Kris för tillväxten hos internetkonsulterna

Internetkonsulterna har gått in i väggen. Stora förluster har tidigare setts som nödvändiga under en period av extrem tillväxt. Men under tredje kvartalet är tillväxten borta och till och med negativ i flera fall. Samtidigt fortsätter förlusterna att öka.

Den kraftiga kursnedgången i internetkonsultbranschen som pågått sedan slutet av augusti tog ny fart på onsdagen. Delårsrapporterna från Icon och Cell överraskade marknaden negativt samtidigt som konkurrenten Framfab gick ut med en vinstvarning.

Konsekvensen blev kraftiga kursfall. Icon handlades strax före lunch ner med 17 procent till 72, Cell med 17 procent till 25,40 och Framfab med 25 procent till 32,90 kronor. Dessutom föll Mind med ytterligare 18 procent efter tisdagens kursslakt. En Mind-aktie var på förmiddagen värd 7,50 kronor.

Slutsatsen är att guldåren för internetkonsulterna definitivt är över. Branschen har i det längsta försökt att mörka utvecklingen men rapporterna talar sitt tydliga språk. De fem rapporter som släpptes igår och idag i USA och Sverige visar att branschen befinner sig på ett sluttande plan.

”Generellt har omsättningen minskat och resultaten blivit betydligt svagare. Det är för tidigt att säga att det råder en överetablering globalt men marknaden blir ändå rädd när rapporterna är så pass dåliga överlag. Om bolagen bara växer 30 till 40 procent per år och inte är lönsamma före goodwill får det ses som mycket svagt”, säger en analytiker som följer branschen.

Den mest markanta förändringen är att den tidigare så heliga omsättningstillväxten är borta. Mind, Cell och amerikanska branschjätten Marchfirst visar alla negativ tillväxt under tredje kvartalet. Razorfish tillväxt står stilla och Framfab varnar för vikande försäljning i Sverige inför rapporten nästa vecka.

De enda ljuspunkterna är Icon som ökar omsättningen med 12 procent och amerikanska konkurrenten Scient som redovisade motsvarande siffra i halvårsrapporten i fredags. Scient går dessutom med vinst.

Trots att nedgången gäller hela branschen är det svårt att se tydliga orsaker. Mind tar storstryk med allt för många kunder på den svenska dotcom-marknaden. Det gäller även Icon, vars svenska omsättning minskat 23 procent från andra kvartalet.

Icon och Framfab går bättre utomlands. Framfab skyller vinstvarningen på den svenska verksamheten, där den förvärvade IT-konsulten Guide dominerar. Cell väljer istället att skylla problemen på utlandet medan den stora svenska IT-konsultverksamheten i gamla Mandator visar ökande omsättning, dock med stora kostnader som följd.

”Den finns bara en entydig trend och det är att man måste ha rätt kompetens, annars är bolaget uträknat. Marknaden är inte borta, efterfrågan på kvalificerade tjänster är fortsatt stor men det gäller att ha rätt positionering”, säger en annan konsultanalytiker.

Razorfish och Marchfirst lägger skulden för de dåliga rapporterna på den europeiska verksamheten och en dålig euro-kurs i förhållande till den amerikanska dollarn. Marchfirst föll handlöst med 55 procent på Nasdaq-börsen under tisdagen sedan företaget redovisat negativ tillväxt under tredje kvartalet och ökande förluster.

Rysarperioden för internetkonsulterna är långt ifrån över. På torsdagen kommer rapporterna från Adera och Adcore och i nästa vecka är det dags för Framfabs rapport. Sent på onsdagskvällen väntas också amerikanska Viant släppa sin rapport. Viant har redan tidigare lämnat en vinstvarning för tredje kvartalet.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.