Kritiserat Motorola rapporterar

Efter de amerikanska börsernas stängning ikväll presenterar Motorola sitt resultat för det tredje kvartalet. Siffrorna lär som vanligt påverka utvecklingen för Ericsson och Nokia under de dagar som återstår till deras egna kvartalsrapporter.

Ericsson höll vid lunchtid på tisdagen fast vid en uppgång på Stockholmsbörsen. Aktien har kommit tillbaka starkt från bottenrekordet i slutet av september månad och noteras sedan dess för en uppgång på drygt 30 procent. Ikväll kommer dock siffror från USA som i värsta fall kan komma att sätta stopp för den fina utvecklingen.

Motorola vinstvarnade så sent som i början av september för det tredje kvartalet. Bolaget sade att man räknade med att förlusten per aktie skulle hamna mellan 5 och 8 cent och sänkte samtidigt sin tillväxtprognos för kvartalet från tidigare 5 procent till 0 procent.

Den största orsaken till förlusten är den svaga utvecklingen för mobilsystemen där Motorola sagt sig räkna med en nolltillväxt för marknaden i år. Men försäljningen går trögt även inom andra delar av bolaget. Av totalt sex affärsområden spåddes fyra redovisa en minskad försäljning jämfört med föregående period.

Analytikerna tycks ha tagit fasta på Motorolas egna prognoser och snittet i First Calls sammanställning visar på en förlust på 7 cent per aktie och en försäljning på lite drygt 7,5 miljarder kronor för det tredje kvartalet.

Motorolas uppdatering av läget presenterades den 6 september, alltså bara fem dagar före terrorattackerna mot USA. Effekterna från attacken väntas bli en ytterligare försämring av efterfrågan på mobil infrastruktur. Signalerna från USA de senaste dagarna har dock varit att försäljningen av telefoner däremot tagit ordentlig fart efter terrorattackerna.

Den amerikanska elektronikkedjan Radioshack, med 10 procent av mobilmarknaden i landet, visade i sin rapport för september att mobiltelefonerna ökat sin försäljning med 30 procent jämfört med samma månad förra året. Bland analytikerna sätter man inför rapporten också sitt hopp till Motorolas mobiltelefoner.

”Medan sönderfallet orsakat av de tragiska händelserna den 11 september med all säkerhet kommer att ha påverkat Motorolas resultat generellt, borde tredje kvartalsrapporten visa tydliga förbättringar på mobiltelefonsidan och en stabilisering inom halvledare samt mobil- och bredbandssystem”, säger en analytiker på Dresdner Kleinwort Wasserstein till nyhetsbyrån AFX.

Efter att aktien tappat 65 procent av sitt värde under de senaste 18 månaderna har kritiken växt mot Motorolas VD Christopher Galvin. Han tog över som VD för bolaget 1997 och de investerare som till en början ville ge honom lite tid att bli varm i kläderna tycks man nu allt mer kräva resultat.

”Folk har kommit förbi ’ge Chris en chans-stadiet´ och nu måste han börja leverera resultat. Att ekonomin blivit sämre höjer bara temperaturen”, säger Jim Moore, analytiker på State Street Research & Management, till Bloomberg News.

Kritikerna menar bland annat att Motorola har allt för många verksamheter som inte skapar några synergier. Andra misstag som fått investerarna att ifrågasätta ledningens kompetens är bland annat den misslyckade satsningen på sattelittelefonen Iridium som ledde till kostnader på över 10 miljarder kronor. Nedgången i mobilmarknaden i år har också lett till en enorm överkapacitet och 32 000 anställda kommer att sägas upp.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.