Dollar
Kronan stärks mot dollarn
“Huvudorsaken till försäljningen av statsobligationer är ränteuppgången i Europa, och känslan av att tillväxten kommer att vända upp i det andra kvartalet i USA”, enligt Deutsche Bank.
Barclays Capital förklarar ränteuppgången med en kombination av ändrad positionering, högre råvarupriser och solid fundamental statistik även om april månads ränteuppgång ses mer som en hälsosam korrigering än inledningen på en större trend.
På valutamarknaden försvagades kronan ordentligt mot såväl euron som dollarn under helgen. Under förmiddagen har dock kronan återhämtat sig en hel del, efter att det svenska inköpschefsindexet för tillverkningssektorn överraskat positivt.
Indexet steg till 55,7, upp från 54,1 i mars och kan jämföras med väntade 53,5 enligt SIX News analytikerenkät. Utfallet var den högsta nivån sedan mars 2014 och översteg genomsnittet för både i år och föregående år.
“Uppgången i PMI:t är uppmuntrande och pekar på att situationen förbättras i tillverkningsindustrin. Dock var både huvudindex och orderintaget vid samma förhöjda nivåer för ett år sedan, medan hårddata förblev nedslående. Vi förväntar oss att exportindustrin kommer att återhämta sig men vi vill se mer bevis innan vi kan bedöma att återhämtningen har momentum”, kommenterade Swedbank.
Den svenska valutan har samtidigt stärkts omkring 13 öre mot det brittiska pundet. Statistik under fredagen visade att inköpschefsindex för den brittiska tillverkningssektorn sjönk till 51,9 i april från 54,0 i mars.
Dollarn har stärkts en del mot euron under förmiddagen, efter att ha försvagats ordentligt den senaste månaden.
“Vi tror att förbättrad USA-statistik sannolikt kommer att ge stöd till en återgång med dollarförstärkning. April månads ISM-tillverkningsindex och University of Michigans konsumentförtroende ger stöd till vår syn om en tillväxtåterhämtning under det andra kvartalet”, skriver Barclays Capital. Federal Reserves förväntas enligt Barclays komma att genomföra sin första styrräntehöjning i september, vilket är inprisat till mindre än 50 procent.
De europeiska inköpschefsindexen för april under förmiddagen visade inga stora avvikelser från de preliminära utfallen. För EMU sjönk index till 52,0, från 52,2 månaden innan, vilket kan jämföras med preliminära och väntade 51,9.
Morgonens statistik visade att Indiens inköpschefsindex för tillverkningssektorn sjönk till 51,3 i april jämfört med 52,1 månaden innan, medan det kinesiska inköpschefsindexet (HSBC) sjönk till definitiva 48,9 i april från 49,6 i mars. Det preliminära utfallet låg på 49,2.
“Kinas tillverkningssektor hade en svag start på det andra kvartalet, med den snabbaste inbromsningstakten i totala nya företag på ett år medan produktionen stagnerade”, kommenterade HSCB:s chefsekonom Qu Hongbin.
Grekland har avbetalningar till Internationella valutafonden om totalt cirka 1 miljard euro fram till den 12 maj. Men även om en överenskommelse nås i närtid kommer det att ta flera veckor innan en utbetalning till landet kan ske, uppgav källor till den tyska tidningen Handelsblatt under lördagen.
I eftermiddag presenteras industriorder i mars från USA och veckostatistik över Europeiska centralbankens obligationsköp. Det presenteras även globalt inköpschefsindex för tillverkningssektorn.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.