Kraftigt ras på Nasdaq
Vinstvarningar efter stängning i onsdags från bland andra datortillverkaren Gateway bäddade för en öppning nedåt för Nasdaq-börsen på torsdagen. Så skedde också och vid Stockholmsbörsens stängning hade Nasdaq fallit 5,2 procent. Generalindex stod dock emot och steg något mot slutet av dagen.
Telekombolagen bidrog under större delen av dagen till att pressa index. Fortsatt oro för vad 3G-nätens utbyggnad kommer att innebära för de inblandade bolagens lönsamhet fick aktierna att backa. Netcom och Telia tilldelades på onsdagen varsin licens i Norge och aktierna backade med 22,50 respektive 1 krona under torsdagen.
Ericsson har tillsammans med Lucent och Nokia valts ut som leverantörer till AT&Ts utbyggnad av nästa generations mobiltelefonnät. Ordern är viktig för Ericsson eftersom det innebär att en av de största amerikanska operatörerna väljer den europeiska standarden WCDMA för nästa generations mobiltelefoni. Ericsson meddelade också att bolaget startar ett samriskbolag med amerikanska Juniper för utveckling av produkter för mobilt internet.
Ericsson slutade 2 kronor lägre på 114 efter att ha återhämtat sig en något på eftermiddagen. Nokia gick ned 19,50 till 413 kronor.
Sämsta bransch på torsdagen blev handelsbolagen efter att H&M backat 13 kronor till 169. En varning från den amerikanska konkurrenten om att prognosen för försäljningen under årets fjärde kvartal är osäker förnyade den oro som har funnits kring H&Ms vinterförsäljning. Den mycket milda hösten har redan inneburit att till exempel Friluftsbolaget tvingats vinstvarna.
OM var en annan av dagens stora förlorare. Dagens Industri skriver på torsdagen att de fyra affärsbankerna startar gemensam aktiehandel på internet nästa år. Trots att VD för den nya handelsplatsen, John Ödmann, påpekar att det inte är någon ny börs som startar och att all handel på platsen kommer att gynna OM så rasade ändå aktien med 28 kronor till 258 under dagen. Carnegie var största nettosäljare i aktien under dagen följt av Alfred Berg, som dock lade sig på köpsidan under eftermiddagen.
Läkemedelsbolagen gick ordentligt mot strömmen under slutet av handelsdagen och branschindex steg 2,8 procent. Astrazeneca steg 13,50 till 511 och Pharmacia rusade upp hela 34 kronor till 637.
Nasdaq-börsens fortsatta ras satte press på IT-bolagen i Stockholm under torsdagen och Veckans Affärers IT-index slutade 7,3 procent lägre. Bland de stora förlorarna fanns Framfab som i och med dagens nedgång på 18 procent handlas under introduktionskursen på 13,60.
Allgon hamnade högt på förlorarlistan sedan amerikanska Remec fortsatt backa i USA under eftermiddagen. Remec har lagt ett bud på Allgon som innebär att varje aktie i Allgon värderas till 0,62 Remec-aktie. Remec handlas för närvarande till knappt 15 dollar vilket under torsdagen ledde till att Allgon tappade 17 procent till 90,50.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.