent mindre än det amerikanska och ”den i USA fattiga gruppen svarta har bättre levnadsstandard än medianhushållet i Sverige!”

Artikeln bygger på en HUI-rapport av samma författare. Utgångspunkten är en oro för att den svenska tillväxten är lägre än exempelvis den amerikanska och att vi därför tappar i välstånd.

”Det vi velat göra är att levandegöra detta på ett sätt som lättare förstås av en bred allmänhet”, förklarar Robert Gidehag om man frågar.

En sak vi förmodligen inte ska förstå är att HUI:s slutsatser står på en vacklande statistisk grund, något som de till och med själva medger i den egna rapporten. När HUI jämför materialet från svenska Statistiska centralbyrån (SCB) med en inkomstrapport från US Census Bureau utgår de nämligen från två olika typer av undersökningar.

– Den amerikanska undersökningen bygger på frivilliga intervjuer medan den svenska bygger på registersammanställningar.

– Stora grupper utesluts ur den amerikanska undersökningen, bland annat personer som sitter i fängelse eller är intagna på andra institutioner. I Sverige är detta inga stora befolkningsgrupper men i USA rör det sig om flera miljoner medborgare.

Personer utan fast adress och i praktiken också de som inte går att nå per telefon ingår inte heller i det amerikanska urvalet. US Census Bureaus material visar att 5 miljoner amerikaner inte räknas in i inkomststatistiken vilket rimligen borde få en effekt på medianvärdet. SCB:s material utgår å andra sidan från ett slumpmässigt urval av totalbefolkningen.

– HUI tar inte hänsyn till att andelen ensamhushåll är närmare 50 procent i Sverige medan de i USA endast står för 25 procent av det totala antalet hushåll. Att de amerikanska hushållen i genomsnitt har fler personer att försörja gör att jämförelsen med Sverige haltar.

HUI skriver i rapporten att man inte tar hänsyn till eventuellt ”systematiska skillnader” i hushållsstorlek och konstaterar felaktigt att ”både den amerikanska och svenska ekonomin är moderna samhällen som troligtvis har liknande hushållsstorleksmönster.”

– HUI jämför inkomstuppgifter från olika år. ”Detta innebär att vi till viss del underskattar de svenska hushållens inkomstnivåer”, skriver man i den egna rapporten.

Kombinationen av ovanstående felkällor gör att HUI:s slutsatser framstår som mycket vågade. De rubrikvänliga grundteserna att det amerikanska medianhushållet har 50 procent högre inkomster än det svenska och att vi skulle vara den fattigaste folkgruppen i USA håller inte.

Åtminstone går de inte att utläsa ur grundmaterialet om man hanterar det på ett seriöst och vedertaget sätt i statistiska sammanhang. US Census Bureau varnar själva för jämförelser liknande den som HUI gör: ”Data från undersökningen och andra källor är inte helt jämförbara… Använd försiktighet vid jämförelser mellan olika källor.”

I debattartikeln skriver Bergström och Gidehag att svarta hushåll har en inkomst på “ungefär 70 procent” av medianinkomsten i USA. Men i HUI:s rapport kan man läsa att andelen är 68 procent, samma andel som för svenska hushåll (skillnaden är 2 000 kronor per år). Redan innan man räknar in felkällorna är alltså marginalerna mycket små.

På HUI belägger man bland annat sina slutsatser med att Sverige inte har lika hög BNP per person som USA. Vad man däremot inte nämner är att vi ligger mycket bra till i exempelvis FN:s ”Human development index” som mäter befolkningens hälsa, kunskap och levnadsstandard. Där kommer Sverige på fjärde plats. USA är sexa.

Slutsatsen kan bara bli att HUI den här gången mest var ute efter stora iögonfallande rubriker, vilket man enkelt får i Dagens Nyheter.

Vi behöver en seriös och konstruktiv tillväxtdiskussion i Sverige. Det är självklart, inte minst i tider av osäkerhet och nedgång på marknaden. Vad vi däremot inte behöver är oseriös debatt. HUI har uppenbarligen valt sida med sitt senaste utspel.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.