Kreditchefen om Northvolt: ”Man får göra en politisk värdering”

Northvolts kris tilltar. Nu tror Danske bank-experten att långivarna får fråga sig om man vill att klimatomställningen stannar på hemmaplan.
Kreditchefen om Northvolt: ”Man får göra en politisk värdering” - Louis Landeman om Northvolt
Louis Landeman om Northvolt. Foto: Press/TT.

Northvolt presenterade under måndagen en rad krisåtgärder som ska vidtas för att säkra bolagets stabilitet. Bakgrunden för krisen ska vara “ett utmanande makroekonomsikt läge”, skriver bolaget i pressmeddelandet.

I nuläget har inga exakta beslut tagits kring hur omfattande åtgärderna blir, men klart är att det ska dras ned på personal i fabriken i Skellefteå och att produceringen av kadotmaterial, som är en viktig del i tillverkningen av battericeller, ska läggas på is.

Samtidigt står en bunt tunga långivare bakom företaget. Bland dem finns offentliga aktörer som svenska staten och Europeiska investeringsbanken (EIB), men också privata banker som SEB, Swedbank och JP Morgan, enligt uppgifter till Affärsvärlden.

Louis Landeman, chef över Danske Banks kreditanalys, vet inte om eller hur långivarna kommer agera efter måndagens besked – men tror att de jobbar fram en ny affärsplan med företaget.

“Jag tror också att långivarna får tänka på hur man vill att klimatomställningen ska ske. Man får göra en politisk värdering. Vill man att produktionen ska fortsätta med importerade råmaterial och komponenter från Kina, eller vill man att produktionen ska äga rum här på hemmaplan?”, säger han.

Bolaget har dock på sistone importerat material från just Kina. Det rör sig om just katodmaterial, vilket tidningen Norran avslöjade.

“Jag tror att de flesta har en förståelse för att all intern produktion inte kan vara på plats från dag ett då det handlar om väldigt komplicerade produktionsprocesser”, säger Landeman.

“Det finns logik i det företaget nu gör.”

På vilket sätt skulle Northvolt framöver kunna få in nytt kapital?

På liknande vis som man har gjort hittills, en kombination av olika former av aktiekapital och olika former av lånekapital. Det är de möjligheterna som står till buds”, säger han.

Läs mer:

Sandström: ”Northvolt är definitionen av ett högriskprojekt”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.