Kronan nära sjuttonårslägsta

Europaräntorna stiger svagt från nedpressade nivåer på fredagen, medan euron tappat ytterligare något. Börserna står på plus.
Kronan nära sjuttonårslägsta - pengar-sedlar-700_binary_6961902.jpg

Fredagen är relativt datafattig, med bostadsbyggande och Michiganindex som få punkter. Marknaden tycks däremot inte vara särskilt inriktad på datautfall för närvarande där en stark USA-detaljhandel passerade relativt obemärkt på torsdagen.

Fokus är mer på handelskonflikten och recessionssignalerna från den inverterade avkastningskurvan.

Vad gäller det förra sade USA:s president Donald Trump sade på torsdagen att Kina vill ha ett avtal med USA och att framsteg görs i samtalen. Han tror inte att Kina kommer att genomföra några motåtgärder, vilket de signalerade senast på torsdagen.

Vad gäller det senare är frågan vad som denna gång ska utläsas av att amerikanska tioåriga statsobligation handlas under tvååriga. Det har traditionellt setts som en pålitlig varningssignal om ankommande recession, men signalen kan ha störts av ett generellt nytt lägre ränteläge och centralbankers agerande.

“Obligationsmarknaden kanske har fått det om bakfoten denna gång men jag skulle inte avfärda den senaste recessionssignalen på grund av störningar. Det är snarare så att världsekonomin kan lugnas något av att, till skillnad från tidigare inverterade avkastningskurvor i USA, så har Fed redan börjat lätta på penningpolitiken denna gång”, sade Simon MacAdam på Capital Economics till Reuters.

James Bullard, Fed-chef i St Louis, sade på torsdagen att den inverterade kurva som inträtt denna vecka skulle behöva vara under en utdragen tidsperiod för att vara en negativ signal för den amerikanska ekonomin som fortsätter att växa.

Han noterade att då utländska ekonomier bromsar in så finns det en “flykt till kvalitet” som pressar ned USA-räntorna trots rimlig tillväxt.

Tyska räntor handlas oförändrat till 1 punkt upp.

“Den underliggande oron och drivkrafterna som fara för recession och förväntningarna om en aggressiv policyrespons, stärkta av Olli Rehns kommentarer i går, har gett ännu en boost till redan uppdrivna nivåer (i obligationspriserna)” sade Rainer Guntermann på Commerzbank.

Olli Rehn sade i en intervju med Wall Street Journal att den globala inbromsningen gör att ECB bör komma fram med ett “betydande” stimulanspaket vid nästa policymöte, och att det är bättre att överträffa marknadens förväntningar än att bara pilla lite. Detta fick euron att tappa betydligt till under 1:11-nivån mot dollarn.

Även ECB-chefen Mario Draghi har tidigare indikerat att mer åtgärder kan vara på väg, även om Olli Rehns kommentarer drar upp förväntningarna än mer. Nästa ECB-möte är den 12 september, då med nya prognoser.

En knapp vecka senare kommer Federal Reserve med policybesked. En räntesänkning är fullt inprisad sedan ett tag och förväntningarna om 50 punkter är mer än marginella.

USA-räntorna har stigit något i Europahandeln, såväl i korta som långa änden, och 2/10-årsgapet är positivt på cirka 4 punkter.

Pundet har stärkts cirka 0,8 procent mot dollarn under veckan, bland annat då data indikerat att läget i ekonomin inte är så illa som befarat.

Den svenska kronan har tappat under förmiddagen, 4 öre till 9:68 mot dollarn och nära senaste toppen på 9:70 i början av augusti. Dessförinnan får vi gå tillbaka till mitten av 2002 för att hitta en svagare krona mot dollarn.

Mot euron har kronan tappat 3 öre, till 10:73, cirka 10 öre från senaste toppen i EUR/SEK den 7 augusti.

Riksbanken kommer med nästa räntebesked den 5 september, och nu har även Swedbank, som sist av de svenska storbankerna, formellt kastat in handduken och tror inte längre på någon räntehöjning i år eller nästa år.

De konstaterar att det inte är mycket som har gått Riksbankens väg under sommaren. Den globala osäkerheten har ökat påtagligt, vilket satt avtryck på de finansiella marknaderna, och flera centralbanker i omvärlden har blivit märkbart mjukare.

Svensk makrodata ha överraskat på nedsidan och även om inflationen legat strax över Riksbankens prognos så är det illavarslande att inflationsförväntningarna åter börjat dala på sistone.

“Vi tror nu att tiden har runnit ut för Riksbanken att genomföra en räntehöjning under överskådlig tid, i vart fall under 2019 och 2020. Vi räknar med att Riksbanken, med början i september, successivt kommer att retirera från sina räntehöjningsplaner”, skriver Swedbank.

Capital Economics har tidigare i veckan satt ner foten och tror på en räntesänkning som nästa åtgärd från Riksbanken, men svenska bedömare har hittills inte sett skäl att vända 180 grader.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Spotlight Group
Annons från SciBase