Kristin Dahlberg: Sveriges bästa bankaktie
Kristin Dahlberg har tidigare arbetat på bland annat Moodys och Royal Bank of Scotland. Sedan i fjol arbetar hon som bankanalytiker på Jefferies där hon bevakar den nordiska banksektorn.
Kristin Dahlberg är överlag positiv till samtliga fyra svenska storbanker. Enligt henne har bankerna stabila vinster, mer kapital och högre avkastning jämfört med många Europeiska banker. Konkurrens från nordiska FinTech bolag bidrar till fokus på effektivitet, innovation och att hitta nya sätt att göra affärer med kunder. De svenska bankernas exponeringar utgörs till stor del av utlåning till hushåll och företag i Norden som har en god finansiell situation. Till skillnad från många internationella banker har de svenska storbankerna också bättre möjligheter att avgöra motparters återbetalningsförmåga, menar hon.
– Sverige är ett land där det ofta är lättare att bedöma hushållens och företagens kreditkvalitet än i många andra länder, säger Kristin Dahlberg.
Politisk osäkerhet, försämrade förutsättningar för international handel och nedgång i den globala tillväxten skulle förstås även drabba de svenska bankerna negativt. Om de rekordlåga räntorna skulle ligga kvar på den här nivån en längre tid, medför det också fortsatt press på bankernas vinster, enligt Kristin Dahlberg. Hon ser också en viss risk i att de svenska bankerna är relativt beroende av marknadsfinansiering.
LÄS MER: Jefferies: Krisbanken ska upp 50 procentJefferies höjer riktkursen och sätter köp på den italienska storbanken.
– Försämrad marknadslikviditet skulle kunna påverka bankerna, men jag tror att de svenska storbankerna är väl rustade, säger hon och tillägger:
– De svenska bankerna är kapitalstarka och har fokuserat på verksamhet med mindre risk jämfört med många banker i andra länder. Det tenderar att medföra förhållandevis god tillgång till finansiering även under turbulenta perioder. De har också relativt diversifierad finansieringsstruktur över olika marknader och löptider.
Det låter som att svenska bankaktier är en säker hamn att placera pengarna i?
– Det tycker jag. Värderingen är högre än för många Europeiska banker men riskerna är lägre.
Vilken bankaktie föredrar du i nuläget?
– Alla svenska storbanker är solida och har goda förutsättningar att utvecklas väl framöver.
Om du måste välja en, vilken blir det då?
– SEB ett bra alternativ. Motiveringen är att SEB är kapitalstark, har god förmåga att skapa intäkter i olika typer av marknadsklimat och gör kontinuerliga investeringar för framtiden. Banken är inte enbart beroende av lånetillväxt, marginalexpansion eller en viss marknadsutveckling. Gradvis stigande långa räntor och eventuella internationella initiativ för att stimulera investeringar och tillväxt är också något som kan gynna företagsbankverksamhet, transaktionsaktivitet, tillgångsvärden och därmed också SEB.
Hur ser du på läget på den svenska bostadsmarknaden?
– Svenska bostadspriser och hushållens skuldsättning har ökat under en lång tid. Det beror framförallt på att tillgången på bostäder är betydligt lägre än efterfrågan vilket förstärks av immigration och urbanisering. Det ökade bostadsbyggandet i Sverige kan dämpa prisstegringen men kan också bidra till makroekonomiska risker om till exempel räntan skulle stiga snabbt. Åtgärder i tillägg till amorteringskravet som att införa ett skuldkvotstak och avveckla skatteavdrag för bolån kan minska risker i framtiden.
Hur tror du räntan utvecklas framöver?
– Jag tror att räntan förblir låg under nästa år och att Riksbanken väntar tills tidigast slutet av 2017 innan den börjar höja. Det blir minst ett år till med negativa räntor.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.