Kronan förstärks något

De svenska obligationsräntorna hade stigit något vid lunchtid på onsdagen, efter stegrande riskaptit i spåren av ökade förhoppningar om ytterligare stimulanser från Kina. Den globala riskaptiten gjorde att investerare valde att sälja säkra tillgångar som statsobligationer till förmån för bland annat aktier.

“Stabiliseringen och återhämtningen på börserna och tillväxtmarknaderna denna vecka har gett viss lättnad för risk, samtidigt som det drabbat statspapper”, kommenterade Société Générale.

På valutamarknaden stärktes kronan marginellt mot såväl euron som dollarn under förmiddagen. Bland de större valutorna stärktes dollarn något mot euron i jämförelse med tisdagseftermiddagen.

Prosperas kvartalsvisa inflationsundersökning, vilken presenterades vid 08.00, gav dock inga omedelbara effekter på kronan. Undersökningen visade oförändrade förväntningar på ett och två års sikt. På fem års sikt sjönk dock förväntningarna med en tiondels procentenhet till 1,7 procent. Det var den lägsta nivån någonsin och femårshorisonten anses generellt vara de viktigaste förväntningen för Riksbanken.

“Tveklöst sätter dagens siffror press på Riksbanken att ge mer stimulanser senare i år”, kommenterar Andreas Wallström, chefsanalytiker på Nordea, i en analys.

Nordea noterar även att löneförväntningarna, trots fortsatt styrka på arbetsmarknaden, är fortsatt låga. Ingen av arbetsmarknadens parter förväntar löneökningar i spannet 3,0-3,5 procent, vilket är Riksbankens prognos.

Efter gårdagens svaga handelsdata har Kinas finansdepartement meddelat att man kommer att vidta en “mer kraftfull” finanspolitik för att stimulera den ekonomiska tillväxten.

“Vi kommer att accelerera implementeringen och förbättringen av en proaktiv finanspolitik och relaterade åtgärder, vidta finjusteringar och snabba på reformåtgärderna för att stödja en stabil tillväxt och en fortsatt hälsosam ekonomisk utveckling”, kommenterade finansdepartementet.

AZN Research anser att uttalandet visar viljan att nå tillväxtmålet för helåret och förväntar att full påverkan från de politiska åtgärderna kommer under det fjärde kvartalet i år. Kina bedöms även genomföra ytterligare en reservkravssänkning för bankerna under årets sista kvartal.

Från Storbritannien kom statistik som visade att industriproduktionen sjönk något i juli, jämfört med en förväntad uppgång. Landets handelsbalans kom samtidigt in svagare än väntat med ett underskott på 11,1 miljarder pund i juli.

Världsbankens chefsekonom Kaushik Basu har sagt att Federal Reserve inte borde höja räntan nästa vecka, då detta kan utlösa “panik och turbulens” i tillväxtmarknaderna.

“Jag tror inte att en räntehöjning kommer att skapa en större kris, men det kommer orsaka omedelbar turbulens”, sade Basu. Detta på grund av den senaste tidens volatilitet på finansmarknaderna med anledning av devalveringen i Kina.

Vidare från Sverige pekar Almegas tjänsteindikator på att tillväxten inom den privata tjänstesektorn ökar i ungefär samma takt under det tredje kvartalet i år som under andra kvartalet, då tillväxten var 2,1 procent.

“Mycket talar för att tillväxten ‘slagit i taket’ i flera branscher på grund av brist på personal med rätt kompetens”, kommenterade Almegas ekonomiska analytiker Linnea Kvist i ett pressmeddelande.

Från Nordamerika väntas under eftermiddagen siffror över antalet lediga jobb i juli avseende USA samt ett penningpolitiskt besked från Kanadas centralbank.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från SPOTLIGHT STOCK MARKET