Kronan stärks efter Riksbank-besked

Kronan stärks efter Riksbankens räntebesked. Räntor stiger generellt efter att marknaden återfått riskaptiten på nyheten om ett datum för nya samtal mellan Kina och USA.
Kronan stärks efter Riksbank-besked - pengar-ingves_binary_6844491.jpg

Riksbanken lämnade precis som väntat reporäntan oförändrad på -0,25 procent.

Mer oväntat var dock att Riksbanken upprepade att räntan höjs mot slutet av året eller i början av nästa år.

Låga räntor i omvärlden och ett försämrat stämningsläge innebär dock att räntan därefter väntas höjas i långsammare takt än tidigare väntats.

Riksbanken konstaterade att ekonomierna i Sverige och omvärlden har gått in i en lugnare fas, men även om konjunkturen dämpas lite snabbare än väntat fortsätter resursutnyttjandet att vara högre än normalt. Detta bidrar till att inflationen förblir nära målet.

“Riksbanken tycks ha en betydligt mer positiv bild av läget än vad SBAB och marknaden i övrigt har. Vi tror på en betydligt långsammare höjning av reporäntan än riksbanken”, säger Robert Boije, chefekonom på SBAB, i en kommentar.

Han säger att med fallande inflationsförväntningar, tydliga signaler om ett mer dämpat konjunkturläge och att flera centralbanker i världen nyligen sänkt sina styrräntor borde Riksbanken justerat ner räntebanan betydligt mer.

“Vid en mer fördjupad internationell konjunkturnedgång i närtid kan den av Riksbanken nyligen aviserade annalkande reporäntehöjningen i stället komma att resultera i en snar sänkning”, säger han.

Alexandra Stråberg, chefekonom på länsförsäkringar, säger i en kommentar att Riksbanken får underkänt av marknaden på sin sänkta reporäntebana, trots att man sänker prognosen för reporäntan med drygt 50 räntepunkter för 2022.

“Kronan stärks markant på beskedet och det är tydligt att marknaden ser Riksbanken som mer hökaktig än tidigare. Marknaden ser en risk att Riksbanken genomför höjningar betydligt tidigare än vad marknaden räknat med”, säger Alexandra Stråberg.

Kronan har stärkts 7 öre till 10:69 mot euron jämfört med svensk stängning på onsdagen. Mot dollarn har den stärkts 9 öre till 9:68.

Orderingången i den tyska industrin sjönk 2,7 procent i juli jämfört med föregående månad. Jämfört med motsvarande månad året före minskade orderingången 5,6 procent.

Commerzbank-ekonomen Ralph Solveen skrev i en kommentar att den betydande nedgången delvis hänger ihop med relativt tidiga sommarledigheter, men konstaterar också att det sämre läget i industrin inte är över.

Kina annonserade på torsdagen att de kommer att skicka en förhandlingsdelegation till Washington “i början av oktober” för nya handelssamtal med USA.

Tjänstemän på lägre nivå kommer att hålla förberedande samtal i mitten av september inför mötet. En talesperson för USA:s handelsrepresentant Robert Lightizer bekräftade att de kommit överens om detta efter ett samtal på torsdagen.

“Nyheten har injicerat en hel del optimism i marknaden”, sade Prashant Newnaha, senior räntestrateg vid TD Securities, till Reuters.

“Det verkar som om marknaden positionerade sig mer för nedgång, och nu har vi fått den här potentiellt goda nyheten och marknaden tar den och springer”, sade han.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Spotlight Group
Annons från SciBase