Kronan stärks mot dollarn

Valutarörelserna var stora under måndagen där dollarn försvagades på bred front. Den svenska kronan stack också ut genom att även stärkas tydligt mot såväl euron som det brittiska pundet.

Rörelserna inleddes redan under morgonen och fortsatte därefter under dagen. Det var inga tydliga nyheter som ledde till rörelserna som innebar att dollarn fortsatte försvagningen som kom efter att Federal Reserve var duvaktigare än väntat i samband med det penningpolitiska beskedet förra veckan.

“Federal Reserve sänkte sitt prognostiserade målintervall för styrräntan betydligt och ser nu fortsatt ledig kapacitet på arbetsmarknaden samt något lägre tillväxt och inflationsutsikter”, kommenterade Barclays Capital på måndagen.

“Jag tycker att det är lämpligt att det skett en utmaning mot dollarstyrkan. Vi har sett en sådan stor rörelse, vid någon nivå börjar investerarna tänka att nivån återspeglar vad vi redan vet (diskrepansen mellan ECB:s och Feds politik”, kommenterade Daragh Maher, valutastrateg vid HSBC, enligt Dow Jones Newswires.

Även kronan har återhämtat sig en hel del efter den Riksbanksledda kronsvagheten förra veckan, då man oväntat sänkte styrräntan ytterligare och flaggade för mer obligationsköp.

På obligationsmarknaden var rörelserna måttligare. De svenska långräntorna handlades någon punkt lägre i jämförelse med fredagen samtidigt som obligationer med kortare löptider steg någon punkt. I Europa var de tyska långräntorna upp med ett par punkter samtidigt som räntorna i Sydeuropa klättrade ordentligt.

Under måndagseftermiddagen kom starkare statistik än väntat från EMU som visade att konsumentförtroendet i mars klättrat från -6,7 till -3,7 i mars. Det kan jämföras med den väntade nivån på -5,8. ECB meddelade också att man ökat takten i sina statsobligationsköp till 16,5 miljarder euro under förra veckan, vilket kan jämföras med 9,8 miljarder euro veckan dessförinnan.

Mario Draghi talade inför Europaparlamentet på eftermiddagen där han upprepade att inflationen förväntas vara väldigt låg eller negativ under de kommande månaderna. Därefter förväntas inflationsnivåerna stiga gradvis nära slutet av året. Ekonomin uppges samtidigt ta fart.

Takten på obligationsköpen hittills innebär att programmet är på rätt spår att uppgå till 60 miljarder euro i månaden och man ser ingen brist på obligationer att köpa, enligt Draghi.

Barclays har gjort en undersökning som indikerar att investerare är mycket optimistiska kring Europa med anledning av bättre tillväxtutsikter och ECB:s kvantitativa lättnader.

“Den optimistiska stämningen gentemot Europas tillväxt är i linje med att 60 procent av investerarna anser att ECB har gjort tillräckligt för att stödja tillväxt och inflation”, uppger Barclays.

Efter förra veckans EU-toppmöte, där Grekland lovat att snabba på implementeringen av reformerna samt skicka en komplett åtgärdslista inom kort, har Spaniens finansminister Luis de Guindos sagt att inga pengar kommer att betalas ut innan alla föreslagna reformer har godkänts och implementerats.

Greklands premiärminister Alexis Tsipras bad under föregående veckas EU-toppmöte om åtminstone en delbetalning från räddningsprogrammet innan reformplanen godkänts. Under måndagskvällen kommer Tsipras att träffa Tysklands förbundskansler Angela Merkel i Berlin för fortsatta samtal rörande landets skuldsituation.

Det kommer att vara omöjligt för Grekland att betala sina åtaganden för landets statsobligationer om Grekland inte får nya lån under de kommande veckorna, skrev Tsipras i ett brev till Merkel inför förra veckans möte enligt Financial Times.

USA-statistiken över försäljningen av befintliga hus visade en uppgång på 1,2 procent till 4,90 miljoner hus i årstakt under februari, vilket i stort var i linje med förväntningarna.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från SPOTLIGHT STOCK MARKET