Kronan stadig trots Persson

Statsminister Göran Perssons justeringar i tidplanen för Sveriges EMU-anslutning har inte haft någon större effekt på kronan. Under dagen har kronan hittills försvagats något mot dollarn och euron, men det är inga stora förändringar.

SEB:s analytiker Robert Bergqvist tror inte heller att kronan kommer att påverkas negativt framöver av den nya tidsplanen som innebär att folkomröstningen blir våren eller hösten 2003 istället för i höst.

”Regeringen har inte angett någon nivå för kronans värde vid en anslutning till euron, men på marknaden finns en konsensus runt 8,40-8,60. Den uppfattningen ger en viss stabilitet åt kronan. Politiska utspel påverkar därför inte värdet så mycket. Det Göran Persson sade i DN idag är samma sak han sade i höstas, han backade från en förhoppning han gav uttryck för i mellandagarna om en snabbare process. Men marknaden har hela tiden räknat med att vi går med från 2005 ungefär, vilket är vad Persson säger”, säger han.

Finns det inte risk att man börjar spekulera mot kronan innan vi går med, särskilt om det sker lite senare? ”Hur stark den här ´magnetismen´ kring kronans värde för knytningen till euron blir beror mycket på hur opinonsmätningarna utvecklas framöver. Just nu har vi ett bra EMU-momentum och det kommer vi nog att ha 1-2 månader framåt, vi har mätningar framför oss som troligtvis blir positiva och i februari kommer en EMU-rapport av Bengt K-Å Johansson.”

“Därefter kan vi få se en rekyl nedåt, när andra frågor kommer i fokus. EMU är en viktig faktor för kronan, men jag tror att vi på sikt får en starkare krona även utan EMU. Kronan får draghjälp av en stabilisering i konjunkturen, som gör att exportflödena ökar och börsen vänder upp.”

Övriga EMU-länder är angelägna att Sverige går med så fort som möjligt och välkomnar Perssons preliminära tidplan. EU:s ekonomikommissionär Pedro Solbes upprepade idag för nyhetsbyrån Direkt att det formella kravet på att man ska vara med i ERM (förstadiet till EMU) under minst två år är tämligen flexibelt. Persson räknar i sin tidplan med ca tio månader.

Företrädare för centern, folkpartiet och vänsterpartiet har idag också ställt sig positiva till Perssons tidtabell, även om folkpartiets Karin Pilsäter tycker att det kunde gå fortare.

Men det finns andra hot mot en anslutning enligt tidplanen. ”Ett av socialdemokraternas egna konvergensmål inför EMU-anslutningen är att lönerörelsen håller över en konjunkturcykel. Nu har Metall hotat med att omförhandla lönerna i höst. Gör de det fungerar inte lönerörelsen. Men om inflationen faller, som vi tror, kommer Metall inte att driva igenom frågan. Det kan också få betydelse om vissa länder nu driver på utvidgningen av EU, då kan utvecklingen gå åt ett håll Sverige inte gillar”, säger Robert Bergqvist.

Även om statsministern säger att det inte är opinionen som ska styra när Sverige genomför en EMU-omröstning utan om vi klarar kraven, så räknar de flesta bedömare med att om opinionsundersökningar ger ett osäkert utfall kommer omröstningen att skjutas på framtiden.

Faktorer som påverkar opinionen är kronans styrka (ju starkare desto mer positiva tongångar), hur länge förra årets framgångar som ordförandeland dröjer kvar i folks minne och hur det internationella säkerhetsläget utvecklas. Ökar den internationella stabiliteten minskar intresset för EMU.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Spotlight Group