Kraftmätningen

Senea har prylen som nästan alla behöver men som ingen vill betala för. Krafttag från myndigheter kan vända den trista börsutvecklingen.

Elavregleringen 1995 lovade gott för det lilla Åkersbergaföretaget Senea. Bolaget utvecklar och säljer något så tråkigt som automatisk mätutrustning för elförbrukning. Ingen kontrollant behöver därmed åka ut och läsa av mätarna ute i bostäderna.

Men elavregleringen blev ingen stor förändring. Hittills har bara 11 procent av hushållen bytt leverantör och nästan ingen efterfrågar elmätare som kan ge korrekta elräkningar.De flesta konsumenter nöjer sig med att av gammal vana förskottsbetala en schablonberäkning av elkonsumtionen.

Den tröga utvecklingen får Seneas nytillträdda VD Annette Brodin Rampe delvis själv ta på sig ansvaret för. 1997 var hon marknadschef på Gullspång/ Hem El och drev då en övertalningskampanj mot energipolitikerna. I hennes intresse låg att snabbt plocka kunder från konkurrenter och det var därför viktigt att motarbeta krav på att alla hushåll först skulle tvingas skaffa timavlästa elmätare för många tusenlappar. Sådana krav skulle göra hushållen trögrörliga på elmarknaden.

Kampanjen gick hem. Fyra år senare finns därför fortfarande inget krav på nya mätare. Men nu ser det ut som om marknaden kanske ändå kan lossna, återigen med lite hjälp från olika myndigheter.* Regeringen låter utreda om det ålderdomliga systemet med avläsning en gång om året ska bytas mot ett modernare där konsumenterna betalar för vad de faktiskt använder. Ett delbetänkande kommer i vår. Ett område som ska granskas ytterligare är om direktdebitering kan spara el. Erfarenheter från Norge visar på besparingar på fem procent.

* Energimyndigheten har i januari för första gången utmanat ett elföretag, Vattenfall Sveanät med 400.000 kunder, som slarvat med avläsningen. Myndigheten har utfärdat ett tufft vitesbelopp som kan sluta på cirka tio miljoner kronor. »En flagrant överträdelse«, heter det från myndigheten som nu i praktiken tvingar Vattenfall att anställa dyr extrapersonal. Myndigheten har lovat fortsätta granskningarna vilket sätter press på branschen.

Båda de här problemen kan lösas med fjärravläsning av el – just den typ av utrustning som Senea säljer. Priset på apparaturen, cirka 1.500 kronor, är inte svårt att räkna hem om man jämför med dagens kostnader för manuell hantering av mätvärdesinsamling.

Ingen snabb ökning

I väntan på att försäljningen tar fart har Senea gjort sig av med halva personalstyrkan. I år når i bästa fall bolaget en liten vinst efter fjolårets genomklappning med en förlust på 32-36 miljoner kronor.

Någon snabb försäljningsökning för Senea är däremot knappast att vänta. Branschen är konservativ och avvaktar gärna myndighetsbeslut innan den bestämmer sig för investeringar.

På sikt bör marknaden dock öka stort i hela Europa. En undersökning från Cap Gemini Ernst & Young pekar på en miljon sålda fjärravläsningsmätare i år i Europa och sex miljoner under nästa. Även om försäljningen bara blir en fjärdedel så stor har Senea uppenbarligen tillväxtutrymme. Visserligen kommer bolaget inte att vara ensamma på arenan men som marknadsledare i Sverige har bolaget ändå ett bra försprång.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.