Kronan faller efter inflationsbesvikelse

Kronan tappat betydligt på tisdagsförmiddagen efter en inflationssiffra för augusti som kom in under både marknadens och Riksbankens förväntningar.
Kronan faller efter inflationsbesvikelse - pengar-700_binary_6952391.jpg

KPIF sjönk 0,4 procent i augusti jämfört med föregående månad enligt SCB, och steg 1,3 procent jämfört med samma månad föregående år.

Väntat enligt Infront Datas prognosenkät var -0,3 respektive +1,5 procent. Riksbankens prognosbana, som publicerades den 5 september, pekade mot en KPIF-inflation på 1,5 procent i augusti.

Tidigare under morgonen visade undersökningen från Kantar Sifo Prospera att inflationsförväntningarna sjönk.

Utfallen beskrivs av analytiker som en “dubbel käftsmäll” för Riksbanken.

“En dubbel käftsmäll, med först inflationsförväntningar i Prospera som kom in som lite lägre, som man kunde väntas sig, och sedan KPI på det som innebär att inflationen är lägre än Riksbankens prognos. Men minst lika viktigt blir att den låga inflationen kommer att fortsätta att sätta press ned på inflationsförväntningarna nästa gång. Detta var vad Riksbanken allra minst behövde i dagsläget”, säger han.

Han noterar att inflationsförväntningarna dessutom sjönk bland arbetsmarknadens parter – en extra dålig signal.

“Det här var absolut en dålig dag för Riksbanken”, säger han.

Handelsbanken skriver i en kommentar att även om inflationen var klart under Riksbankens prognos så var en del av nedgången tillfällig. Det gäller till exempel kläder och grönsaker som kan bidra till högre inflation i september.

Men inflationstrenden tycks långsamt vända, med lägre underliggande inflation framöver. Handelsbanken ser en uppgång i inflationen i höst och vinter, men inte så mycket som Riksbanken tror, även om det är ok nivåer utifrån ett historiskt perspektiv.

“Totalt sett väntas utvecklingen i närtid underminera Riksbankens syn att ekonomin utvecklas som väntat. Vi håller kvar vår syn att Riksbanken kommer att tvingas avstå från höjningar under 2019-2021”, skriver Handelsbanken.

Kronan tappade under förmiddagen 9 öre till 10:76 mot euron och 10 öre till 9:75 mot dollarn.

Stilindex visade att klädhandeln sjönk 3,3 procent i augusti jämfört med augusti 2018 samtidigt som skohandeln föll 10,2 procent.

Mikael Sandström, branschordförande för Svensk Handel Stil, sade i en kommentar att modehandeln har det fortsatt motigt, men den svaga augusti-försäljningen kan åtminstone i någon mån kopplas till det ovanligt varma vädret på flera håll, vilket inte gynnade försäljningen av höstvaror, och han ser hopp om en bättre utveckling i september.

“Om vi blickar fram mot september tror jag dock vi kommer att se bättre utveckling. Jämförelsetalen för månaden är inte heller avskräckande med en försäljningsnedgång på 5-6 procent”, sade Mikael Sandström.

Arbetslösheten i Storbritannien uppgick till 3,8 procent under tremånadersperioden till och med juli. Väntat var en arbetslöshet på 3,9 procent.

Lönerna steg 3,8 procent under tremånadersperioden till och med juli (exklusive bonusutbetalningar), jämfört med samma period ett år tidigare. Analytiker hade räknat med en ökning på 3,8 procent.

Inklusive bonusutbetalningar uppgick löneökningarna till 4,0 procent, att jämföra med förväntningar om en ökning med 3,7 procent och reviderade 3,8 procent förra månaden (+3,7). Det var högsta nivån sedan mitten av 2008.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Spotlight Group
Annons från SciBase