Krönika: Nytt läge för aktieplacerare

Valutahandeln inom EU är under avveckling. Men föraktieplacerarna är dagen ännu ung.

Helgens valutabeslut i Bryssel, en revalvering av det irländskapundet och en devalvering av den grekiska drachman, innebär attde konvergensstrategier som sysselsatt valutahandlarna i Europaunder tio år äntligen går mot sitt slut.

Justeringarna var nödvändiga för att anpassa de båda valutornatill värden som är någorlunda hållbara på litet sikt. Nu är detmeningen att allt skall vara klart till låsningen av EMU–valutorna i maj. Grekland kommer inte med i första omgången,men landet går nu med i växelkursmekanismen ERM. Det innebärtillsammans med den snabba saneringen av den grekiska ekonomingoda chanser för att landet skall kunna kvala in år 2001.Valutahandlarna har alltså i stort sett gjort sitt när detgäller transaktioner inne i eurozonen. För aktieplacerarna ärläget ett helt annat. Vare sig placerarna eller mäklarfirmornahar förberett sig särskilt ambitiöst för valutaunionen. Men nuarrangeras konferens efter konferens om hur placerarna skallbete sig när nationsgränserna suddas ut och branschtillhörighetoch kreditrisk blir det enda skiljer bolagen frånvarandra.Sannolikt blir det rätt betydande omviktningar iinstitutionernas portföljer. Dessa kan ju konstrueras helt utantanke på valutarisken, och det kommer då inte att spela någonroll om man till exempel köper aktier i Banque Nationale deParis snarare än i Dresdner Bank.

NATIONALITETEN LEVER KVARDen här så kallade portföljanpassningen är av stor vikt. Men enväl så intressant aspekt på EMU är de möjligheter som dengemensamma valutan öppnar för struktureringen av Europasnäringsliv.

Det kan dock ta en generation innan nationalitetsskyltarna på deledande företagen i vår världsdel blekts bort. Så lång tiddröjde det nämligen innan de olika lokala och regionalamarknaderna i USA hade hunnit förenas till en enda i början av1900-talet.

I vissa branscher kan man räkna med en relativt snabbomstrukturering på europeisk nivå. Det gäller till exempelbankväsendet, försvarsindustrin, verkstäder och telekom,åtminstone om man får tro Mark Howdle, strategichef på UnionBank of Switzerland. I andra branscher lär det gå långsammare.Inom andra branscher, som informationstekniktjänster, haromstruktureringen redan kommit riktigt långt.

Samtidigt lär företagens nationella tillhörighet vara avbetydelse ett bra tag till. Vissa branscher, som byggsektorn,ser ut att beröras ganska litet av EMU. Samtidigt kommervalutaunionen att ge en kraftig stimulans till de högränteländersom konvergerar mot D-marksräntan (om ett par månadereuroräntan).För aktieinvesterarens del innebär det att exempelvisbyggbolag och livsmedelskedjor i Spanien och Italien kan bliklart intressanta placeringar.

Fusioner att vänta

Politiskt Strukture- motstånd Fusions-Bransch ringsgrad 1) mot fusioner potentialBank 35 Medel StorBil 64 Medel LitenBygg 33 Litet MedelElektronik 65 Litet LitenFlyg ochförsvar 77 Stort StorFörsäkring 40 Medel MedelIT-tjänster 80 Litet LitenKemi 53 Litet MedelKraft 40 Stort LitenLivsmedel 54 Litet LitenMedia 46 Litet MedelSkog 56 Litet StorStål 48 Medel MedelTelekom 67 Medel StorVerkstad 47 Litet Stor1) De 10 största bolagens andel av branschens börsvärde i Europa.Källa: Mark Howdle, UB

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.