Krav på SEB: ”Skänk vinstmiljonerna till flyktingar”

Att avstå 88 Mkr av bankens vinst till rehabilitering av flyktingar, eller att skänka en lika stor summa till bank- och finanskrisens offer - det är sånt som Jacob Wallenberg, styrelseordförande i SEB, lär få fundera över till den kommande bolagsstämman. Detta efter att hittills okända aktieägare inkommit med förslag på hur bankens framtida vinster ska placeras.

Att ge eller att icke ge blir det delikat moraliskt dilemma efter att en eller flera än så länge okända aktieägare i SEB har inkommit med två förslag om hur bolagets vinst som för år 2000 landade på 8,8 miljarder kronor, ska användas.

Det första förslaget, som står att läsa om i kallelsen till bolagsstämman, handlar om att en procent, motsvarande 88 Mkr, av koncernens årsvinst ska avsättas till en fond eller stiftelse som bedriver verksamhet inom ”social rehabilitering och integrering av flyktingar”.

Kriteriet för de som ska räknas som behövande är att de under de tio senaste åren erhållit uppehållstillstånd i Sverige av antingen humanitära eller politiska skäl.

Det andra förslaget går ut på att samma summa, ska användas till social verksamhet för dem som ”direkt eller indirekt” drabbats av ”social, emotionell eller ekonomisk misär i kölvattnet efter den svenska bank- och finanskrisen.”

Baserat på SEB:s resultat för år 2000 skulle förslaget innebära 88 Mkr till respektive välgörande ändamål, och enligt Aktiebolagslagen har alla förslag som inkommer från ett företags aktieägare rätt att bli upptagna till diskussion i samband med bolagsstämman.

Vem eller vilka som står bakom förslagen, och huruvida det är samma aktieägare som förordar båda punkterna är dock än så länge oklart, men SEB:s presschef Boo Ehlin bekräftar att frågan kommer att behandlas.

”Jag vet faktiskt inte vem som står bakom förslaget och vi är inte skyldiga att lämna ut det heller. Det visar sig ju på stämman, jag är säker på att personen ifråga är beredd att förklara sig utförligt där.”

Vad är er spontana inställning till förslaget? ”Jag vill inte föregripa stämmans beslut genom att kommentera något på det här stadiet.”

Utifrån vilka kriterier bedömer ni generellt sett de välgörenhets- och sponsringsförfrågningar ni får? ”Vi är ganska restriktiva till sponsring överhuvudtaget men vi tittar på alla förfrågningar som kommer in.”

Det blir allt viktigare för företag att framstå som ”goda samhällsmedborgare”, vilka ger ni redan pengar till? ”SEB är, tillsammans med H&M och EF, största bidragsgivare till Mentorstiftelsen (mot drogmissbruk, anförd av drottning Silvia, reds anm.) där Lars Thunell även sitter med i styrelsen. Och vi har samarbeten med Cancerfonden och Världsnaturfonden som genom överskott från två av våra fonder får cirka 8-10 Mkr var årligen. Några mindre typer av sponsringsavtal finns även med BRIS (Barnens Rätt I Samhället) och Astrid Lindgrens Barnsjukhus.”

Om du får våga dig på en gissning, hur angeläget tror du Jacob tycker det här är? ”Det har jag ingen som helst aning om.”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.