Dollar
Kronan faller inför Riksbanksbeskedet
“Vårt huvudscenario är att RB ligger still med reporäntan den här gången (även om det lång ifrån är noll sannolikhet för att de faktisk sänker). Däremot tror vi att det är en ganska stor sannolikhet för att de skalar den tämligen branta uppgång i inflationsbanan från hösten som ligger i den nuvarande prognosen, den sticker ut jämför med många andra prognoser”, skriver Danske Bank på morgonen.
En stor majoritet, tio av elva i SIX undersökning, tror att Riksbanken lämnar reporäntan oförändrad i dag. Angående obligationsköpen är meningarna mer delade där tre av fem tror att Riksbanken utökar köpen.
I övrigt står den amerikanska sysselsättningsstatistiken i stort fokus under eftermiddagen och det förväntas en ökning på 230.000 jobb och en arbetslöshet som sjunker från 5,5 till 5,4 procent i juni.
Nyhetsflödet gällande Grekland har varit lugnare under torsdagen, efter att Greklands långivare under onsdagskvällen meddelat att det inte finns skäl för ytterligare förhandlingar innan den grekiska folkomröstningen på söndag. Tidigare under gårdagen presenterades uppgifter om att Greklands premiärminister Alexis Tsipras förklarat sig villig att vika sig för långivarnas krav givet att några mindre ändringar görs.
Enligt en ny opinionsundersökning, som genomförts av GPO, lutar 47 procent av Greklands folk åt att rösta ja till det föreslagna reformpaketet i utbyte mot finansiering från de internationella långivarna. Samtidigt fick de som lutar åt att rösta nej 43 procent.
IMF-chefen Christine Lagarde sade i en intervju med Reuters att Grekland måste genomföra reformer innan några skuldlättnader kan ges till landet från de europeiska långivarna.
Lagarde undvek att kritisera Greklands premiärminister Alexis Tsipras men indikerade frustration då hon noterat att Greklands ekonomi var på väg att återhämta sig innan det nuvarande ledande regeringspartiet Syriza kom till makten.
Greklands regering har tryckt på för skuldlättnader under månader av förhandlingar med EMU-länderna och IMF avseende reformer i utbyte mot finansiering, innan regeringen abrupt kallade till folkomröstning.
Japans företag drog ned sina inflationsförväntningar på tre års sikt under det andra kvartalet, enligt Bank of Japans undersökning. Inflationen förväntas uppgå till 1,5 procent på tre års sikt, vilket är en nedgång från bedömningen på 1,6 procent vid föregående undersökning.
De brittiska huspriserna sjönk med 0,2 procent i juni mot månaden innan, enligt Nationwides undersökning. Årstakten dalade samtidigt till +3,3 procent, från +4,6 procent månaden innan. Förväntningarna var en årstakt på +4,3 procent.
Det har även kommit en del nyheter från Kina under morgonen. Kinas premiärminister Li Kequang sade vid ett OECD-möte att Kina kan nå sitt tillväxtmål på cirka sju procent under 2015 trots att ekonomin har bromsat in.
Kreditvärderingsföretaget Fitch meddelade att Kinas BNP-tillväxt förväntas bromsa in till +6,8 procent under 2015 och att den kommer att minska ytterligare till +6,5 procent under 2016.
Riksbankens penningpolitiska besked står närmast på torsdagsagendan, samtligt med småhusbarometern klockan 09.30. Under förmiddagen håller även Riksbankschef Stefan Ingves en presskonferens.
Under eftermiddagen väntas USA-statistik över nya arbetssökande avseende förra veckan, sysselsättning och arbetslöshet för juni, veckostatistik över konsumentförtroende samt industriorder avseende maj.
nullnull
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.