Krönika: Indexkriget
Börserna har återupptagit klättringen mot nya rekordnivåer pågrund av fina bokslutsbesked från bolagen och utsikter tillfortsatt låga eller fallande räntor. De svenska förvaltarna ärnöjda med sina positioner, att döma av AffärsvärldensPortföljguide. Bara sex av tolv deltagande firmor ändrar i sinarekommendationer och den genomsnittliga förändringen jämfört medföregående månad är blygsam. Det är en procentenhet plus för USA–aktier och en minus för svenska obligationer. Bakom desammanvägda talen döljer sig några relativt kraftigaomdispositioner. Folksam har viktat om sin portfölj i meraggressiv riktning genom att dra ned obligationer och kontantermed totalt tolv procentenheter. Pengarna satsas på aktier iEuropa, USA, Japan och tillväxtmarknaderna. Hagströmer & Qvibergdrar ned på obligationer och höjer i kontanter medan Nordbankensatsar på svenska räntepapper och amerikanska och europeiskaaktier (neddragningar sker främst i utländska obligationer).Nordiska Fondkommission ökar i USA-aktier på bekostnad avSverige och Europa.
Det är intressant att konstatera att förvaltarna nu har nästan30 procent i europeiska och amerikanska aktier. En firma,Nordbanken, har faktiskt lika mycket i sådana papper som isvenska aktier.
EUROPA ATTRAKTIVTEuropa anses attraktivt ifrån flera perspektiv. Världsdelen äravgjort på väg in i en piggare konjunkturfas och värderingarnaär inte så uppblåsta som de är i USA. Dessutom har vi EMU–aspekten. Vid årsskiftet kommer ju elva av de nationellaaktieindexen att bli obsoleta då valutorna går upp i euron. Detinnebär stora omställningar för placerare och institutioner. Föratt fylla tomrummet har ett antal börser, informationsföretag,investmentbanker och konsultfirmor lanserat egna indexprodukter.Det är en ny marknad för euroindex som öppnas. Potentiellt kanden bli mycket lukrativ för indexleverantörerna. För placerarnaär frågan också intressant eftersom indexets konstruktion fårstor betydelse för hur aktieoch obligationshandeln kommer att gåtill rent tekniskt efter nyår. En ännu viktigare aspekt är attindexens konstruktion och utveckling kommer att avgöra hurförvaltarna sätter samman sina portföljer.
Härom dagen presenterade informationsföretaget Dow Jonestillsammans med de tyska, franska och schweiziska börsernaindexfamiljen Stoxx. Den består av två breda jämförelseindex,två index för mest omsatta bolag och 19 branschindex för helaEuropa respektive eurozonen.
BARA 50 BOLAGKonstruktionen är inte invändningsfri. Mest-omsatta-indexenbestår bara av 50 bolag. Det innebär att många viktiga företaglämnas utanför.
Dow Jones och dess börsallierade får dock inte marknaden för sigsjälva. Financial Times dotterbolag FTSE International har gottanseende och lång erfarenhet som leverantör av internationellaindex. FTSE för nu diskussioner med terminsbörsen LIFFE i Londonom att starta terminshandel på basis av dess befintligaEurotopindex som tagits fram tillsammans med Amsterdambörsen.Vidare finns Capital International, fristående dotterbolag tillinvestmentbanken Morgan Stanley Dean Witter, som med sinMSCIprodukt är den verkliga nestorn i internationellaindexsammanhang.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.