Dollar
Kronan fortsätter stärkas mot dollarn
Som väntat lämnade Riksbanken räntan oförändrad på -0,50 procent. Räntebanan lämnades också oförändrad, och inga förändringar gjordes heller i QE-programmet, som fortlöper under andra halvåret som tidigare meddelats.
Riksbanken konstaterade att KPIF-inflationen har stigit trendmässigt sedan 2014 och läget på arbetsmarknaden har fortsatt förbättrats och arbetslösheten sjunker.
Av rapporten framgick att Riksbanken ser flera faktorer som skapar osäkerhet i inflationsprognosen. Det handlade bland annat om effekter av resultatet i Brexit-omröstningen liksom svagheter i det europeiska banksystemet. Ytterligare en faktor är kronans utveckling.
“Direktionen har därför, liksom tidigare, en fortsatt hög beredskap att göra penningpolitiken ännu mer expansiv om så skulle behövas, även mellan de ordinarie penningpolitiska mötena”, skrev Riksbanken.
Flera analytiker konstaterade att Riksbanken precis som väntat lät penningpolitiken ligga still, och de noterade att Riksbanken verkar vara nöjd med de senaste månadernas utveckling.
Kunt Hallberg, senioranalytiker på Swedbank, ansåg att Riksbanken signalerade “en viss försiktig tillförsikt”, när de pekade på att den svenska ekonomin går starkt, med en stark arbetsmarknad, samtidigt som inflationen också går Riksbankens väg.
Han noterade att Riksbanken inte reviderade ner sin inflationsprognos, något som det fanns vissa förväntningar på marknaden om att man skulle gjort på lite längre sikt.
De nedåtrisker som Riksbanken lyfte fram i juli har “inte tilltagit under sommarens gång”.
“På det viset måste Riksbanken vara rätt nöjd med sommaren som helhet, även om det är alldeles för tidigt att säga att faran är över”, sade Knut Hallberg.
Riksbankschef Stefan Ingves upprepade att de inte agerar i ett vakuum, utan har att ta hänsyn till utvecklingen i omvärlden. Riksbanken har i de nya prognoserna inte antagit att ECB ska utöka eller förlänga sitt tillgångsköpprogram, enligt Mattias Erlandsson, tillförordnad chef för prognosenheten vid Riksbankens avdelning för penningpolitik, vid en pressträff på onsdagen.
“Vi har räknat med det som ECB har annonserat hittills”, sade han.
ECB-rådet håller penningpolitiskt möte under torsdagen, och prognosbilden enligt Bloomberg News tyder på att drygt 80 procent av tillfrågade ekonomer tror att ECB förlänger sitt tillgångsköpprogram under hösten, varav cirka hälften tror att det sker på torsdagen.
Lite i skuggan av Riksbankens räntebesked på onsdagsförmiddagen rapporterade Riksgälden att statens budgetutfall blev bättre än väntat i augusti.
Utfallet visade ett överskott på 26,9 miljarder kronor vilket var 6,3 miljarder högre än prognos, varav skatteinkomsterna var 4 miljarder kronor högre än prognos.
Sammantaget har budgetutfallen för juni-augusti därmed kommit in 13 miljarder kronor över prognos, varav 9 miljarder kronor förklaras av högre skatteinkomster. Enligt Riksgälden har de löpande debiteringarna av skatt avseende löner, konsumtion och bolagsskatt utvecklats ungefär som beräknat.
“I princip hela differensen kan i stället förklaras av högre inbetalningar av kompletterande skatt”, skrev Riksgälden i ett pressmeddelande som publicerades i samband med redovisningen av budgetutfallet.
Den svenska tvååriga räntan stängde oförändrat på -0,62 procent medan tioårsräntan steg 1 punkt till 0,14
Storbritanniens industriproduktion steg 0,1 procent i juli jämfört med föregående månad. Analytikerna hade räknat med att industriproduktionen skulle ha sjunkit med 0,2 procent jämfört med månaden före. Samtidigt sjönk produktionen i tillverkningsindustrin med 0,9 procent.
Pundet tappade något under onsdagen till 1:338 mot dollarn.
“Pundet har lyfts senaste veckorna av stark data, men den här produktionsdatan visar att det har varit blandat sedan omröstningen”, sade Alvin Tan, valutastrateg vid Societe Generale, enligt Reuters.
Mark Carney, chef för Bank of England talade inför ett parlamentsutskott på onsdagen och sade att BOE:s stimulanser vid förra motet kom i rätt tid. Han välkomnade tecken på en stabilisering i den brittiska ekonomin, och sade att utfallen pekar mot en lite bättre utveckling än prognos.
Tysk industriproduktion sjönk oväntat i juli med 1,5 procent jämfört med månaden före. Analytiker räknade med att produktionen skulle ha stigit med 0,1 procent, enligt Bloomberg News.
Ekonomidepartementet konstaterade i en kommentar att det nu börjar synas ett bättre momentum i byggprodutktionen.
“Å andra sidan är tillverkningsindustrin fortsatt försiktig i ljuset av en trög global efterfrågan”, skrev de.
USA-räntorna var fortsatt nedpressade i spåren av tisdagens svaga tjänste-PMI från ISM, med tioåringen på 1,53 procent. Dollarn handlades också fortsatt svagare mot euro och yen på 1:1240 respektive 101:60.
Fed-förväntningarna har dragits ned inför FOMC-mötet den 20-21 september och terminerna indikerar nu endast en sannolikhet på 22 procent att de höjer då.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.