Krisstämplat Effnet öppet för strukturaffärer

Värdet på nätverksbolaget Effnet, noterat på Nya marknaden, är på god väg att smälta ihop till noll. Företaget har drabbats av en rad avhopp och öppnar nu för en strukturaffär. "Vi kan tänka oss olika alternativ, om någon frågar kommer vi till förhandlingsbordet", säger finanschefen Marika Philipson.

Kursen har rasat mer än något annat noterat bolag i år och har nu nått sin lägsta nivå hittills, 3,3 kronor. Med ett sammanlagt fall på 70 procent sedan januari ligger börsvärdet nu en bra bit under värdet på kassan, som är 245 miljoner kronor.

Effnet utvecklar en nätverksteknologi som ökar snabbhet och säkerhet på internet. I somras lade bolaget om strategi och övergick från att bygga och sälja hårdvara, till att sälja sin teknik via licenser. Men försäljningen har stått stilla och intern turbulens i bolaget har gjort att aktiekursen har fallit fritt under ett års tid.

Effnetaktien vände ned efter att ha nått toppnivån på 220 kronor i mars 2000. Sedan dess har de dåliga nyheterna avlöst varandra. I somras avgick VD Thomas Althén och även styrelseordförande Svante Carlsson, som tillika var en av grundarna. Därefter sade även Sverigechefen och finanschefen upp sig.

Varför slutade de? ”Avhoppen förra sommaren hänger samman med att vi ändrade strategi och alla var inte med på den nya inriktningen. När VD och ordföranden sade upp sig följde ett par andra med”, säger Marika Philipson, vice VD och finanschef.

Nu har en ny häftig och offentlig strid blossat upp med de personer som står bakom Wkit, ett bolag som Effnet förvärvade förra året. Två av dem aviserade sin avgång i Dagens Industri i förra veckan och därefter fick en av dem, Wkits VD Lars-Olov Guttke, sparken. Vad gäller konflikten? ”Vi har olika uppfattning om hur man leder ett bolag”, säger Marika Philipson.

Ni skriver i ett pressmeddelande att Guttke fick sparken på grund av ”ekonomiska oegentligheter”, vad innebär det? ”Han har själv privat förfogat över företagets medel. Det är inga stora belopp, han har inte stuckit med kassan eller så, men det var ett viktigt principbeslut för oss.”

Skall ni polisanmäla honom? ”Nej, därför att beloppet är såpass litet att det skulle hamna underst i polisens högar av utredningar, det skulle ta så lång tid innan en eventuell process kom till stånd och känns därför meningslöst. Men vi har ännu inte beslutat om vi skall inleda en civilrättslig process mot honom.”

Har Lars-Olov Guttke och de andra från Wkit några krav på er? ”Nej, det är vi som har krav på dem. Ddet hänger samman med att deras åtaganden gentemot oss, bland annat vad gäller hur länge de skulle arbeta kvar inom bolaget, inte är uppfyllda.”

Förra året hamnade försäljningen i Effnet på fem miljoner kronor totalt, vilket var långt under den tidigare ledningens prognoser. Samtidigt accelererade förlusterna till nära 300 miljoner kronor. Varför var försäljningen så svag? ”Därför att till en början när vi fortfarande sålde hårdvara, routrar, var det väldigt svårt att konkurrera med de stora bolagen, som Cisco. Sedan började folk hoppa av och vi tappade fart. Vi använde hösten till att lägga om strategi och anpassa organisationen till den. Nu ser det bättre ut, och vi har hittat en hel del intresserade kunder.”

Hur ser det ut på intäktssidan hittills i år? ”Vi har väldigt lite intäkter idag. Vi förhandlar fortfarande med de kunder vi förhandlade med under fjärde kvartalet, samt ett par nytillkomna. Men försäljningsprocessen har visat sig ta väldigt lång tid.”

Under tredje kvartalet talade ni om framförhandlade licensavtal som skulle ge 100-150 miljoner kronor under de kommande åren, hur ska en utomstående värdera sådana utfästelser? ”Vi talar inte gärna om exakta belopp längre. Försäljningen sker i tre steg, först kommer man överens om en avgift som inte är återbetalningsbar, vanligen 200 000 – 800 000 dollar. Därefter kommer utvecklingsfasen där man hjälper kunden att implementera tekniken, det kan ta 6-18 månader och då tar man ut en mindre utvecklingsavgift. När produkten sedan är klar att säljas får vi en royalty på försäljningen på 1-10 procent. De här intäkterna kan variera väldigt.”

Är ni öppna för strukturaffärer eller att bli uppköpta? ”Vi kan tänka oss olika alternativ, om någon frågar kommer vi till förhandlingsbordet. Men det är framförallt partnerskap och större strukturaffärer som vi är intresserade av.”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.