Stålindustri
Kris i stålindustrin
Det är kris i stålindustrin. Igen. Frågan är förstås om det ordnar sig den här gången också.
– Järn och stålindustrin har fått ta den stora smällen av den avmattning som vi ser i Kina och andra tillväxtländer, säger Mats Kinnwall, chefekonom på Industriarbetsgivarna där bolagen i gruv- och stålindustrin är medlemmar.
Enligt analysfirman SNL Metals & Mining kan nedgången bli långvarig. Den jämförs med hur det såg ut vid Asien-krisen som inleddes 1997 och som bidrog till en svacka som tog sju år att läka ut.
Det är således svårt att teckna en ljus bild av stålindustrins framtid. Men de svenska stålbolagen har valt en annan strategi. Det är inte med volym som Sverige konkurrerar.
– Vi ska inte vara störst men vi ska vara bäst, säger Bo-Erik Pers vd på Jernkontoret, branschorganisationen för det svenska stålet.
Nischstrategin med specialstål för mer krävande tillämpningar innebär att de svenska bolagen tillverkar mindre volymer men tar ut högre priser. Sverige ligger nu långt framme inom höghållfasta stål men det krävs ständig förbättring.
Branschen hoppas även på stöd från politiskt håll. Den rödgröna regeringen säger sig vilja stärka Sverige med en nyindustrialiseringsstrategi som syftar till att få fler företag att lägga sin produktion här.
Detta är en kortversion av “Industrin med nio liv”. Artikeln i sin helhet publiceras i senaste numret av Affärsvärlden. Prenumeranter kan också logga in och läsa hela texten här.
nullnull
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.