Kraschade bolagen spökar för regeringens nya samordnare

Efter en lång rad överträdelser avnoteras nu börsbolaget Bellpal. Men det är inte det enda slaget mot regeringens industrisamordnare Niklas Nordström, som fram till nyligen var bolagets ordförande. I flera konkursade assistansbolag kan Nordström bli betalningsansvarig. "Finns definitivt en risk", säger juridikprofessorn Daniel Stattin.
Kraschade bolagen spökar för regeringens nya samordnare - niklas-nordstrom-high
Niklas Nordström Foto: Pressbild

I veckan kom ett nytt dråpslag mot aktieägarna i bolaget där regeringens nya industrisamordnare Niklas Nordström var ordförande tills för några veckor sedan: Bellpals aktier avnoteras efter en lång rad överträdelser mot handelsplatsens regler.

Aktien hade varit handelsstoppad sedan början av december. Med tisdagens beslut från marknadsplatsen försvinner hoppet helt för tusentals aktieägare att handeln skulle öppna igen.

Kraschat assistansbolag spökar

Afv kan också berätta att Niklas Nordströms engagemang i kraschade assistansbolag kan komma att fortsätta spöka. I början av juni dömdes en befattningshavare i Bellpal med bakgrund från Curira att återbetala totalt närmare 16 miljoner kronor plus ränta till två konkursbon i Curirasfären. Domarna, där Niklas Nordström vittnade i båda målen, har överklagats till hovrätten.

Enligt domarna handlade det olagliga värdeöverföringar från bolagen till personen. Enligt aktiebolagslagen kan personer som medverkat till sådana beslut behöva vara med och betala tillbaka beloppen.

”Om tingsrättens dom står sig i hovrätten finns det definitivt risk för bristtäckningsansvar om inte personen kan betala”, säger Daniel Stattin, professor i börs- och bolagsrätt vid Uppsala Universitet, till Afv om möjligheten att Niklas Nordström drabbas.

Undertecknade köpavtalet

Den ena domen gäller Curiras köp av en juristfirma som personen ägde för 10,7 miljoner kronor. Niklas Nordström var den som undertecknade köpeavtalet för Curiras räkning enligt domen. Skatteverket och Förvaltningsrätten i Umeå har bedömt firman som värdelös, och nu har Umeå tingsrätt dömt att köpeskillingen var en olaglig värdeöverföring från Curira och ska återbetalas till konkursboet.

”Förhöret åberopas till styrkande av att värderingen av aktierna i Igne (juristfirman) är marknadsmässig och till vederläggande av att Curira varit eller blivit insolvent genom utbetalningarna”, står det i en handling från tingsrätten om Niklas Nordströms vittnesmål.

Den andra domen gäller ersättningar om 5,1 miljoner kronor i lön och avgångsvederlag från ett annat Curira-bolag till personen, som också ska betalas tillbaka. Niklas Nordström satt i styrelsen för bolaget när personen rekryterades. Här gällde vittnesförhöret med Niklas Nordström att han bland annat skulle styrka att utbetalningarna av lön och avgångsvederlag var affärsmässiga och kunde anses skäliga.

”Jag tycker att risken finns i båda fallen. Den är mer konkret i det fall där han skrivit under köpeavtalet”, säger Daniel Stattin.

Niklas Nordström har avböjt att kommentera.

Brutit mot sju punkter

I marknadsplatsen Nordic SME:s beslut om att avnotera aktierna i Bellpal med omedelbar verkan listas sju punkter i regelverket som Bellpal brutit mot och som handlar om hur bolag ska hantera informationsgivning.

”Det är fruktansvärt beklagligt”, säger Bellpals VD Mikael Tinglöf om beslutet att avnotera aktien. Han är själv aktieägare och tillträdde som VD i slutet av december, efter att aktien handelsstoppats.

Hyllar Nordström

Därmed har han inte varit involverad i turerna med en tänkt affär med en amerikansk köpare som började 2023 och som Afv rapporterat om. Mikael Tinglöf, som sagt upp sig och slutar i slutet av juli, talar varmt om Niklas Nordström och vill inte lägga ansvaret för haveriet i Bellpal på honom.

”Är det någon som varit duktig och legat i så är det Niklas Nordström”, säger Mikael Tinglöf.

Läs ocksåHan går från skandalbolag till regeringens toppjobb

Läs också: Bellpals oklara budgivare: Spekulanten känner inte till bolaget

Läs också: Bellpals många kopplingar till misskött assistansbolag

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.