Svenska kronan
Kronan tappar efter svag statistik
Europeiska räntor pekar samtidigt svagt uppåt, med undantag för Italien, där räntorna sjunker. Kronan tappar efter att arbetslösheten visat sig vara betydligt högre än väntat i juli.
Vid 10.30-tiden är den tyska tioåriga benchmarkräntan 2 punkter upp till -0,66 procent, från svensk stängning i går, medan den svenska tioåringen är upp 1 punkt till -0,31 procent.
Euroförstärkningen tog fart efter ett starkare PMI-utfall än väntat från Frankrike och fortsatte sedan efter att även Tysklands PMI kommit in lite högre än förväntningarna pekat mot.
Snabbestimatet över euroområdets kombinerade inköpschefsindex (Composite PMI) steg till 51,8 i augusti, jämfört med 51,5 föregående månad, väntat var 51,2, enligt Reuters prognosenkät.
PMI för tillverkningsindustrin steg till 47,0 från 46,5, här väntades en nedgång till 46,2. PMI för tjänstesektorn steg till 53,4 från 53,2, även det över prognosen på 53,0.
Andrew Harker, på IHS Markit som tar fram statistiken, säger i en kommentar att dynamiken i eurozonens ekonomi inte har ändrats mycket i augusti. Även om den övergripande expansionen tickade upp tittar vi fortfarande på en BNP-tillväxt på bara mellan 0,1 och 0,2 procent, baserat på PMI-data hittills för det tredje kvartalet.
“Bristen på en vändning från den senaste tidens ekonomiska avmattning har påverkat företagens förtroende, med sentimentet på sin lägsta nivå på över sex år”, säger han och tillägger att det verkar som att företagen har förberett sig på en varaktig svaghetsperiod och som ett resultat visar större motstånd mot att anställa mer personal.
Harker konstaterar att Frankrike var en ljuspunkt, men att samma inte kan sägas för Tyskland där risken kvarstår för att ekonomin kommer att ha fallit ner i en teknisk recession under tredje kvartalet.
Capital Economics noterar i en kommentar till statistiken att den lilla uppgången inte kommer att hindra ECB från att agera nästa månad.
“Vi räknar fortfarande med att ECB sänker sin depositränta med 10 punkter i september och annonserar en färsk runda med QE i oktober, men chansen att de kommer att annonsera båda åtgärderna i september har ökat”, skriver Capital Economics.
Protokollet från ECB:s senaste räntemöte publiceras klockan 13.30.
Här hemma rapporterade SCB att den säsongsjusterade arbetslösheten oväntat steg till 7,1 procent i juli, från 6,7 procent i juni, väntat var en nedgång till 6,4 procent, enligt Infront datas prognos.
Antalet sysselsatta sjönk med 42.000 personer och enligt SCB är det tredje månaden i rad som sysselsättningen inte har visat någon ökning.
Analytiker överraskades av utfallet.
“Inte bra. Inte alls bra. Det är en sommarmånad och volatil data, men ändå. Räntesänkningar…?”, konstaterar Nordeas chefanalytiker Torbjörn Isaksson.
Han tror att den svaga arbetslöshetsstatistiken kan komma att påverka de kommande löneförhandlingarna, och öka sannolikheten för ännu en treårsperiod med måttliga löneökningar.
Kollegan på Danske Bank, Michael Grahn fyller på med “mycket dålig arbetsmarknadsdata för juli ute! Sysselsättningstillväxt och sysselsättningsnivåer kollapsar”.
Enligt Grahn kommer detta att bli en “STOR huvudvärk framöver för svensk ekonomi”.
Knut Hallberg, Swedbank, noterar att statistiken är en negativ överraskning för Riksbanken och kommer att sätta press på dem inför det kommande penningpolitiska mötet.
Klockan 15.00 håller finansminister Magdalena Andersson pressträff på Harpsund där hon ska presentera nya prognoser, och bedömning av reformutrymmet inför höstbudgeten.
USA-räntorna steg och dollarn stärktes i spåren av Fed-protokollet på onsdagen, som inte visar på någon förutbestämd räntesänkningsbana. I den europeiska handeln pekar de svagt nedåt, med tioårsräntan 1 punkt högre på 1,59 procent från svensk stängning i går.
Sedan Feds förra möte i slutet av juli har förutsättningarna förändrats med Donald Trumps nya handelsåtgärder mot Kina i augusti och därför riktas blickarna nu mot vad Fed-chefen Jerome Powell kommer att säga i sitt anförande i Jackson Hole i morgon, fredag.
“Den eskalerande handelskonflikten mellan USA och Kina, marknadsoron på senare tid och den fortsatta nedåtrisken i utlandet innebär att Fed bör förbli under tryck att lätta ytterligare. Vi tror att Fed använder sitt tal till att öppna för ytterligare en 25-punkters ‘försäkringssänkning’ vid mötet den 17-18 september men tonar ned behovet av mer drastiska åtgärder”, skriver SEB i ett kundbrev.
De ser sedan ytterligare två sänkningar till och med första kvartalet 2020.
Amerikansk statistik i eftermiddag inkluderar veckosiffrorna över antalet nyanmälda arbetslösa, preliminär PMI från Markit och ledande indikatorer.
På valutamarknaden handlas euron nu kring 1:1105 mot dollarn, efter en försvagning under natten, medan dollarn å sin sida är stabil mot yenen kring 106:44 mot yenen.
Kronan har försvagats med knappt 4 öre mot euron och med cirka 2 öre mot dollarn.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.